masterss Napisano 9 Wrzesień 2009 Autor Napisano 9 Wrzesień 2009 co o tym mysliscie?http://forum.treasurenet.com/index.php/topic,220996.0.html
spid3r Napisano 10 Wrzesień 2009 Napisano 10 Wrzesień 2009 A co my możemy zrobić ukradli nam i nie odzyskamy :(
elpasys Napisano 10 Wrzesień 2009 Napisano 10 Wrzesień 2009 Rosyjskie muzea są pełne polskiech skarbów z przeszłości. Wiele przykładów można znaleźc w Ermitażu w Petersburgu. Rabowali je przez przecież przez wieki.
Horhe Napisano 10 Wrzesień 2009 Napisano 10 Wrzesień 2009 Jako były muzealnik dodam coś od siebie. Wedle umów polsko-rosyjskich to wszystko jest ok, wszystko co mieli polskie,to nam oddali. G... prawda! Ze wschodu jak wypożyczaliśmy zabytki, to na około 1/3 były WIDOCZNE i WYRAŹNE polskie przedwojenne sygnatury, a nawet znaczki z naszym godłem państwowym. Były to krysztalowe kandelabry, wazy, obrazy, ogólnie mówiąc wyroby kunsztowne z pierwszej ćwierci XIX wieku. Mimo wnioskowania u swojego szefa, żeby to zostało w Polsce, bo jest prawna podstawa, tylko usłyszałem: ależ po co?", ie będziemy psuć naszych dobrych kontaktów" itd. itp.
woytas Napisano 10 Wrzesień 2009 Napisano 10 Wrzesień 2009 tak jak w Misiu - tobie ukradli, ukradnij ty komus...
tadekniejadek Napisano 11 Wrzesień 2009 Napisano 11 Wrzesień 2009 Czemu czepiacie sie Rosjan, to ukradł jeden człowiek, trzymał kilkadziesiąt lat a teraz sprzedał....a obecny właściciel zbiera takie fanty.It was obtained direct from the family of the Russian soldier who had taken it and kept it hidden right through the days of communism."i nawet nie chce sprzedać :plehbah: HOW MUCH?"monacoauctions: ot really for sale, part of my own collection of medieval swords for the moment."W cale bym sie nie zdziwil jak by to byly falsy :D
macek Napisano 11 Wrzesień 2009 Napisano 11 Wrzesień 2009 WitamMiecz wygląda mocno podejrzanie, zresztą pozostałe także. Uwagę zwraca zwłaszcza dziwny - cieniutki trzpień i zbyt mała głowica, poza tym brak śladów zbrocza. Na oryginalne wyglądają natomiast pozostałe przedmioty, tzn. nóż, klamra, krzesiwo(?). Miecz ten przypomina nieco katowski, ale bez wzięcia do ręki trudno powiedzieć coś pewnego. Z bitwą pod Płowcami kojarzone są trzy miecze - dwa znajdują się w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie, jeden natomiast był niegdyś w kolekcji prywatnej A. Gupieńca z Łodzi. Wszystkie trzy publikowane były u Głoska i Nadolskiego Miecze średniowieczne z ziem polskich".Pzdr
elpasys Napisano 11 Wrzesień 2009 Napisano 11 Wrzesień 2009 @tadekniejadekCzyżby ten ...Russian soldier..." był jakimś Marsjaninem?W przekazywanych mi relacjach świadków historii 19444/45 ciągle występuje wątek rabowania (w Polsce) przez sowieckich żołnierzy (niemieckich też).
tadekniejadek Napisano 11 Wrzesień 2009 Napisano 11 Wrzesień 2009 @elpasys Ja miałem na myśli, że to był zwykły złodziej, a takich jest mnóstwo w każdym kraju. Nie było to pozyskane w zorganizowanej akcji ratowanie polskich zabytków"W żadnym wypadku nie bronie Rosjan.
