obert8 Napisano 8 Sierpień 2009 Autor Napisano 8 Sierpień 2009 witam dzisiaj trafilem sreberko wielkosci 5 zl z dziura w srodku fotka pozniej czy to dziursko to dzialanie celowe nie sadze zeby dzurawili srebna monete celowo pzdr
Mruk Napisano 8 Sierpień 2009 Napisano 8 Sierpień 2009 jak ze srebra to może robiła komu za wisiorek? bo np. z PRLi to się kiedyś robiło podkładki;)PZDR
8total4 Napisano 8 Sierpień 2009 Napisano 8 Sierpień 2009 Kasowano falsy..przerabiano na ozdoby kiedy ktoś nie był świadomy jaka to moneta..nawijano na sznurek aby nie gubić..ile jeszcze hipotez?pewnie tyle co monet w ziemi..Darz!
obert8 Napisano 8 Sierpień 2009 Autor Napisano 8 Sierpień 2009 dzieki szkoda monetki ktos zrobil to gwozdziem
PG Napisano 8 Sierpień 2009 Napisano 8 Sierpień 2009 Mi osobiście przytrafiały się prowizoryczne guziki z 48 i 24 einen thaler :) Ale ten moniak to chyba celowe kasowanie?Pozdr.
8total4 Napisano 8 Sierpień 2009 Napisano 8 Sierpień 2009 ciężko powiedzieć po fotce czy to fałszerstwo, czy zwykła chęć" chłopa.. ;)pozdro!
lina_90 Napisano 8 Sierpień 2009 Napisano 8 Sierpień 2009 Ja trafiłem już koło 10 monet na terenie starej karczmy które mają zrobioną dziurkę, moim zdaniem po prostu były albo wisiorkami albo tak były przenoszone na jakimś sznurku.pozdro
panadam12 Napisano 8 Sierpień 2009 Napisano 8 Sierpień 2009 Znalazłem taką monete z dziurką,wiec w końcu po co było to dziurawienie?pozdrawiam
PIOTREK663 Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 w śreniowieczu niemieli w co ruchac i robili dziury w czym popadnie.
Thomson. Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 Jeżeli się nie ma pojęcia to siedzi się cicho i obserwuje innych ;p
Thomson. Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 A co do monetki to często robiono z nich wisorki itp. Pozdro
Graudenz 18 Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 Monetka znaleziona w miejscu stacjonowania 4 dywizji pancernej.Hmm przestrzelina czy ktoś celowo taką dziurkę zrobił?
robert_k Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 dawniej ludzie przerabiali monety na obraczki a wiec najpierw robiono otwor w monecie a nastepnie byla taka moneta klepana dookola az do uformowania odpowiedniego ksztaltu moneta z ostatniego postu zupelnie mi przypomina taki zaczatek pracy pzdr
POMORZANY Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 Witam Często używano monet jako podkładki pod papiaki".Pozdrawiam
karpik Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 Sprzętem ogrodniczym też można zniszczyć monete.
kokesh Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 Na temat dziur w monetach to przypomniał mi się taki monolog z jakiegoś kabaretu ,za czasów gdy złotówka leciała na łeb na szyję, a w sklepach był tylko ocet :aby podnieść wartość naszej złotówki ,należy w niej wywiercić dwa otworki i sprzedawać jako guziki po zloty dwadzieścia .Miał to być sposób na Polski cud gospodarczy .Pozdro...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.