kuczman Napisano 23 Wrzesień 2009 Share Napisano 23 Wrzesień 2009 W Polsce, piwo Zywe i Kozlak z browaru Amber sa trudne do pobicia. Swieza Lomza z sentymentu.Czysta Wyborowa. A na codzien w stanach Heineken jako ze nie szkodzi wielce na samopoczuciu. Goose Island browar z racji sentymentow i wiele innych mikrobrowarow, np. Three Floyds z Indiany. Absolut. Cabarnet Sav., chardonnay np. Toasted Head czy inne Kalifornijskie. Kolekcja korkow ma obecnie objetosc ok. 3 litrow i powoli rosnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 23 Wrzesień 2009 Share Napisano 23 Wrzesień 2009 Brovarnia Gdańsk - byłem dwa razy. Za pierwszym wniebowzięty pszenicą i niefiltrowanym, intensywnym w smaku jasnym, a za drugim razem zawiedziony. Może dlatego że były wakacje, większy przerób w lokalu i piwo ciensze? W zimie zrobię trzecie podejście, mam nadzieję że nie ostatnie.PS. @ 8total4Owszem, jest spod tego znaku, ale na szczęście tylko dystrybucja. W Polsce nie ma linii technologicznej do niego. I dobrze, bo skończyłoby się tak jak z Urquellem czeskim vs polskim.Jak dotąd w Polsce trafiłem tylko na 2 niezłe krajowe pszenice (krajowe, a nie robione w Niemczech dla polskiego browaru). Pierwsza to Weissbier warzona pod nadzorem piwowara z BrowArmii, a druga to - nie uwierzysz - sezonowy wypust z browaru Gościszewo pod Sztumem, piwo Viva Hel, piwowar z Jastarni dogadał się z browarem Gościszewo i wypuścili pszenicę, co prawda szata graficzna butelki mega paskudna, ale smak zaskakująco dobry (choć Paulaner i Franciszek lepsze). Cornelius i Ciechan mi nie podeszły.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 23 Wrzesień 2009 Share Napisano 23 Wrzesień 2009 Ja najbardziej z trunków lubie kubusia no i tymbark też może być xD hihi pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popcorn65 Napisano 23 Wrzesień 2009 Share Napisano 23 Wrzesień 2009 Wódki nie pijam. Kawy nie pijam.Wytrawne winka pochlaniam hurtowo. Mam tzw. napęd winny:)Browarek to lubelska Perla chmielowa" polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 23 Wrzesień 2009 Share Napisano 23 Wrzesień 2009 Only Beer! najlepsze z smaku to Brok, chociaż trudno dostępny wiec warka czerwona, żubr i tyskie częściej trafiają w przełyk:P A z sentymentu i patryjotyzmu dla rodzinnego miasta to wyroby Browarów Górnośląskich: Śląskie i SuperPiwosz od czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mst28 Napisano 23 Wrzesień 2009 Share Napisano 23 Wrzesień 2009 Czerwone winko i miodek pitny, próbowali kiedy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 23 Wrzesień 2009 Share Napisano 23 Wrzesień 2009 Beaviso si, masz 100% racji.mialem okazję pracowac jakis czas w branży, wlasnie pod bandęrą Heineken/Żywiec EIG ;)Z fabrycznych piw Duuuuże wrażenie robi i tak samo smakuje Kasztelan Zielony, którego w moich okolicach niestety nie ma praktycznie nigdzie :(Ze znanych - jestem szczególnym antyfanem Tyskiego..Jeśli juz to żubr, tatra JP, żywiec, warka itp. Rewelacyjne wrażenie robią piwa fabryczne z Litwy, uwielbiam wręcz Sviturys Ekstra Draught i bardzo polecam (w marketach typu Makro powinien być).z siarkofrutów" juz sie skutecznie wyleczyłem, ale dawniej królowały ;)pozdrawiam.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 14:29 23-09-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 23 Wrzesień 2009 Share Napisano 23 Wrzesień 2009 8total4, próbowałem Litwy, a konkretnie ich masowego Svyturysa. Swego czasu często wracałem do Baltasa (pszeniczne), ale miałem sporą przerwę, pora odnowić dawną znajomość. Od niedawna to piwo nazywa się White". Z dostępnością nie ma u mnie problemu.Na stronie Svyturysa, w odsłonie angielskiej, przy Baltasie napisali, aby wstrząsnąć butelką przed otwarciem. Nie radzę... A już zwłaszcza w pszenicy... :)M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ja20 Napisano 23 Wrzesień 2009 Share Napisano 23 Wrzesień 2009 Chyba dużo fanatyków Perły.o chyba mocno kultowe piwo nawet piosenki o niej robią http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=bh6csy97dP8 .A ja tam bezalkoholowy jestem, pijam za to Yerba Mate(CruZ De Malta, Pajarito), kawę i wszelkie inne wynalazki z kofeina wiadra, lolka, bonga, szkiełka nigdy nie odmowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 23 Wrzesień 2009 Share Napisano 23 Wrzesień 2009 Aha, jeszcze 8total4, nawiążę do zielonego Kasztelana - jest faktycznie niezły, w tym roku piłem kilka razy. Polecam spróbować wyrobów z Konstancina. O ile niepasteryzowane Dawne" mi nie podeszło, to już Mazowieckie Niepasteryzowane bardzo mi smakowało. Ponieważ obie przygody zdarzyły się tylko raz, to nie wiem jak z powtarzalnością moich odczuć, bo i warki mogą trafić się rozmaite. Ale Mazowieckiego niepast. spróbuję z pewnością ponownie, gdy tylko napotkam w osiedlowym sklepie - mam taki fajny przybytek pod domem. A drugi po drodze z pracy do domu. Wybór piw powala na kolana, zwłaszcza tych udziwnionych".M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 23 Wrzesień 2009 Share Napisano 23 Wrzesień 2009 tja..a ja mam 275-tysieczne miasto i nawet całodobówki na dzielnicy nie ma :)ide przetestować jakiegoś Stouta.. może Belfast? salve! