Wyro Napisano 4 Sierpień 2009 Autor Napisano 4 Sierpień 2009 To co jest zajechane na pieczęci to być może dzieło" mojej saperki... Już teraz nie będę wiedział, ale sygnał zszedł mi na żelazo, uciekał, walnąłem w bok ścianki i wypadła pieczęć...Widać większość napisu i pioruny. Chyba po niemiecku. Wykonanie i metal (stop jakiś) nie sugeruja starości więc może jakaś urzędnicza, okupacyjna? Guzik z kolei znaleziony został po wschodniej stronie Warszawy (ok. 30 km od Warszawy). Jaki to więc herb, kto taki guzik nosił itd.?
bruner0 Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 Guzik herbu Belinahttp://pl.wikipedia.org/wiki/Herby_szlachty_polskiej_(galeria)
karpik Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 Czy zdjęcie tej pieczęci" jest lustrzane czy to pozytyw?
bruner0 Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 http://pl.wikipedia.org/wiki/Herby_szlachty_polskiej_(galeria)coś tamten link nie otwiera
bruner0 Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 kuchenka coś się chrzani trzeba dostawić nawias po galeria" chyba że to tylko u mnie tak działa
kopijnik2 Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 http://www.akromer.republika.pl/kojalowicz_spis.htmlbelina
bruner0 Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 Pochodzenie Belińczyków Ród Belinów należy do najdawniejszych rodów Czeskich. Gniazdową jego posiadłością był gród i powiat Beliny. Przez pewien czas ok. 880 r. udało mu się opanować najwyższą władzę w swojej ojczyźnie gdy na tron powołano Stomira Belińczyka. Był on spokrewniony z dynastią Przemysławów bowiem jego pradziad Biwoy poślubił Biłę, córkę władcy czeskiego Kroka. Ustąpienie Stomira z kraju, nie złamało potęgi Belińczyków, pozostali bowiem przy swym grodzie Belinie, brali tytuł hrabiów i dzierżyli najwyższe dostojności ojczyzny. Potęga Belińczyków złamana została w 1041 roku. Wyrugowani z ojczyzny Belińczykowie, jak ich współziomkowie Okrzyce, Odrowąże, Poraje i Rawiczanie, znaleźli przytułek w Polsce, a opatrzenie w hojnych nadaniach na Mazowszu, głównie w Ziemi Czerskiej. Pierwszym wzmiankowanym Belińczykiem był Żelisław, Wojewoda Hetman i jeden z najdzielniejszych wodzów Bolesława Krzywoustego, doświadczony w wielu okazjach wojownik, otrzymał w 1104 r. naczelne dowództwo w wyprawie przeciw Jaropełkowi Księciu Morawskiemu, a gdy w jednej z bitew utracił prawą rękę Bolesław wynagrodził go szczerozłotą. Belińczycy zamieścili ją w swym herbie. Umarł pierwszym dostojnikiem kraju, kasztelanem Krakowskim. Paprocki podaje, że od wnuków jego pochodzą wszystkie domy w Polsce herb Belina biorące. Do Belińczyków należały w XIV stuleciu majątki Młochów, Jaszczołty, Prażmów, Falencin, Stara Brzoza, Okunie, Szczyty, Wola, Czechy itp. Pozostałe rody Belińczyków w Ziemi Czerskiej i Warszawskiej gniazd rodowych nie posiadające są pochodzenia litewskiego lub ruskiego a herb Belina przybrały po pierwszej unii Litwy z Polską[3].
Wyro Napisano 4 Sierpień 2009 Autor Napisano 4 Sierpień 2009 Pokrętło:)? Może i dobrze, bo bym sobie nie wybaczył, że być może saperka uszkodziłem. Jakie to więc pokrętło, o co chodzi?Bruner, a Belińczycy i folwarki najblizsze naszemu miejscu zamieszkania (bośmy wszak z jednej wsi ), cos konkretnego Ci to mówi? Bo to koło folwarku właśnie.A cos więcej o samym guziorku? Nosili je panowie z tego rodu, rozumiem?
Wyro Napisano 4 Sierpień 2009 Autor Napisano 4 Sierpień 2009 O kurde!!!!!! Super, moja lokalna historia: http://historia.sulejowek.info/ Herb po prawej od razu (Okuniew jest koło Sulejówka). Tym bardziej, kto takie guziki nosił w XIX wieku (bo korzenie rodu Belinów i Czerska to przeciez XVI wiek - pytanie głównie do Brunera. Łubieńscy? Lokalni dziedzice też? Mozna datować ten guzik dokładnie?
8total4 Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 służba lokalnych dziedziców zapewne..guzik z lat 1832-69.pozdro!
