OloOcki Napisano 14 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 14 Czerwiec 2009 Witam! Jaka najlepsza metoda czyszczenia tego fanta? Kwas szczawiowy? Elektroliza odpada. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OloOcki Napisano 14 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 14 Czerwiec 2009 fot.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 21:57 14-06-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OloOcki Napisano 14 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 14 Czerwiec 2009 fot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 14 Czerwiec 2009 Share Napisano 14 Czerwiec 2009 Spróbuj szczotą na wiertarce, ale efekty nie będą rewelacyjne. Rdza zostanie w porach.Można zrobić szkiełkowanie jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OloOcki Napisano 14 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 14 Czerwiec 2009 A kwas szczawiowy? Będzie dobry? A co to szkiełkowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 14 Czerwiec 2009 Share Napisano 14 Czerwiec 2009 Co wy się tak uczepiliście tego kwasu szczawiowego? Szczawiowy to jest dobry jak masz resztki farby na garnku. jak go wsadzisz do szczawiowego to cała rdza nie cejdzie, i ci zacznie z powrotem gnić.Piaskowanie działa na zasadzie paskowania tyle, że wykorzystuje sie drobinki szkła. Jest to lepsze bo metal nie ucierpi tak jak po zwykłym piaskowaniu.Moim zdaniem najlepiej to jak byś zastosował elektrolize, a pozniej szczote na wiertarce. Efekt wspaniały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OloOcki Napisano 15 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2009 Chce, żeby wyszło jak najlepiej, bo jest w dobrym stanie - nie ma dziur ani innych tego typu uszkodzeń. Tu dużo wyczytałem o kwasie:http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=643265#776549Piszą tu, że nie gnije jeżeli się go obetrze" po wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 15 Czerwiec 2009 Share Napisano 15 Czerwiec 2009 Weź lepiej zrób tą elektrolizę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 15 Czerwiec 2009 Share Napisano 15 Czerwiec 2009 albo w rope albo elektroliza ..a na koniec szczotka na wiertarce i hop :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 15 Czerwiec 2009 Share Napisano 15 Czerwiec 2009 Najpierw to się trzeba upewnić ,że nie ma już farby pod rdzą, najlepiej delikatnie odczyścić np: mechanicznie szczotką na wiertarce, ewentualnie szczawiowym, albo fosolem. Tyle ,że później bardzo dokładnie musisz umyć hełm, kilkakrotnie w destylowanej wodzie. (Chodzi o wyciągnięcie kwasu, by nie powodował później korozji) Jeśli nie ma farby to jedziesz do elektrolizy, później smarujesz olejem cały hełm (samochodowym olejem) i dajesz go np nad żar ogniska czy też pieca, tak by olej wsiąkł czy też wysechł, złapie ładny ciemny kolorek a i zakonserwuje. Kilka ładnych lat temu tak potraktowałem pare fantów ido tej pory ani śladu rdzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OloOcki Napisano 17 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 17 Czerwiec 2009 Do elektrolizy nie mam narzędzi. Nie ma czegoś równie dobrego do czyszczenia? W środku hełmu są takie cienkie blaszki na około która chyba były przybijane, żeby to obicie w środku się trzymało. Te blaszki ledwo się trzymaja i mechanicznie w środku w tym miejscu nie wyczyszczę, ale kwas szczawiowy chyba sobie z tym poradzi?Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 17 Czerwiec 2009 Share Napisano 17 Czerwiec 2009 Witam Olo,napiszę bez sciemniania.Ten hełm wyglądał niemal tak samo jak ten Twój,nie miałem sprzętu do elekrolizy,nie miałem kwasu szczawiowego,być może pojawią się uśmiechy u niektórych kolegów ale wrzuciłem hałer do 20 l wiadra z wodą,wlałem ok 1,5l zwykłego octu i zostawiłem na kilka dni.Cała rdza i inny syf pięknie odpadły (być może kalki też),tego nie wiem.Potem lekkie dopracowanie szczotką i wygląda jak wygląda.