Gebhardt Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 Pobiliscie mnie kochani do mety, juz bralem sie ten trojnog przeciwlotniczy wz 29 wstawiac :). Moze jeszcze cos na temat lawetek znajdzie sie w instrukcjach poszczegolnych broni? Widd ma racje, trojnog byl uniwersalny a lawetki byly czyba czescia zestawu samego km'u (muszki itp na pewno)ale moze bredze :(. Atyl, zdradzisz moze jaka to instrukcja z 1939?
atyl Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 -Pierwsze zdjęcia (6szt) Instrukcja strzelecka przeciwlotnicza, karabin powtarzalny i karabin maszynowy, O. 5/1939 III-b-następne (lkm 08)Instrukcja strzelecka cz IIIa, Karabin maszynowy, strzelania przeciwlotnicze , O.5./1929 III-a-następne dwa (Ta postawa leżąc -the best)Biblioteczka oficera rezerwy piechoty, 1932, t IV, wyszkolenie strzeleckie-i pozostałe 6Biblioteczka oficera rezerwy piechoty, 1932, t III, nauka o broniTe dwie ostatnie pozycje wiszą co jakiś czas na a..., jest okazja.Próby na żywohttp://picasaweb.google.com/aljasinski2/Bzura2008#5272616421403973202
michalmiazga Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 Zamieszczam zdjęcia, które zrobiłem swego czasu w Muzeum w Sochaczewie. Jest też zdjęcie wykonanej repliki i 3 zdjecia dokumentacji. Wybaczcie jej roboczy charakter - robiłem ją tylko dla siebie: http://picasaweb.google.pl/1920michal/Trojnog#Jeszcze raz dziękuję załodze muzeum za przychylność.
Flanker Napisano 17 Wrzesień 2009 Autor Napisano 17 Wrzesień 2009 Super! Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc! Pozdr. Fl.
Gebhardt Napisano 17 Wrzesień 2009 Napisano 17 Wrzesień 2009 Zeby zapiac na ostatni guzik :)Dodatek II do instrukcji o broni poiechoty. Atlas. Warszawa: M.S.Wojsk., 1923.
Gebhardt Napisano 17 Wrzesień 2009 Napisano 17 Wrzesień 2009 Aha, Flanker, jezeli chcesz te rysunki w przyzwoitszej rozdzielczosci, machnij do mnie na priva :) bo w ograniczeniach forumowych i z moim parszywym programem do obrazkow guzik widac na tym ostatnim.
Gebhardt Napisano 17 Wrzesień 2009 Napisano 17 Wrzesień 2009 Widze ze mnie juz Michal pobil do mety :)K
Gebhardt Napisano 17 Wrzesień 2009 Napisano 17 Wrzesień 2009 Aha i jeszcze pytanko - czy sadzicie koledzy czy cala podstawa byla malowana na kolor ochronny czy tylko elementy metalowe?
Horhe Napisano 17 Wrzesień 2009 Napisano 17 Wrzesień 2009 Drewno raczej pokostowane, zresztą oryginał z Sochaczewa nie ma żadnych odbarwień drewna od farby. O ile to drewno,to oryginał :) Troczek spinający też nie był barwiony na kolor ochronny, jak i łóż karabinowych nie malowano na khaki. Drewno, jak i skóra, też się dobrze maskują w polu.
michalmiazga Napisano 17 Wrzesień 2009 Napisano 17 Wrzesień 2009 Mam wrażenie, że drewno w Sochaczewi jest oryginalne ale kto wie. Natomiast w magazynach MWP jest ciekawaa podstawa: w zasadzie taka sama jak w Sochaczewie ale pomalowana lednolicie na zielono i uchwyty do mocowania obciążenia (charakterystyczne haki w połowie każdej nogi) są ułożone nierówno tj jeden hak jest w połowie nogi, drugi nieco wyżej, a trzeci nieco niżej. To rozwiązanie powoduje że haki nie czepiają się o siebie co znacznie ułatwie przenosenie podstawy (sprawdziłem w praktyce).
Gebhardt Napisano 18 Wrzesień 2009 Napisano 18 Wrzesień 2009 Dorzuce tylko ze trojnogi i inne tego typu wynalazki i inne (np skrzynki) uzywane w lacznosci mialy wychodzic z fabryki z drewnem pomalowanym ale znowu mowa tu o produktach z lat 30tych a w 1929 kto wie. Czy mozna przyjac na podstawie ilosci zachowanych egzemplarzy ze w 1939 wz 29 byl glownym typem trojnoga plot uzywanym w WP? I ze typ pokazany w zdjeciach w instrukcji z 1939 byl albo zadki albo nawet prototyp ktory nie zostal wprowadzony do uzytku? Bo inaczej chyba by mial wz?
gros Napisano 21 Listopad 2009 Napisano 21 Listopad 2009 Na fotce pod datą 2009-09-14 15:35:28 którą zamieścił „atyl” jest podstawa pl. wz.36 do rkm wz.28 opisana dosyć dokładnie prezes Z.Gwoździa.Podany jest tam dokładny opis i dane techniczne, brak jest tylko rysunku lub fotki. Dziwne ale nasz sztandarowy rkm nie doczekał się do tej pory wyczerpującej monografii, gdzie były by zebrane wszelkie informacje. Przypominam o tajemniczych modernizacjach tego rkm wz.38B i wz.39T wymienione nawet w poważnych książkach na temat BAR-a. Wypada się tylko modlić, że ktoś trafi na nie w CAW i będzie wiedział, co to jest.
gros Napisano 30 Listopad 2009 Napisano 30 Listopad 2009 Z.Gwóźdż P.Zarzycki Polskie konstrukcje broni strzeleckiej" na razie nie do pobicia mimo upływu lat.Fragment na temat podstawy plot składanej wz.36k
gros Napisano 30 Listopad 2009 Napisano 30 Listopad 2009 Fot. z tego samego źródła. Tym razem trzy mausery i rkm.
losot Napisano 21 Wrzesień 2011 Napisano 21 Wrzesień 2011 trójnóg przeciwlotniczy wz.29 i ckm Hothkiss
losot Napisano 21 Wrzesień 2011 Napisano 21 Wrzesień 2011 sądząc po skrzynce amunicyjnej może to być ckm wz.25
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.