Skocz do zawartości

Problem z wyborem...

kopaczus75

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
o właśnie zapomniałem o Proximie. Rzeczywiście jest to dobry sprzęt. Miałem przyjemność widzieć go w akcji oraz na testach z innymi wykrywkami ( w tym GT i XLT ) i jeśli chodzi o zasięgi na kolor - przegrała a na złom - wygrała bądź było bardzo podobnie. Fishery to wg mnie też typowe monetkowce i jakoś nie mam do nich przekonania.
Napisano
Witam.

Skoro wymieniłeś militarkę na wstępie, to w pierwszej kolejności powinieneś wziąć pod uwagę sprzęty, które priorytetowo szukają militarki.
Tak jest na pewno z Proximą. Również XLT świetnie się do tego nadaje, choć faktycznie czeka Cię sporo nauki (i zabawy) żeby wyciągnąć z tego sprzętu co się da. Nie napisałeś chyba czy musi to być sprzęt nowy więc poddam jeszcze pod rozwagę Whites 5900/6000, choć osobiście z Whitesów wybrałbym dla Ciebie pewnie MXT. X-Terra wbrew pozorom bardzo dobrze nada się na militarkę (choć nie tak jak np. Proxima). Jej super ergonomia też się przyda.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Proxima - ok sprzęcik tyle że ma gorsze osiągi na kolor niż np. GT czy XLT( wiem bo testowaliśmy )a Proxima na militarkę potrafi zaskoczyć...
X Terka- Jeśli chodzi o opinie to to typowy monetkowiec. a minelaby na militarkę to mówili żebym dał sobie spokój.
XLT - może to i jest sprzęt,którego potrzebuję...

VanWorden może mógłbyś mi trochę o nim napisać ? Chodzi mi os zasięgi, te całe kanały, tryb mixerek, i czy dobrze radzi sobie z głębokim złomem.wiem że jest w necie o nim sporo, ale niektórzy reklamują go jako boski sprzęt a inni jako przeciętny. Wolałbym usłyszeć opinię od osoby która go posiada.

A co do Fisherów - dokładnie to co napisał Prezes.

Pozdrawiam
Napisano
Ja też miałem podobny problem , Sov. GT sprzedałem kilka dni temu , teraz myślę nad x-terrką 705 i chyba ją niedługo zakupię, miałem wcześniej terrkę 30 i bardzo mi odpowiadała ergonomia, mimo iż do ciężaru minelabów sov. gt i muszkietera przywykłem przez parę latek w sumie będzie 6lat to jednak terrka mi najbardziej przypadła do gustu. Jeżeli chodzi o sprzęt dla kolegi też bym obstawiał MXT ma je u nas kilku kolegów i są bardzo zadowoleni:), sam się jeszcze nad nim zastanawiam lub na matrixem M6 sprzęt podobny .
Napisano

Tak to prawda że są to dwa różne sprzęty choć mające kilka cech podobnych, są to także oba bardzo chwalone przede wszystkim za granicą sprzęty:) , ja chyba zostanę przy minelabie i będę wierny tej firmie:D ( już niedługo kupię czwarty sprzęt z tej stajni i będzie to terrka 705 )

Napisano
To całkowicie różne sprzęty, pracujące na innych częstotliwościach. MXT został zaprojektowany do poszukiwań złotych samorodków, mając elektronikę opartą na modelu GMT. Do tego bardzo czułego układu dodano całkiem nieźle działającą dyskryminację. MXT jest bardzo prosty w obsłudze i solidny. Sprzęt jest bardzo czuły na kolorową drobnicę.
XLT jest z założenia bardziej uniwersalnym sprzętem z bardziej precyzyjną dyskryminacją, choć równiez niezwykle czułym i troszkę niesłusznie niedocenionym przez poszukiwaczy złota. To tylko tak w skrócie. Poszukaj info w necie bo na forach jest mnóstwo wiadomości o tych wykrywaczach.

Pozdrawiam

VW
Napisano
dzięki VanWorden już znalazłem forum z odpowiedziami na moje pytania.Co do MXT i XLT - wolałbym ten drugi dlatego, że jest jednak trochę bardziej nowoczesny i ma więcej bajerów a z czasem na pewno bym je poznał.Tak więc zostały opcje :
X terra 70/705
XLT
zostać z Sovereignem GT