rob Napisano 11 Wrzesień 2009 Napisano 11 Wrzesień 2009 no cóż... nie wiem czy te miecze to oryginały. przypuszczam że nie. jakiś historyk musiałby sprawdzić czy w polsce był kiedykolwiek grób ze zwłokami spod płowiec jeśli ogole ta legenda " jest prawdą. Być moze wyjęli to z jakiegoś późniejszego grobowca w malborku albo gdzieś na północy. nie słyszałem nigdy aby gdziekolwiek nawet przed wojną coś takiego sie znajdowało ale ja nie interesowałem się tą tematyką głębiejjeśłi to oryginały to cóż... Koleś ma trefny towar i nawet jeszcze sie tym chwali. Debil i można mu to śmiało napisać. A jak to falsyfikaty to tym bardziej debil. Amerykanie też się nieźle obłowili w czasie wojny. niektóre przedmioty z kolekcji" goeringa zostały legalnie wywiezione do USA a tam nikt się nie przejmował czyja to własnosc. Wiadomo ze USA to państwo prawa i poszanowania świętego prawa własnosci ;-)Kiedyś mój wykładowca historii sztuki powiedział ze w latach 60 dane mu było zwiedzić mniej oficjalne pomieszczenia Ermitazu. Wedle jego relacji to przez tydzień nie mógł dojść do siebie. Jest tam wiele rzeczy które nigdy nei powinny sie tam znaleźć i prwdopodobnie nigdy już nie wrócą a co gorsza za naszego zycia nigdy nie pojawią sie w oficjalnym obiegu muzealnym
kopijnik2 Napisano 11 Wrzesień 2009 Napisano 11 Wrzesień 2009 hm...W Moskwie, na Placu Czerwonym, rozdają wołgi...czyli - motyw mieczy z grobu" - nieprawdziwy... brak potwierdzenia depozytów grobowych o podobnym charakterze (wiele sztuk -jeden grób) - możliwe jedynie złożenie kolekcji w celu ukrycia, np przed Rosjanami...czyli - motyw sołdata targającego żelastwo - na Rodinu" mało prawdopodobny... wystarczy zastanowić się - co ciągali koledzy w tym czasie...stan zachowania obiektów nieadekwatny do opisanej historii...
iglanadon Napisano 11 Wrzesień 2009 Napisano 11 Wrzesień 2009 Poza bitwą pod Visby nie spotkałem przypadku żeby pochówki zawierały oporządzenie, a i tam mieczy raczej nie znaleziono tylko klientów z elementami zbroi.Podczas badań pochówków przy ruinach kaplicy pod Grunwaldem znaleziono 2 fragmenty rękawic i bełt od kuszy który sobie tkwił w kościach śródstopia jednego z krzyżackich dostojników (byle kogo tam nie chowano)A tu nagle taka rewelacja z pod PłowiecJakoś mi się wierzyć nie chce .. ;)
iglanadon Napisano 11 Wrzesień 2009 Napisano 11 Wrzesień 2009 http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.churchmousewebsite.co.uk/Visby1(2).jpg&imgrefurl=http://www.churchmousewebsite.co.uk/visby.htm&usg=__awnGPGimNhPvr5XZfODaEUfI77U=&h=337&w=300&sz=42&hl=pl&start=1&um=1&tbnid=lEnLqMSnfDHmdM:&tbnh=119&tbnw=106&prev=/images%3Fq%3Dbattle%2Bof%2Bvisby%26ndsp%3D18%26hl%3Dpl%26lr%3D%26rlz%3D1R2GGLL_plPL334%26sa%3DN%26um%3D1
8total4 Napisano 11 Wrzesień 2009 Napisano 11 Wrzesień 2009 Soldaci woleli mosiądz, i inne błyskotki..na co zardzewiały miecz? kapuste kroic ? - e to nie nada..
kopijnik2 Napisano 11 Wrzesień 2009 Napisano 11 Wrzesień 2009 nie miecz...a masa złomu, tzw kilogramy....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.