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 23 Wrzesień 2009 Share Napisano 23 Wrzesień 2009 E-e. Belfast to dla mnie straszny cienkusz - zaznaczam, że dla mnie. Z krajowych stoutów (hmmm, raczej stoutów") dawniej smakował mi nawet dobrze GAB Stout". To było ze 3 lata temu. Potem naciąłem się na kilku butlach ze skwaśniałą zawartością. Na tyle, że już nie wróciłem, bo negatywne wspomnienia są za silne i ochota przechodzi sama. Nie wiem czy tak samo dobry jak pierwotnie stout jest w ofercie GAB-a aktualnie, wg strony produkują go nadal. U mnie na Pomorzu trudno dostępny. http://www.browargab.pl/M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 23 Wrzesień 2009 Share Napisano 23 Wrzesień 2009 wojtas, nie jestem alkoholikiem, ani jawnym ani tym bardziej anonimowym... raz tylko nie pamietam 2tyg z mojego życia ;-) po rozwodzie :-)) a znajomy baca powiedział mi że jak na cepra z nizin to łeb mam góralski... ;-)) a co do trunków to polecam: śliwowicę 70%, absynt zielony 70% i prawdziwą ukraińską pircówkę, jak ktoś to pił to wie o co chodzi :-)becherowka też niczego sobie, a próbowaliście 12ziól Helsinki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 23 Wrzesień 2009 Share Napisano 23 Wrzesień 2009 Fajki Ja nie palę, Wódki nie piję..... xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 23 Wrzesień 2009 Share Napisano 23 Wrzesień 2009 wojtas, uważaj co piszesz i o kim piszesz... bruderszaftu żeśmy nie pili, młodsi użytkownicy za takie teksty dostawali żółte kartki, Tobie pewnie się upiecze... pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 23 Wrzesień 2009 Share Napisano 23 Wrzesień 2009 beaviso, do GAB'u mam 15km ;)ogolnie pozmieniały im się piwa..nie są złe, nie jadą" tak fabryką jak piwa markowe".Generalnie co kto lubi..ostatnio Belfast smakował, ale kosztował mnie 20zł mandatu za usiłowanie spozycia" ;)pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczman Napisano 24 Wrzesień 2009 Share Napisano 24 Wrzesień 2009 Co do Perly, mieszkaniec Lublina raz mi wytlumaczyl ze Perla w malych butelkach jest wciaz z oryginalnego browaru, zas pol litrowe juz z nowego i niestety nie smakuja tak samo.Czy jest tak samo do dzisiaj, nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomakzr Napisano 24 Wrzesień 2009 Share Napisano 24 Wrzesień 2009 moze nie to co pije ale to co mam:) ok 30 butelek z tej oto rozlewni-PELNYCH nigdy nie otwieranych!jak watek przetrwa to wrzuce wiecej fotek bo troche podpada pod propagowanie alkoholizmu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 24 Wrzesień 2009 Share Napisano 24 Wrzesień 2009 O tak ;)http://odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum23/s7307770.jpgPozdrowienia dla Starej Gwardii ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
belba Napisano 24 Wrzesień 2009 Share Napisano 24 Wrzesień 2009 Siwucha - aromatyzowana polska wódka, palona, na bazie owoców krajowych, o jasnej, słomianej barwie i charakterystycznym, cierpkim smaku. Jest to jeden z najstarszych gatunków wódek produkowanych w Polsce.W niektórych regionach kraju słowo to oznacza samogon lub jakąkolwiek wódkę bardzo niskiej jakości, siwą w kolorze wskutek niedokładnej destylacji.Słowo siwucha" jako marka towarowa pojawiło się po raz pierwszy w Warszawie na krótko przed I wojną światową, a w okresie międzywojennym ten gatunek wódki był wytwarzany w wielu miejscach w Polsce. Po II wojnie światowej, kiedy wszystkie gorzelnie i wytwórnie alkoholu zostały znacjonalizowane, zaprzestano jej produkcji. W 1995 roku Polmos Zielona Góra ponownie zaczął produkować wódkę o tej nazwie.Obecnie Siwucha" jest sprzedawana w półlitrowych butelkach, zamkniętych korkiem z drzewa korkowego i zalanych lakiem.Dobre bo Polskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczman Napisano 25 Wrzesień 2009 Share Napisano 25 Wrzesień 2009 Brzmi bardzo interesujaco. Czy wiadomo ile obecna receptura ma wspolnego z ta przedwojenna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 25 Wrzesień 2009 Share Napisano 25 Wrzesień 2009 wódki, fajek wina prawie wcale, nie lubie.Ale piwko codziennie: calsberg i heineken ale tez nasze regionalne nie ustępują w/w w niczym np perła czy łomża.Reguła ma byc zimne:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 25 Wrzesień 2009 Share Napisano 25 Wrzesień 2009 Dzisiejsza siwucha ma w smaku mało wspólnego z dawną, generalnie nie polecam w wiekszych ilosciach.saluto! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 25 Wrzesień 2009 Share Napisano 25 Wrzesień 2009 A co powiecie na 50g.Rumu zatopionego w kufelku grzanego browara?pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 28 Wrzesień 2009 Share Napisano 28 Wrzesień 2009 Das boot ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.