Najbardziej kusi mnie XLT. Jest sprzętem podobnym do GT jeśli chodzi o zasięgi (może nieco lepszym, może nieco gorszym, nie wiem) no i ma więcej tych wszystkich funkcji. Jak myślicie czy powinienem zostać jeszcze z GT i poznać go bardziej czy raczej spróbować kupić któryś z tych sprzętów ( XLT lub X terra) ? Pozdrawiam
Napisano
Kolego Brzęczyszczykiewicz (fajny nick :D) wiesz może po ile takie cewki chodzą ? I czy na militarkę opłaca się dokupić ? Czy wystarczy standardowa ?Pozdrawiam
Napisano
Najkorzystniej używane cewki chyba nadal na eBay w UK.
Każda cewka większa będzie miała większy zasięg i mniejszą rozdzielczość. Zupełnie jak młotek duży i mały :) Do militarki oczywiście lepiej jest mieć cewkę dużą, licząc się z jej większą masą.
Do xlt pasuje duzo cewek starszych, pracujących na ~6,5kHz, od starszych modeli analogowych. Nie ma większego kłopotu z trafieniem. Ceny są różne, ale atrakcyjne.
Napisano
sorki że teraz dopiero o tym piszę, ale zauważyłem że urwało mi w tym temacie jednego posta. Pytałem ile masz już gt, oraz pisałem o tym że kupno dwóch to raczej głupi pomysł...
Napisano
spoko, też wydaje mi się że to głupi pomysł ( no i drogi ;/) a co do Gt - kupiłem go praktycznie na samym początku roku, ale pierwszy raz użyłem go dopiero w lutym. czyli chyba tak jak Ty, przynajmniej z tego co wyczytałem w Twoim poście o Gt. z kolei jak czytam niektóre tematy to widzę że nawet smętek na dużej cewce ciągnie głębiej złom typu skrzynki po ammo, kanistry itd niż xlt lub gt. Mam pytanie głównie do osób które dobrze znają XLT - czy ma on tryb statyczny i czy przy dobrym ustawieniu złapie taki złom głębiej ? a co do pomysłu z dwoma wykrywkami to jakie sprzęty moglibyście mi polecić oddzielnie - na kolor (monety,guziki) oraz na militarkę ? Pozdrawiam i przepraszam że mam aż tyle pytań no ale głowię się nad tym a od pomocy do wykrywek mam tylko to forum... :)
Napisano
zakładałem podobny temat o xlt i o gt bo robiłem testy z kolegą. co do tych zasięgów różnie to bywało. jeśli chodzi o Gt to uważam że nie jest on jednak na tyle głęboki jak to o nim pisano. od lutego nie wykopałem głębszego dołka niż na głębokość saperki (wraz z trzonkiem) jeśli chodzi o kolor też mam wrażenie że łapie przeciętnie (ustawienia mam na pewno dobre bo akurat mam kogo o nie zapytać).Może to jest spowodowane tym że po prostu miejscówki mam słabe (a to akurat smutna prawda). Ale niech się wypowie o tym fachowiec bo ja z pewnościom się do nich nie zaliczam (piszę tylko to co widziałem na własne oczy) a co do wyboru oddzielnych :
na kolor bym polecił Garreta gti 2500 (kolega ma i jest zadowolony, kopie dużo monet i guzików) oraz X terkę 70 którą ma drugi znajomy i kopie jeszcze więcej tego a przy okazji trafia mu się trochę militarki (kolorowej, choć hełmik mu zaraz przy polu z 70 cm pociągnęła spokojnie:D)
na militarkę - Hs 3 z dużą cewką (miałem go 4 lata wprawdzie na standardowej i łapał rzeczywiście głęboko (chodź też nie znalazłem nic szczególnie głębokiego.
Pozdro
  • 4 years later...
Napisano
naczytałeś się o wykrywaczach, jakby był jakiś wykrywacz najlepszy to każdy by go brał nie sądzisz ? Każdy ma swoje wady i zalety i nie ma sprzętu najlepszego, chcesz kopać kolor i żelastwo czyli militarke bierz argo, najbardziej uniwersalny, na cewce dd29 radzi sobie z drobnym kolorkiem całkiem przyzwoicie i jest głęboki na żelastwo, tylko na statyku jest mały problem przy cewce DD bo ciężko określić wielkość przedmiotu i trochę zabawy jest ale na okopy etc. nawet cewka DD daję radę a głębokość, no cóż jak wykopiesz dziurę po pas będziesz miał dość :)
Napisano
Z tych co wymieniłeś, to zdecydowanie Rutus ARGO z cewką DD29, jak opisane w poście wyżej. Ja bym złapał za słuchawkę i przenegocjował jeszcze z Rutusem drugą cewkę do kompletu na trudne, bardzo zaśmiecone tereny - CC23 (elipsa) lub CC24 (koło).

Masz jeden najlepszych sprzętów na głębokie żelazo (6,6kHz), ale również bardzo skuteczny na bardzo głębokie kolory - tryb statyczny na czyste tereny albo dynamiczny w opcji Relikt, ewentualnie również bardzo skuteczny na kolor na zaśmieconych polach tryb dynamiczny w opcji filtru 4-tego rzędu, czyniącego z Argo prawie że klasyczny drobnicowiec.

Proxima to zubożona wersja ARGO o zmniejszonej czułości oraz mniejszych możliwościach w zakresie wyłuskiwania koloru. Przy tych pieniądzach zdecydowanie ARGO.

Optima Rutusa to znowuż głównie bardzo skuteczny drobnicowiec na kolor, z militaką gorzej, choć w trybie mix też można szukać, ale wysoka częstotliwość nie sprzyja szukaniu głębokiego żelaza.

O ARGO może poczytać dużo więcej choćby tam --> http://www.rutusowiec.likesyou.org/index.php

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie