saperski Napisano 26 Maj 2009 Autor Napisano 26 Maj 2009 Witam mam taką prośbe ponieważ kiedyś widziałem na dokrywcy 2 posty których dziś niemoge znaleśćw których pisało, iż gdzieś leży lokomotywka wąskotorowa.Poszukuje takich sprzętów ponieważ szkoda aby zararła je rdza.Chciałbym zebrać troche funduszy i przywieśc je i ofiarować do Muzeum Obrony Wybrzeża w Helu.Jeśli ktoś posiada info na temat wszelkich przedmitów związanych z kolejką wąskotorową prosze o napisanie na forum lub kontakt.GG 227446Pozdrawiam i z góry dziękuje
sahara47 Napisano 26 Maj 2009 Napisano 26 Maj 2009 Nie wiem czy nie chodzi Tobie o jakiś konkretny sprzet. Jeśli nie, to znajdziesz takie lokomotywy z lat 50-60 w miejscowości Poraj (droga z Częstochowy na Myszków). Na początku maja stały (chyba dwie) w składnicy złomu przy wieździe do Poraja od strony Częstochowy.
saperski Napisano 26 Maj 2009 Autor Napisano 26 Maj 2009 Kurde cienka sprawa ponieważ jak już lokomotywy chciałbym sprowadzać o sezonie ale wtedy pewnie już do chuty trafią.Najbardziej zależy mi na starszych lokomotywach czyli z przed 1945r. ale nietylkoPozdrawiam
honker Napisano 27 Maj 2009 Napisano 27 Maj 2009 cześć z Piaseczna do Nowego Miasta n/Pilicą szła wąskotorówka którą dopiero z 10 lat temu zamknęli może ktoś z Nowego rozejrzy się po okolicy czy nic nie zostało ? pozd.marek
skyluke Napisano 27 Maj 2009 Napisano 27 Maj 2009 Kolej grojecką i pewnie jej tabor przejęło stowarzyszenie działające w Piasecznie, nadal można dojechać do Grójca i na tej trasie organizują przejazdy dla gawiedzi.Większość taborów z nieczynnych kolei poszła do skansenów i fundacji jak w Rogowie koło Rawy, albo operatorów jak SKPL w Kaliszu. Coś tam natomiast rdzewieje w Krośniewicach po tym jak zamknęli tamtejszą linie i napewno w Dobrej Nowogardzkiej bo tam też zamknęli na głucho. O istniejących i zlikwidowanych liniach poczytaj sobie tu -http://www.koleje.wask.pl/koleje.php?rodz=2Pozdrawiam
saperski Napisano 27 Maj 2009 Autor Napisano 27 Maj 2009 Ciekwa strona ale ja ogólnie poszukuje info na temat jednej lokomotywy a konkretniej widziałem kiedyś post na tym forum o że w lesie gdzieśtam leży stara lokomotywa z 1910r. i gnija a sprzętu szkoda.Niestety niemoge znaleśc tego wątku.Szkoda aby taki sprzęt zrzarła rdza a może sie przecież przydać.Pozdrawiam
Swiety82 Napisano 27 Maj 2009 Napisano 27 Maj 2009 Myślę że najtańszy i najprostszy sposób pozyskania wąskotorówki to odkupienie nieużywanych już maszyn od starych zakładów-tam były najczęściej używane. Teraz stoją i gniją. Na kolei też czasem się spotyka, ale rzadko.
Cronos Napisano 27 Maj 2009 Napisano 27 Maj 2009 Ale lokomotywy na Helu już mają, a lepszych niż używanych tam WLs50 to raczej nie zdobędziesz. Zdobyć można Lxd2 ale tam akurat się nie nadają, za duże. O parowozach tez można zapomnieć.
saperski Napisano 27 Maj 2009 Autor Napisano 27 Maj 2009 Już znalazłem jedną lokomotywe z 1901r. w stanie średnim lezy w zamkniętej ceigielni to może uda sie jakoś ją zdobyć i odremontować.Wiem że w Helu są lokomotywy ale powojenne a przydała by sie jakaś starsza.Pozdrawiam
saperski Napisano 27 Maj 2009 Autor Napisano 27 Maj 2009 A tak odrywając sie na chwile od tematu czy ktoś wie jakie działka p.lot. niemcy mieli na wagonach w kolejkach?Potrzebna mi ta informacja aby stworzyć replike i wstawić na wagon.Pozdrawiam
Marcin Pe Napisano 6 Czerwiec 2009 Napisano 6 Czerwiec 2009 Saperski, i jak tam ta z 1901? W razie czego - zdobyłem fundusze na transport do MOW. Pozdrawia właściciel zapomnianej przenośnej lodówki ;)
saperski Napisano 7 Czerwiec 2009 Autor Napisano 7 Czerwiec 2009 Chwilowo zaniechałem dowiadywania sie o tej lokomotywie ponieważ szkołe miałem jeszcze, ale w tym tygodniu sie czegoś dowiem.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.