Skocz do zawartości
  • 0

Srebrna łyżka z herbem.

rozi

Pytanie

Napisano
Witam. Ostatnio trafila mi się taka oto łyżka.
Srebro p.800 z wygrawerowanym herbem. Dwie lwie łapy skrzyzowane w tarczy z koroną.
Ładnie zdobiona a z tyłu EBR:SOMME I (JAKIS ZNACZEK) 800 I ZNACZEK

Czy ktos z was może pow. coś więcej? Jaki okres, czyj to herb?
pozdrawiam

http://img67.imageshack.us/i/lycha2.jpg/

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niestety nie w ziemi a w pracy. Pracuję w odlewni aluminium i w kilkunasty tonach zlomu trafiło się kilka rzeczy między innymi to..

Jeśli macie jakieś wskazówki to proszę o pomoc bo niezwykle zaczęło mnie to interesować.
Napisano
Wklejam nowe zdjęcie i rys. herbu lecz nie jest zbyt dobre bo mam kichawy aparat.. Najlepiej to powiększcie sobie pierwsze zdjęcie z serwera i tam widac b.dobrze.

Faktycznie może to i nie herb lecz np. ozdoba producenta albo jakaś limitowana seria z takim obrazkiem.. ja narazie nie mam pojęcia lecz to co mam to nadzieja:) pozdrawiam

http://img55.imageshack.us/i/ysia.jpg
Napisano
producent ,korona, 800 próba, półksiężyc, cechowanie wprowadzone po 1888 roku

nie znalazłem takiego producenta daj lepsze fotki tych puncy albo jak nie dasz rady to dokładnie przerysuj, bo coś z nazwą chyba poknociłeś:)

pozdro!
Napisano
A na koniec takie pytanie odbiegające od działu identyfikacja.. Jak czyścić takie srebro? Puki co przetarłem szczoteczką i wodą z mydłem ale nie wiem czy nie trzeba bedzie kupić jakiejściereczki do srebra.. pozdrawiam i dzięki wielkie.
Napisano
Daj zbliżenie herbu, wygląda na rodziny Pfeil, gdyby łyżka pochodziła z Dolnego Śląska to można by powiązać ją z konkretną miejscowością gdzie rodzina ta miała posiadłość.
Napisano
do 8total4: jest 8 ale jest szansa że pierwsza z kraju jest pod delikatnym zabrudeniem.

euro sabre z tego obrazka który wkleiłeś tylko łapy - rękawice są podobne lecz bez drobnych kosmyków.. teraz net ciężko mi chodzi więc obiecany rysunek postaram się wkleić ja najszybciej.
Napisano

...coś te ostatnie foto z postu wyżej ie działa" :) - powiększyłem trochę pierwsze zdjęcie - trochę widać - ale sygnatury na srebrze nadal słabo...

Napisano
Gniewkos - zanim weźmiesz się za pouczanie kogoś to najpierw sam się doucz, przejżyj Wappenbuch, poznaj podstawy, a potem się wypowiadaj. Akurat rodziną Pfeil się interesuje, że tak powiem z powodów osobistych i zapewniam Cię,że to co zamieściłem jest ich herbem.
Napisano
Nie drapać się :) Wystarczy się przypatrzeć:
rodzina ZEYERN - rękawice lewa na prawą,
rodzina PFEIL - rękawice prawa na lewą...

A co jest na zdjęciu łyżki?
Pozdrawiam
Napisano
Erwin, nikt nie mówił, że to co zamieściłeś to nie jest herb rodziny Pfeil, z tym, ze na łyżce jest inny. Zwróć tylko uwagę na drobny szczegół (UKŁAD ŁAP), którymi różnią się te herby.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie