Skocz do zawartości

Wizna 2009

zancus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 132
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Witam
Byłem, widziałem. Komentarz krótki- to co zaserwowali widowni pseudo -rekonstruktorzy jest obrazą pamięci o żołnierzach z tamtego okresu. Powoli dochodzę do wniosku, że pewna kategoria nazwijmy ich przebierańcami z pogranicza rekonstrukcji i cyrku powinna mieć dożywotni zakaz organizowania jakichkolwiek imprez historycznych pod groźbą ks.
Przyjrzyjcie się jaka część schronu stanowiła makietę na polu walki" ja rozumiem że wszystko jest umowne ale.... etc. etc.
Do organizatorów przyjacielska rada: im mniej zdjęć umieścicie tym krótszy bat skręcą wam forumowicze.
Panie POLONIKUS proponuję zlikwidować" dr. Wesołowskiego ma Pan czas książka jeszcze nie jest dostępna w sprzedaży bo inaczej legnie PRL-wski mit, co w niczym nie umniejszy heroizmu walczących podkreślam walczących żołnierzy w tym kpt. Raginisa.

Jako pamiątkę z Wizny AD 2009 przywiodłem do domu śliczną pocztówkę zapraszającą na film: Polskie Termopile film dok. reż. L. Wiśniewski Premiera w TVP Historia - 8 września 2009 godz. 19.00. Oj będzie się działo......

Na koniec

Choroba, brzmi to wiarygodnie...
Zwłaszcza, jak wystąpi efekt lejka". trochę tak, jak z walka w okopie; walczy jeden na jednego, ale w kolejce może stać za naszym 10, a za przeciwnikiem 100.
I już można wysnuć wniosek, że jeden zatrzymał/walczył przeciwko 100...

Dla osób badających temat Wizny, badania p. Wesołowskiego nie są żadnymi rewelacjami. Ci, którzy przeżyli, bo dali nogę naprawdę nie mają się czym chwalić. A Ci, którzy zostali na pozycji zasłużyli na uhonorowanie.
A Wizna niech zostanie symbolem dla kompanii fortecznej z Osowca, niech będzie też symbolem walki 2 pułku ułanów w Rutkach -jakieś 10 km od Wizny(2 szwadrony przeciwko batalionowi piechoty zmot.i kompanii czołgów), obrony fortów w Piątnicy, Nowogrodzie, natarcia na Horomany i Piski, Zambrów, klęski pod Jędrzejewem i jeszcze wielu innych miejsc walk SGO Narew, o których nikt nie pamięta.

Nawet, jeżeli połowa żołnierzy Raginisa zdezerterowała, jeżeli w rachunkach przyjmiemy tylko brygadę Loetzen, kompanię pionierów, czołgów, artylerię i pontonierów Guderiana to rachunek w przybliżeniu będzie
40:1

panowie widzę że nadal tylko jedna grupa ludzi krytykuje Wiznę zainteresowani wiedzą o co chodzi , rekonstrukcja będzie e" bo panowie nie mogą się dogadać e szkoda czasu na tłumaczenie ... zacznijcie już negowac następne rekonstrukcje robione przez tych których nienawidzicie .A jeszcze zapomniał wół jak cielęciem był i jak wy robiliście imprezy które nie do końca były zgodne z realiami historycznymi i mundurowymi .

widzę że nadal tylko jedna grupa ludzi krytykuje Wiznę zainteresowani wiedzą o co chodzi , rekonstrukcja będzie "be bo panowie nie mogą się dogadać e szkoda czasu na tłumaczenie"

A to chyba są jakieś osobiste wycieczki. W dodatku w marnym i niedojrzałym wydaniu.

A jeszcze zapomniał wół jak cielęciem był i jak wy robiliście imprezy które nie do końca były zgodne z realiami historycznymi i mundurowymi ."

Rozumiem że tutaj kolega chce w ten sposób usprawiedliwić niedoskonałości własnej grupy?
Złośliwie powiem - cytuję: zainteresowani wiedzą o co chodzi".