Wyro Napisano 4 Sierpień 2009 Autor Napisano 4 Sierpień 2009 No no, słuzba, rozumiem, ze nie król sam... tylko jest tak. W XVI wieku potomek rodu Belinów zakłada Okuniew. Potem rózni są dziedzice. W XIX wieku trzyma te ziemie rodzina Łubieńskich. Guzik wyszedł przy innym folwarku (nie wiem, kto tam dowodził i z jakiego rodu), a pomimo to cały czas jest ten stary herb. Chciałbym wiedzieć jak to było, inne rodziny przejmowały ten herb? A co z ich szlacheckimi herbami?
bruner0 Napisano 5 Sierpień 2009 Napisano 5 Sierpień 2009 W 7 marca 1538 na zjeździe w Piotrkowie nadano prawa miejskie i nazwę Okuniew ówczesnej wsi Długa Wola i otrzymał je Stanis Okuń dziedzic z Kalenia syn Jana kasztelana czerskiego.Ród Łubieńskich wywodzi się z Łubnej koło Sieradza i niestety jest herbu Pomian.
Wyro Napisano 5 Sierpień 2009 Autor Napisano 5 Sierpień 2009 Bruner, Przyjacielu;), przeczytaj pytanie zanim skopiujesz coś z wiki:) Pytałem o cos innego.Mamy guzik z XIX w., najprawdopodobniej służby folarcznej, z herbem Belinów. Jest to herb od XVI w. związany z Okuniewem. Ród Belinów pochodzi z Czech, a zasłynął u boku Krzywoustego. Stacjonowali" w Czersku (m.in.) skąd rycerz Okuń (na mocy królewskich przywilejów) w XVI wieku dostał, zalozył, rozbudował Okuniew. Nawet w necie jest o tym rodzie i Okuniewie. Problem w tym, że nie tylko Łubieńscy (właściciele pałacu w Okuniewie i miejscowych dóbr), ale kilka innych rodów w Rzeczpospolitej Szlacheckiej sie tu przewineło o innych herbach.Stąd moje pytanie, które jest takie: Co powodowało, że lokalna służba nosiła herb Belinów na ziemiach okuniewskich skoro od trzech wieków te ziemie należały do innych rodów (może rody były skoligacone? może przywiązanie do historii?)?
Sobiepan Napisano 5 Sierpień 2009 Napisano 5 Sierpień 2009 Na pierwszym foto pokrętło od lampy naftowej - brenner: http://www.wt-pempel.de/dsr.htmTwój w czwartym rzędzie od dołu.
banderas Napisano 5 Sierpień 2009 Napisano 5 Sierpień 2009 Witam.To dla adka wawa http://pl.wikipedia.org/wiki/Gwara_warszawskaTrochę serdeczności,mniej zawiści i kszta pokory { chyba to słowa totala } - powtórzyć warto i niech się to się tyczy nas wszystkich {wziąłem to sobie kiedyś do serca}Guzik fajowy,możliwe jest ustalenie właściciela ,zgodnie z podstawową zasadą heraldyki każdy herb musi być niepowtarzalny,ale na to potrzeba niestety kilku długich wieczorów przy kompie {przynajmniej w moim przypadku }bruner , odzywaj się w wątku.pzdr.
Wyro Napisano 5 Sierpień 2009 Autor Napisano 5 Sierpień 2009 W toku rozmowy, postów, identyfikacji, zadałem pytanie jak to się działo, że herb z XVI wieku, pomimo zmiany rodów (kilku) w czasach Rzeczpospolitej Szlacheckiej, był noszony dalej pomimo, że w czasach produkcji tego guzika ziemie te posiadał inny rod o innym herbie ?Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 20:33 07-08-2009
8total4 Napisano 5 Sierpień 2009 Napisano 5 Sierpień 2009 Panowie prosze na spokojnie,bruner0 opanuj wulgaryzmy.. oki?Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 00:47 06-08-2009
Wyro Napisano 7 Sierpień 2009 Autor Napisano 7 Sierpień 2009 Co do guzika to zainteesował sie nim jeden lokalny dziennikarz z Życia Siedleckiego" więc mam nadzieję, że bedą szczegóły, ustalenia, rozmowy z lokalnymi historykami i będzie ciekawie. Akurat tego folwarku widziałem mapę (tych okolic) Podział dóbr ...." (trzy kroipki nazwa miejscowości). Wiem co stało tam obok folwarku. Trochę wiem, troche nie. Ale będe pisał dalej, bo myslę, że może to być klasyczny przykład fajnej identyfikacji herbowego guzika w kontekście miejsca podniesienia" znaleziska.Pozdrawiam wszystkich serdecznie.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 20:41 07-08-2009
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.