Skocz do zawartości

dziurawienie monet

obert8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam dzisiaj trafilem sreberko wielkosci 5 zl z dziura w srodku fotka pozniej czy to dziursko to dzialanie celowe nie sadze zeby dzurawili srebna monete celowo pzdr
Napisano
Kasowano falsy..
przerabiano na ozdoby kiedy ktoś nie był świadomy jaka to moneta..
nawijano na sznurek aby nie gubić..

ile jeszcze hipotez?
pewnie tyle co monet w ziemi..

Darz!
Napisano
Mi osobiście przytrafiały się prowizoryczne guziki z 48 i 24 einen thaler :) Ale ten moniak to chyba celowe kasowanie?
Pozdr.
Napisano
Ja trafiłem już koło 10 monet na terenie starej karczmy które mają zrobioną dziurkę, moim zdaniem po prostu były albo wisiorkami albo tak były przenoszone na jakimś sznurku.

pozdro
Napisano
dawniej ludzie przerabiali monety na obraczki a wiec najpierw robiono otwor w monecie a nastepnie byla taka moneta klepana dookola az do uformowania odpowiedniego ksztaltu moneta z ostatniego postu zupelnie mi przypomina taki zaczatek pracy pzdr
Napisano
Na temat dziur w monetach to przypomniał mi się taki monolog z jakiegoś kabaretu ,za czasów gdy złotówka leciała na łeb na szyję, a w sklepach był tylko ocet :aby podnieść wartość naszej złotówki ,należy w niej wywiercić dwa otworki i sprzedawać jako guziki po zloty dwadzieścia .Miał to być sposób na Polski cud gospodarczy .Pozdro...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie