dirle Napisano 15 Wrzesień 2009 Autor Napisano 15 Wrzesień 2009 Pewnie każdy z nas marzy aby sobie wykopać Tygryska albo inne cacko nie zwracając uwagi na to co nas otacza i co można znaleźć porzucone w krzakach. Ostatnio miałem taką przygodę - jakieś dwa lata temu przejeżdzając przez pewne miasto, dostrzegłem w oddali w krzakach dziwny pojazd. Na pierwszy rzut oka to stary barakowóz ale na dziwnych kołach - koła metalowe z odlanymi grubymi szprychami z gumowymi bandarzami. Jakoś nie miałem czasu aby się tak zatrzymać i dopiero jakiś niesiąc temu znalazłem chwilkę aby przyjrzeć się mu dokladnie. I co się okazało - ten dziwny barakowóz ma z tyłu koła bliźniacze (szprychy z laną guma) a z przodu pojedyncze. Piersze skojarzenie - pojazdy z takim rozwiązaniem miały tylko pojazdy z I wojny światowej - ale pomyslałem , że to brednie. Tyle lat po II wojnie i raczej brak fantów leżących na powierzchni" ziemi więc tym bardziej starszych z I wojny switowej. Tym bardziej zmylił mnie system kierowania tym pojazdem - mianowicie jest tradycyjne jak w zwyklej przyczepie dwuosiowej od traktora gdzie pierwsza oś łamie się na karuzeli podczas skrętu mimo że pod spodem na piastach są ruchome wachacze na sworzniach jak np. w przedniej belce od SdKfzt 250. Wszystko jest jakoś unieruchomione więc przod zachowuje się jak zwykły przód od przyczepy. Tył z kolei jest na sztywnej belce z potężnymi bębnami hamulcowymi? - brak napędu - jt - przekladni głównej w tylnim moście. Teraz muszę kończyć - resztę później.
wm71 Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 Wrzuć do tematu zdjęcia tego pojazd,na pewno wszyscy chętnie je zobaczą!
Modelarz91 Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 tak daj zdjęcia to więcej o nim ci powiem jeśli okaże się faktycznie czymś z 1 wojny to spróbuje pociągnąć sprawę dalej w muzeum w którym działam a mianowicie muzeum broni pancernej z Bielska-Białej
PATRON Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 ROTFL....rozumiem że jak się okaże z II WŚ to nie ma sensu kapci zakładać ....
Modelarz91 Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 nie no źle uformowałem zdanie jeśli to będzie coś wojennego to oczywiście zgłosze sprawe w muzeum
Wallenrod Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 Na razie jest zapowiedź cudu czekamy na cud właściwy :)
f35jsf Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 No taki cud można było obejrzeć na detektorzeweb", aż w końcu się spalił...
Cronos Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 Statystycznie na tym forum 99% tego typu postów na tym forum nie ma ponownego odzewu. Szkoda
szczepciu Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 A ja mam przeczucie że jednak będzie kolejna część tego opowiadania.
Radek.s Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 Nikt nie chce sie za bardzo chwalić bo takie cudo moz zniknąć po podaniu zbyt dokładnych namiarów
dirle Napisano 16 Wrzesień 2009 Autor Napisano 16 Wrzesień 2009 Całe szczęście, że mieszczę się w w tym 1 procencie z postu Cronosa - cierlpliwi zostaną nagrodzeni...Pół nocy spędziłem na szukaniu w necie czegoś podobnego i wreszcie znalazłem - myślę, na 99%, że podwozie o którym mówię pochodzi z francuskiego samochodu ciężarowego BERLIET CBA. Stoi sobie taki w muzeum bitwy pod Verdun no i oczywiście był na wyposażeniu Wojska Polskiego w 1939. O podaniu ewentualnej lokalizacji nie może być nawet mowy -sami rozumiecie dlaczego...
nahm01 Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 może i była dalsza część ale mod nie śpi i chce nas trzymać w napięciu.
PATRON Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 wiemy, wiemy że stoi ....nawet nie jeden w Polsce.PATRON
szczepciu Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 Szkoda że nie tygrys, ale dawaj bo robi się ciekawie.
Hansdekawka Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 Po raz kolejny mam dziwne skojażenia z.....,wiadomo :)
dirle Napisano 17 Wrzesień 2009 Autor Napisano 17 Wrzesień 2009 Zdjęcia są na moim telefonie a nie mam kabla ani bluetootha do transmisji więc proszę aby któryś z kolegów kto ma możliwości techniczne dokonania transmisji aby zamieścił je w moim imieniu. Tylko proszę o kontakt jednej osoby bo zrujnuję się finansowo wysyłając setki mms-ów do ludzi na całym świecie.a na marginesie to wczoraj namierzyłem złomiarza" z wózkiem na kołach od Sdkfz 251 - ale żadnych szans na odkupienie kół
Radek.s Napisano 17 Wrzesień 2009 Napisano 17 Wrzesień 2009 Facet wie ,ze to dobry produkt też takiego znam :) nawet jak jest pijany nie sprzeda
dirle Napisano 20 Wrzesień 2009 Autor Napisano 20 Wrzesień 2009 No i co Koledzy? Prosiłem Was o pomoc w zamieszczeniu zdjęc i niestety nikt raczej nie ma ochoty mi pomóc - po prostu nikt się nie zgłosił a myślę, że parę osób miałoby ochotę pooglądać takie cudo". Eee, dobra - jutro kupię na allegro adapter bluetooth więc może pod koniec tygodnia będą zamieszczone zdjęcia z komórki a może nawet już po szczęśliwej finalizacji zakupu. Radek - ten mój ma czerwony nos od przepicia ale i tak nie sprzeda bo to pewnie jego jedyne źródło utrzymania.
JoncaA Napisano 21 Wrzesień 2009 Napisano 21 Wrzesień 2009 I jszcze dwa rysunki elementów charakterystycznych Berlieta.
andronicus Napisano 21 Wrzesień 2009 Napisano 21 Wrzesień 2009 Dirle. Jak masz zdjęcia na komórce - wyślij je z komórki na adres mailowy swojej skrzynki. Tam będzie jako załącznik w mailu. Później zapisz sobie ten załącznik na kompie. No i na koniec wrzuć na forum.
Hansdekawka Napisano 21 Wrzesień 2009 Napisano 21 Wrzesień 2009 Brawo , wspaniałe i bardzo proste rozwiązanie problemu :)
JoncaA Napisano 21 Wrzesień 2009 Napisano 21 Wrzesień 2009 Nie ma czegoś takiego jak starsza wersja CBA. Od 1913 nic się nie zmieniało aż do roku bodaj 24, kiedy zrobiono samochód CBA9 - i w tym samochodzie zmieniono wieszaki resorów tyłu.
JoncaA Napisano 21 Wrzesień 2009 Napisano 21 Wrzesień 2009 a skąd przypuszczenie , że to Berliet. Blizniaki masywowe z tyłu i łańcuchowe przeniesienie napędu miały nie tylko Berliety. Kupione przez WP z demobilu Packardy 3 tonowe i 4 tonowe Peerlessy, zdobyczne Benz-Gagenau 5K czy BL - tak samo...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.