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 17 Czerwiec 2009 Share Napisano 17 Czerwiec 2009 Podobno ocet kalek nie oszczędza,może na Moim nigdy ich nie było,często m-42 występują bez kalek.Ale kto wie...pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 17 Czerwiec 2009 Share Napisano 17 Czerwiec 2009 Ocet niszczy także zdrowy metal. Jak naprawdę nie możesz zrobić elektrolizy to szczota na wiertarce, a później malowanie fosolem tam gdzie pozostały bruzdy rdzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 17 Czerwiec 2009 Share Napisano 17 Czerwiec 2009 Fosol nic nie daje (albo coś źle robię) bo, raz na rdzę na M40 nałożyłem fosol, smarowałem, potem kilkukrotnie spłukałem wodą (gorącą i ciepłą). I co? I NIC! Nocnik pokrył się nalotem na całej powierzchni, i w żaden sposób nie idzie usunąć. Brak słów, już tego nie będę używał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 17 Czerwiec 2009 Share Napisano 17 Czerwiec 2009 Ale szczotkę na wiertarce jak najbardziej polecam, znakomita metoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 17 Czerwiec 2009 Share Napisano 17 Czerwiec 2009 Fosol nadaje się tylko do niewielkiego nalotu rdzy a i w takich przypadkach płukanie samą wodą to syzyfowa praca.Po nałożeniu fosolu w chwili jak zaczyna pojawiać się biały nalot(fosfor)spłukać pobieżnie gorącą wodą a potem zwykła kuchenna szczota,proszek/mleczko do czyszczenia i szorujesz parę minut,jak to potem spłukasz wodą to gwarantuje że zobaczysz efekty.A szczota stalowa jest dobra jedynie do strucli,rysuje powierzchnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molke Napisano 22 Czerwiec 2009 Share Napisano 22 Czerwiec 2009 Specem od oceny tego co jest pod rdza nie jestem ale w podobnym stanie mialem 2 garnki i jesli ktos spodziewa sie farby to chyba miejscowo. W moim wypadku czyscilem fosolem z tym ze kazdorazowo po nalozeniu pedzelkiem fosolu i odczekaniu okolo 1 min calosc przecieralem reczna stalowa szczota a dopiero pozniej przecieralem woda. Efekt milo mnie zaskoczyl bo nawet gruba rdza zaczynala sie rozwarstwiac a stalowa szczota zrywala warstwe po warstwie. Moze agresywnie ale chyba jestesmy w stanie okreslic co moze byc pod warstwa rdzy i na ile w to bedziemy ingerowac. Z uzycia samej szczotki mosieznej czy tez stalowej montowanej na wiertarce nie jestem zadoolony moze ze wzgledu na brak regulacji obrotow bo efekt byl taki ze grubsza rdza ktora nie odpadla zostala doslownie spolerowana w moim wypadku efekt wyszedl fatalnie. Z garnkami przestalem sie troszke piescic gdy stan jest podobny i zwykle na sam poczatek obstukuje je dosyc mocno drewnianym kolkiem efekt jest taki ze co ma odpasc to odpadnie z reszta mozna sie bawic chemicznie i mechanicznie. Napewno metoda malo skuteczna przy wykopku dziurawym jak sito i cienkim jak wydmuszka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OloOcki Napisano 4 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2009 to efekty po czyszczeniu szczota na wiertarce mojego hełmu. Jak Wam się podoba? :) Te białe elementy to chyba farba. Teraz co dalej z nim? Jak go zakonserwować, żeby dalej nie rdzewiał?Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OloOcki Napisano 4 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2009 tu trochę lepiej zdjęcie zrobione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OloOcki Napisano 4 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2009 Środek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 4 Sierpień 2009 Share Napisano 4 Sierpień 2009 Kolego wrzucaj go do elektrolizy bo efekt jest marny ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 4 Sierpień 2009 Share Napisano 4 Sierpień 2009 Przyjrzyj się jak powinien wyglądać dobrze wyczyszczony hełm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 4 Sierpień 2009 Share Napisano 4 Sierpień 2009 Oj nie to zdjęcie. Przepraszam ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 4 Sierpień 2009 Share Napisano 4 Sierpień 2009 Teraz dobrze ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.