Pozdrawiam.

Chyba ani jedna zamieszczona na tym forum fotka nie pochodzi od organizatorów. Nie ma co ich winić i za to , że są zdjęcia w sieci.
Nie znam się na Wermachcie i mało mnie ten temat interesuje, może dlatego mój odbiór imprezy jest pozytywny.
Krytyka szwejkostwa" jest jak najbardziej wskazana i powinna dotyczyć winnych" rekonstruktorów, jest szansa, że dzięki temu będzie poprawa. Regulaminy mundurowe na imprezę to piękna idea i w naszych realiach trudna do zrealizowania. Rekonstruktorów jak na lekarstwo, fundusze mizerne a imprez bez liku - siłą rzeczy jakość przeszła w ilość.
Co do obalania mitów i legend to ostatnio obalany jest mit bitwy pod Grunwaldem. Że nie w tym miejscu, że nie Jagiełło a Witold, że nie Polacy a Litwini. Więc taki mały epizod jak Wizna to tzw. pikuś.

Witam
Panowie postanowiłem coś napisać na temat tej rekonstrukcji bo widzę że dalej nie dojdziecie do porozumienia. Organizator wynajął osoby ( ja ich nazwałem przebierańcy) mundury wypożyczył od franka. Na miejscu okazało się że jest jeszcze więcej przebierańców. Nie będę wklejał zdjęć i ich opisywał bo brak na to słów. Ja i moja grupa postanowiliśmy że nie występujemy a wraz z nami kilka innych osób z innych grup. Miało być całkiem coś innego a na miejscu okazała się katastrofa. Po rozmowie z organizatorami zgodziliśmy się zostać bo jak wyjedziemy to rekonstrukcja się nie odbędzie. Co było robić niech każdy zada sobie to pytanie. Mogliśmy zabrać d..... i wyjechać ale w tedy było by jeszcze gorzej pismaki by zaczęły pisać że rekonstruktorzy ................ możemy tylko przypuszczać co by wymyślili. A tym bardziej że były dwie konkurencyjne imprezy. Jedni drugim by zaczęli zarzucać wszystko. Nie mam na myśli spędzonych 12 godzin w busie ani kosztów dojazdu. Przez czyjąś głupotę i brak znajomości tematu i grup które mogły by przyjechać i podnieść poziom tej rekonstrukcji lepiej wynająć przebierańców. Ci przebierańcy co zostali to i tak byli lepsi od tych co nie wpuściliśmy na teren rekonstrukcji. Kolczyki, długie brody, włosy itd. A gościa z bagnetem bez pochwy sam wyrzucałem 2 razy. Ale jak widać udało mu się dostać dalej na teren rekonstrukcji tak jak kilku innym przebierańcom. Mam nadzieje że może trochę wyjaśniłem wam całą sytuacje.
Pozdrawiam

- jakie z tego wnioski , na forum jest kilku łowców którzy fotografuja ofiary losu" póżniej wklejają na Odkrywcy i przedstawiaja w negatywnym świetle całą rekonstrukcje , nie znając wogóle faktów . No ale przecież w tym dzale to już niemal norma .Pozdr.

http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=19763

(...)W niemieckie mundury przebrali się członkowie grup rekonstrukcji historycznej z Bielska-Białej, SANU, Wołomina i Śląska Cieszyńskiego(...)"...

Mam pytanie. Gdzie leży San?
Bo według wiedzy wikipedii San leży w Mali.

Jaka inscenizacja, taki dziennikarz.

Seeteufel co do mojej grupy to może się podzielisz co w niej było nie tak bo grupa jest umundurowana i wypos. zgodnie z regulaminem i zdjęciami z 8ppleg a jeżeli nie to proszę nie zabieraj głosu jak czegoś nie do końca jesteś pewien . i czep sie czegoś na czym może znasz się lepiej .
jak chcesz to pokaż może swoje umundurowanie porównamy i zobaczymy jak dane grupy są umundurowane .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie