Skocz do zawartości

Wystawa grh przed Sejmem 30.05

Rekomendowane odpowiedzi

30 maja 2009 r. o godzinie 11:15 w Sali Plenarnej Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej odbędzie się rekonstrukcja historyczna 'Przemówienie Ministra Spraw Zagranicznych Rzeczypospolitej Polskiej Józefa Becka w Sejmie RP dnia 5 maja 1939 roku', pod Honorowym Patronatem Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej Pana Bronisława Komorowskiego.

Rekonstrukcji towarzyszyć będą: wystawa planszowa pt. 'Gdy Polska powiedziała - nie' oraz prezentacja plenerowa 'Biwak polowy Wojska Polskiego 1939', które rozpoczną się o godz. 10.00 na ul. Wiejskiej, przed gmachem Sejmu.

http://www.dobroni.pl/rekonstrukcje,przemowienie-ministra-becka-wystawa-grh-i-rekonstrukcja-w-sejmie-rp,1895

Panowie, nie za bardzo wiem o co macie pretensje. Może o to, że nie było strzelanki ? Niedawno brałem udział w inscenizacji o podobnym charakterze: Odprawy Kieleckiej zmiany na Westerplatte" i też nie było strzelania (tzn. było, ale potem na szkoleniach po uroczystościach :D). Tę imprezę też byście nazwali szopką? Może też była za mało ważna (w końcu to tylko odprawa a nie wielka bitwa).

Mamy okrągłą 70-tą rocznicę tamtych wydarzeń i dlatego moim zdaniem dobrze się stało, że o tym się mówi oraz organizuje takie inscenizacje. Polskie Radio nadaje codziennie cykl audycji dokumentalnych „1939 – rok pokoju, rok wojny”, gdzie przybliża się wydarzenia i fragmenty z prasy oraz wypowiedzi świadków z tamtego gorącego okresu. W audycji 5 maja były relacje ludzi wtedy żyjących, którzy mówili jak ważne były dla nich słowa wypowiedziane wtedy przez Becka.

Pytanie brzmi:Dla kogo była ta impreza?Telewizornia w relacji podała że dla rodzin tamtych parlamentarzystów.Ilu ich było?
100 osób?Warto było robic szopkę?Ile to kosztowało podatnika?
Pewnie zaraz usłyszę ze patronat objął Pan Komorowski.Czy to znaczy ze sponsorem szopki był Pan Komorowski?Nie .To znaczy ze kolejne pieniądze w tym kraju z kieszeni podatnika poszły w błoto.Salę trzeba było oświetlic(prąd kosztuje).Potem po tym zamieszaniu posprzątac(ktoś i za to ma zapłacone).Pewnie jakiś bankiet jeszcze wyszedł ku czci.A za te pieniądze wystarczyło nagrac kilka(milionów?) płyt CD z przemówieniem ministra Becka i dołączyc do gazety codziennej.I dotarło by to do szerszego grona niż ta szopka.Ale o czym by wtedy pisac?
Czym się pochwalic?

A było transmitowane w telewizji ogolnopolskiej. Pozatym chętnie obejrzałem inscenizacje. Rzadko kto mial okazje wysłuchać całego przemówienia min Becka. W swiadomości tych co interesuja sie historią są znane tylko jakieś skrawki przemówienia. Warto było to obejrzeć. A o pieniadze podatnika tak sie nie martw i tak po emeryture do ZUSU pójdziesz.

po co robić rekonstrukcje dla 5, 10 albo jak na Mławie 35 tysięcy ludzi skoro można w jakiejś gazecie jako dodatek dać Hubala" albo Westerplatte", po co kręcić film o papieżu skoro do tej samej gazety można dać płytkę z jakąś pielgrzymką do Polski. Po co kręcić Katyń" jak i tak 50% ankietowanych myślała że to niemiecka robota a i teraz tak myśli bo pewnie nie byli na filmie o jakimś tam Katyniu.

Zabrałem głos w sprawie samej rekonstrukcji przemówienia min. J. Becka w sejmie RP,ponieważ postać ta kojarzy mi się bardzo negatywnie w historii Polski. Organizując imprezy mające przypominać wydarzenia i ich autorów z okresu II RP,nie wyciągajmy ze śmietnika takich osobników jak min.J.Beck, który był jednym z autorów tragicznego września,a chwili wybuchu wojny okazał swoje prawdziwe oblicze- zdrajcy i tchórza bez honoru,który jeszcze tak niedawno cenił sobie nad życie(innych ludzi). Megalomania tego głupca o zapędach imperialnych pomogła Hitlerowi w bezkrwawych podbojach środkowej Europy,a sam udział Polski w haniebnym rozbiorze Czech,do którego przyczynił się min.J. Beck,do chwili obecnej jest wypominany przez naszych południowych sąsiadów. Zachował się jak hiena wyszarpując kilka gmin z dogorywającego organizmu państwa czeskiego,kiedy Niemcy zagarniali całe państwa.
Widząc,co się dzieje nie zdziwię się, kiedy zaczną nazywać ulice imieniem zasłużonego min. J. Becka,a może ktoś nawet postawi mu jakiś pomnik?
A o pieniądze, jakie zostały przeznaczone na tą imprezę ja się nie martwię,bo urzędasy na co, jak na na co, ale na imprezy, gdzie się mogą pokazać (i to jeszcze przed wyborami)zawsze znajdą parę państwowych groszy, żeby móc wcisnąć ludziom jacy to byliśmy wielcy i znaczący już wtedy w Europie".
Mój drogi święty Akagi, nie mów mi , że Fundacja Polonia Militaris znalazła się tam zupełnie przypadkiem.

jeżeli chcecie porozmawiac o polityce to proszę przenieśc dyskusje do innego działu, w tym miejscu proszę oceniac rekonstrukcyjną stronę wydarzenia, i tyle. Wszelkie próby dywagowania, kto, po co, za ile i jak dużo zarobił będą traktowane jak naruszenie regulaminu.
A swoją drogą jak zauważam, zawsze najwięcej do powiedzenia mieli ci co siedzą na kanapie, gdy inni pracują dla dobra naszego hobby.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Dunczyk 18:37 01-06-2009

Nie mi oceniać, nie było mnie tam wszakże. Wystawa wygląda bardzo interesująco, rozbawił mnie tylko widok podporucznika grającego w ping-ponga" z tą kaburą lekko na plecach ;) Proszę wybaczyć, jeżeli kogoś uraziłem - nie mogłem się powstrzymać na widok ręki w kieszeni u oficera na ulicy Warszawy.

Megalomania tego głupca o zapędach imperialnych pomogła Hitlerowi w bezkrwawych podbojach środkowej Europy,a sam udział Polski w haniebnym rozbiorze Czech,do którego przyczynił się min.J. Beck,do chwili obecnej jest wypominany przez naszych południowych sąsiadów. Zachował się jak hiena wyszarpując kilka gmin z dogorywającego organizmu państwa czeskiego,kiedy Niemcy zagarniali całe państwa."

Odnoszę wrażenie, że niektórym by najbardziej pasowała rekonstrukcja przemówienia Hitlera w dniu 1 września 1939 roku w Operze Krolla...

Dno

Aj teraz doczytałem drugiego posta.

banginghunter (49 / 4)
Za ping-pong" należy MI się co najmniej raport u dowódcy.
I tu masz rację.

Ale jeśli chodzi o kaburę.... no własnie, panie kolego, chyba jednak nie masz racji. Pytanie dlaczego?

od tego momentu będą kartki i bany. nie ma obowiązku lubienia" Jazłowiaka, nie ma obowiązku lubienia" Akagiego, nie ma obowiązku lubienia" Dunczyka. Można nawet nie lubic samego siebie, to wolny kraj, ale jak się korzysta z jakiegoś forum to nalezy się stosowac do jego zasad. Prosze zalatwiac swoje kompleksy i osobiste antypatie poza tym medium

Panowie wzniescie sie nad prymitywne uprzedzenia i niesnaski ... i potraktujcie to wydarzenie jako swoista wartosc dodana", parlamentarzysci kolejny raz zobaczyli rekonstruktorow w akcji, udalo sie zainteresowac tez marszałka sejmu i nawet objał patronat ...opcji politycznych tych czy innych mozna nie kochac, ale do jasnej ciasnej nastepnym razem moze to towarzystwo się przynajmniej dwa razy zastanowi jak bedzie chcialo ruch rekonstrukcyjny ujajic"..... takie wydarzenia to kropla drazaca skale .... a przynajmniej mam taka nadzieje ....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie