Skocz do zawartości

Łup z obozu zagłady ukryli w kanapkach

vojtaz2

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.tvn24.pl/-1,1614129,0,1,lup-z-obozu-zaglady-ukryli-w-kanapkach,wiadomosc.html

Dwóch nastolatków w czasie wycieczki okradło Muzeum byłego Hitlerowskiego Obozu Zagłady w Sobiborze. Chłopcy w wieku 16 i 17 lat zniszczyli kilka eksponatów oraz ukradli 1200 zł i bloczki biletowe. By ustalić sprawcę kradzieży, policja zawiozła na komisariat całą wycieczkę - w sumie 40 osób.
Po wizycie młodzieżowej wycieczki jeden z pracowników muzeum zauważył brak pieniędzy i biletów. Zaalarmował policję, która w ostatniej chwili zdołała zatrzymać odjeżdżający z terenu obiektu autokar. Żeby ustalić, kto ukradł pieniądze i bloczki biletowe, na komisariacie przeszukano wszystkich uczestników wycieczki - 40 osób.

Sprawcy próbowali pozbyć się dowodów i wyrzucić monety do toalety. Pieniądze i bilety znaleziono jednak w autokarze - schowane w kanapkach, skarpetkach, a nawet w założonym gipsie jednego z wycieczkowiczów.

Sprawcami kradzieży okazali się 16-letni mieszkaniec Krakowa i 17-letni mieszkaniec Libiąża. Okazało się, że ta sama grupa młodzieży wcześniej zwiedzała synagogę we Włodawie i i tam także zniszczyła eksponaty - parochet, a także modlitewnik.

Jak podaje policja, nastolatkom grozi kara do 5 lat więzienia.

Dawniej młodzież trzymana była krótko i uczyła się odpowiedzialności pomagając rodzicom w domu i na działce. A teraz mamy inne pokolenie mające zero zasad i brak szacunku do historii. Nauczyciel był dawniej do nieruszenia a dzisiaj byle smarkacz podskoczy. Przypomniałem sobie niedawno na youtube pytanie młodego chłopaka dot. kawałka naszej historii. Pytał się o włoską tankietkę widoczną w czasie filmu o spotkaniu wojsk polskich i węgierskich 16 marca 1939 r. Wyjaśniłem mu że włoskie tankietki mieli nasi bratankowie Węgrzy. Ten wątek pasuje jak ulał do towarzyskiego o wychowaniu młodego pokolenia i narybku Odkrywców.

zła edukacja,mało się mówi o zagładzie narodu żydowskiego,uważam że ci młodzi chłopcy powinni przejść jakąś edukację,to prawda że niszczy się w naszym kraju kolekcjonerstwo,ruchy narodowościowe,skąd ci młodzi mogli wiedzieć że wchodzą na teren miejsc zagłady,ktoś zawinił:rodzice,szkoła???może narkotyki,lub piwo.młodzież ma niską wartość patriotyczną,czasami uważam że to wina naszych rządzących na wiejskiej.w krajach islamskich ucięto by im łapki.potępiam i myślę że ktoś im to kiedyś wytłumaczy,sąd i policja raczej nie,bo sami mają małą wiedzę,tu liczy się wynik i nagrody za złapanie przestępcę.

pracuje z młodzieżą trudna- zdemoralizowana i do poprawczaka to nie tak szybko, istnieja inne środki i miejsca docelowe, cociażby mlodziezowy ośrodek wychowawczy, jednakże w Polsce nie ma kategoryzacji rodzaju przestepstw i zdarza sie , ze w jednym pokoju jest ten co nie chodził do szkoły z tym co zabil czy zgwałcił. I wydaje mi sie ze niektórzy wychodza bardziej zdemoralizowani, niz przyszli
pozdrawiam

FAGIL...mi też wydaje się, że niesmaczne jest branie pieniędzy za odwiedzenie obozu. Oczywiście mogliby wystawić skarbonkę na wolne datki np. na remont i myślę że zebraliby podobne pieniądze do tych z biletów. Cieszmy się, że na nasze cmentarze komunalne możemy wchodzić bezpłatnie, że żaden ważny idiota nie wymyślił opłaty za odwiedzenie swoich bliskich na cmentarzu !Chociaż teraz w czasach koniecznego łatania dziury budżetowej", kto wie...
Wyrostkowie którzy popełnili to przestępstwo, powinni przejść resocjalizację w tym obozie, powinni przez jakiś czas pracować w nim przy sprzątaniu, może wtedy poczuliby klimat tego miejsca!
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie