Skocz do zawartości

Rkm wz. 28 - podstawa przeciwlotnicza

Flanker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy szanowni Koledzy posiadają - i mogą udostępnić na forum - zdjęcia, lub rysunki, dane, dotyczące podstawy do strzelań przeciwlotniczych do Browninga wz. 28? Pozdr. Fl.
Napisano

Takowa podstawa jest do obejrzenia w muzeum w Sochaczewie.
A muzeum to ma jedną kolosalną zaletę, bez problemu można eksponat dotknąć i pomierzyć.

Napisano
I warto dodac ze podstawy i maszty byly w zasadzie takie same do ckm (chyba ze ckm mial maszt do strzelan plot w normalnej podstawie), lkm i rkm. Roznily sie tylko lawetki.
Napisano
Dziękuję za pomoc, będę musiał pojechać do Sochaczewa i obejrzeć cudo. Aczkolwiek - wybaczcie pazerność - jak coś macie jeszcze, to proszę wrzucajcie. Pozdr. Fl.
Napisano
Witam
Kilka lat temu, dzięki uprzejmości muzealników z Sochaczewa, zwymiarowałem i obfotagrofowałem podstawę z Sochaczewa. W wolnej chwili zamieszczę tu link do tych materiałów do użytku dla wszystkich chętnych.
Napisano
Ja tylko wtrącę. Odwiedziliśmy Muzeum w Sochaczewie, grzecznie bilet kupiliśmy, zapytaliśmy się ile za fotografowanie i... zaskoczenie. Nie. Przez całą wizytę chodziła za nami paniusia i pilnowała, abyśmy zdjęć nie robili... Kolejna prywatna kolekcja pana dyrektora, jak w MWP?
Napisano

Widd39
może ta Pani miała trudne dni, może trzeba się było powołać jeszcze na odpowiednią osobę (na priw). A to Polska właśnie.
Na osłodzenie postawa Kargula i Pawlaka- podejdź no do płota.

Napisano

A może ckm Hotchkiss wz 15?
Odpowiedź znajdziecie w podręczniku: Nauka o broni" z serii Biblioteczka oficera rezerwy piechoty"
PS
(całkiem niedawno widziałem taką na znanym portalu aukcyjnym, i wcale nie był to mój egzemplarz, ani moich kolegów)

Napisano

i dla piechoty
Odp.
Trójnóg wz 29 różnił się widełkami.
ckm Maxim 08 ma ...oś z pochwą na której osadzone są widły przy pomocy nakrętek."
lkm Maxim 08/15 ...jak lawetka do ckm jedynie w jarzmie zamiast półpierścieni są wycięte rowki do osadzenia karabina przy pomocy jego pierścienia jarzmowego. Ponadto jarzmo ma zacisk przedni i przetyczkę do utrwalenia zamocowania."
ckm Hotchkiss wz 14. Jak lawetka do ckm Maxim'a, jedynie widły są zakończone łożyskami czopów jarzmowych z zasuwkami."

Napisano
Atyl, konkurs na podstawy plot jest w Polskie konstrukcje broni strzeleckiej". Postaram się wieczorem coś wrzucić. Z tego co pamiętam to postawy projektowane były jako uniwersalne.
Napisano
Ano,
podstawy wz 29 różniły się tylko widełkami,
natomiast zdjęcia 4, 5, 6, z ok.15:35:28 przedstawiają podstawę późną niestety bez podania wzoru, instrukcja z 1939r.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie