Skocz do zawartości

Łup z obozu zagłady ukryli w kanapkach

vojtaz2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://www.tvn24.pl/-1,1614129,0,1,lup-z-obozu-zaglady-ukryli-w-kanapkach,wiadomosc.html

Dwóch nastolatków w czasie wycieczki okradło Muzeum byłego Hitlerowskiego Obozu Zagłady w Sobiborze. Chłopcy w wieku 16 i 17 lat zniszczyli kilka eksponatów oraz ukradli 1200 zł i bloczki biletowe. By ustalić sprawcę kradzieży, policja zawiozła na komisariat całą wycieczkę - w sumie 40 osób.
Po wizycie młodzieżowej wycieczki jeden z pracowników muzeum zauważył brak pieniędzy i biletów. Zaalarmował policję, która w ostatniej chwili zdołała zatrzymać odjeżdżający z terenu obiektu autokar. Żeby ustalić, kto ukradł pieniądze i bloczki biletowe, na komisariacie przeszukano wszystkich uczestników wycieczki - 40 osób.

Sprawcy próbowali pozbyć się dowodów i wyrzucić monety do toalety. Pieniądze i bilety znaleziono jednak w autokarze - schowane w kanapkach, skarpetkach, a nawet w założonym gipsie jednego z wycieczkowiczów.

Sprawcami kradzieży okazali się 16-letni mieszkaniec Krakowa i 17-letni mieszkaniec Libiąża. Okazało się, że ta sama grupa młodzieży wcześniej zwiedzała synagogę we Włodawie i i tam także zniszczyła eksponaty - parochet, a także modlitewnik.

Jak podaje policja, nastolatkom grozi kara do 5 lat więzienia.
Napisano
Z babcinych opowieści-jak małoletnich złodziei-traktowano przed wojną-otwierało się westfalkę czy kuchnie-i na chwile 'łapy' na węgle-mało kto później kradł"...
Napisano
spokojnie, spokojnie z tym ucinaniem rąk i porównywaniem do kapo. Paru durnych łebków kasę okradło i poniosą konsekwencję. Złapali ich i to już sprawa sądu jaki będzie wyrok. liha
Napisano
Dawniej młodzież trzymana była krótko i uczyła się odpowiedzialności pomagając rodzicom w domu i na działce. A teraz mamy inne pokolenie mające zero zasad i brak szacunku do historii. Nauczyciel był dawniej do nieruszenia a dzisiaj byle smarkacz podskoczy. Przypomniałem sobie niedawno na youtube pytanie młodego chłopaka dot. kawałka naszej historii. Pytał się o włoską tankietkę widoczną w czasie filmu o spotkaniu wojsk polskich i węgierskich 16 marca 1939 r. Wyjaśniłem mu że włoskie tankietki mieli nasi bratankowie Węgrzy. Ten wątek pasuje jak ulał do towarzyskiego o wychowaniu młodego pokolenia i narybku Odkrywców.
Napisano
zła edukacja,mało się mówi o zagładzie narodu żydowskiego,uważam że ci młodzi chłopcy powinni przejść jakąś edukację,to prawda że niszczy się w naszym kraju kolekcjonerstwo,ruchy narodowościowe,skąd ci młodzi mogli wiedzieć że wchodzą na teren miejsc zagłady,ktoś zawinił:rodzice,szkoła???może narkotyki,lub piwo.młodzież ma niską wartość patriotyczną,czasami uważam że to wina naszych rządzących na wiejskiej.w krajach islamskich ucięto by im łapki.potępiam i myślę że ktoś im to kiedyś wytłumaczy,sąd i policja raczej nie,bo sami mają małą wiedzę,tu liczy się wynik i nagrody za złapanie przestępcę.
Napisano
pracuje z młodzieżą trudna- zdemoralizowana i do poprawczaka to nie tak szybko, istnieja inne środki i miejsca docelowe, cociażby mlodziezowy ośrodek wychowawczy, jednakże w Polsce nie ma kategoryzacji rodzaju przestepstw i zdarza sie , ze w jednym pokoju jest ten co nie chodził do szkoły z tym co zabil czy zgwałcił. I wydaje mi sie ze niektórzy wychodza bardziej zdemoralizowani, niz przyszli
pozdrawiam
Napisano
to zeby zwiedzic oboz trzeba kupic bilet myslalem ze w celal edukacyjnych wejscie jest darmowe i jeszcze powinni rozdawac broszury i ksiazki tematyczne
Napisano
FAGIL...mi też wydaje się, że niesmaczne jest branie pieniędzy za odwiedzenie obozu. Oczywiście mogliby wystawić skarbonkę na wolne datki np. na remont i myślę że zebraliby podobne pieniądze do tych z biletów. Cieszmy się, że na nasze cmentarze komunalne możemy wchodzić bezpłatnie, że żaden ważny idiota nie wymyślił opłaty za odwiedzenie swoich bliskich na cmentarzu !Chociaż teraz w czasach koniecznego łatania dziury budżetowej", kto wie...
Wyrostkowie którzy popełnili to przestępstwo, powinni przejść resocjalizację w tym obozie, powinni przez jakiś czas pracować w nim przy sprzątaniu, może wtedy poczuliby klimat tego miejsca!
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie