Mic112 Napisano 25 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2009 Jak w temacie.http://wiadomosci.onet.pl/1959049,12,item.htmlNowy, nieznany dotąd wirus grypy, który pojawił się w Meksyku i USA, szerzy się i nie da się tego powstrzymać - poinformowali przedstawiciele amerykańskiej służby sanitarno-epidemiologicznej CDC (Centers for Desease Control and Prevention).- Musimy was powiadomić, że nie możemy powstrzymać rozprzestrzeniania się tego wirusa - powiedziała dziennikarzom dr Anne Schuchat z CDC.Dyrektor Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) Margaret Chan uznała w sobotę, że grypa, która pojawiła się w Meksyku i Stanach Zjednoczonych, ma potencjał" spowodowania ogólnoświatowej pandemii, choć jest jeszcze za wcześnie, by powiedzieć, że do tego dojdzie.Ten wirus ma potencjał pandemii" - wskazała. Podkreśliła też, że jest to nowy szczep - mieszanka świńskich, ludzkich i ptasich wirusów grypy - który zabił już do 68 ludzi w Meksyku, a także zaraził osiem osób w USA. W Meksyku liczba podejrzanych o zarażenie się tym wirusem przekracza tysiąc.Według Margaret Chan sytuacja szybko się zmienia", a wiedza na temat nowego szczepu jest jeszcze niewielka.Przypadek czy może coś wymknęło się z pod kontroli a może terroryśc...? Nie ukrywam że trochę przeraziła mnie ta informacja:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 25 Kwiecień 2009 Share Napisano 25 Kwiecień 2009 Niestety pandemia grypy to bardzo realna możliwość:http://migg.wordpress.com/2008/08/19/zabojcza-hiszpanka-i-ci-ktorzy-ja-pamietaja/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mic112 Napisano 25 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2009 To straszne:( Mam dzieci i aż ciarki po plecach mi przechodzą kiedy o tym wszystkim czytam. Miałem nadzieję że rozejdzie się to po kościach, ale teraz widzę że sprawa jest naprawdę poważna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 26 Kwiecień 2009 Share Napisano 26 Kwiecień 2009 Ludzie najbardziej się boją gdy umierają" – to cytat z Dawno temu na Dzikim Zachodzie"W ostatnich latach przeżyliśmy już kilka takich pandemii" (dzisiaj jakoś znaczenia słów się szybko dewaluuje – epidemii już nikt się nie przestraszy, musi być od razu pandemia). Były więc: choroba legionowa, choroba wściekłych krów, ptasia grypa… Aaa… no i nie zapominajmy o wągliku. Polski rząd zakupił nawet na tą okazję bez przetargu spore ilości antidotum w USA (bez przetargu, bo wicie-rozumicie" stan wyższej konieczności). Wąglik jakoś przestał być straszny, gdy tylko ujawniono, że uciekł" z amerykańskiego laboratorium wojskowego. No ale najważniejsze, że cwaniacy napchali sobie kieszenie forsą, a naiwniacy magazyny niepotrzebnymi chemikaliami – i o to chodzi!Ostatnia zima była dość łagodna i mimo intensywnej kampanii reklamowej zapowiadana epidemia grypy nie nadeszła – a zapasy szczepionek leżą i czekają!Nie dalej jak w wczoraj w TV usłyszałem, że jak się zaszczepi na tą zwykłą grypę, to ta świńska ma marne szanse…"Mam jakieś takie przeczucie, że jak tylko świat zacznie wprowadzać embargo na wieprzowinę z USA, problem świńskiej grypy sam się rozwiąże. A do tego czasu pismaki będą miały swojego newsa, a koncerny farmaceutyczne obfite żniwa - i o to chodzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaszak Napisano 26 Kwiecień 2009 Share Napisano 26 Kwiecień 2009 A może to jakiś kolejny eksperyment USA który wymknął się spod kontroli??Ptasia GrypaChoroba Szalonych KrówŚwińska GrypaA co będzie następne???a kiedyś czegoś takiego nie było.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 11:17 26-04-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 26 Kwiecień 2009 Share Napisano 26 Kwiecień 2009 Pandemii grypy nie było? http://pl.wikipedia.org/wiki/Grypa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mic112 Napisano 26 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2009 Ciekawe co postanowi rząd w tej sprawie? I o zgrozo jaka będzie pomoc ze strony służby zdrowia nie zdolnej do prawidłowego funkcjonowania w normalnych warunkach? Znając Polskie realia, zacznie się od organizowania sztabów kryzysowych, obsadzaniu nowych stanowisk... To była by dla nas zagłada:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majros Napisano 26 Kwiecień 2009 Share Napisano 26 Kwiecień 2009 Nie chcę was straszyć ale właśnie ta śmiertelna grypa jest pakowana w kopertę i leci do Polski:):). Nie jeden z nas ma ciotkę w Ameryce która przysyła na komunie trochę dolarów. A na pieniądzach, zresztą poczytajcie samihttp://www.dziennik.pl/kobieta/uroda/article363886/Pieniadze_sa_naprawde_brudne.html?service=print Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tradytor Napisano 26 Kwiecień 2009 Share Napisano 26 Kwiecień 2009 W tym przypadku pieniądze nie są grozne bo grypa przenosi się drogą kropelkową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 26 Kwiecień 2009 Share Napisano 26 Kwiecień 2009 Ciotka ucałowała na drogę, obdarowany poślinił się z radości.A tak serio- podobnież pierwsze zaobserwowane zachorowania dotyczą lat 1914-1918, gdy świnia spacerowała wraz z hiszpanką. Czyli między bajki można włożyć histerie o nowej broni biologicznej, spisku cyklistów, itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek94 Napisano 26 Kwiecień 2009 Share Napisano 26 Kwiecień 2009 Nie za dobrze było by gdyby dotarło to do polski ale według mnie więcej straszenia niż choroby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 26 Kwiecień 2009 Share Napisano 26 Kwiecień 2009 *0 ponad przypadków śmiertelnych w Meksyku , jak na razie zero w USA .. Wirus najwyraźniej celuje w biedotę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1000WATT Napisano 28 Kwiecień 2009 Share Napisano 28 Kwiecień 2009 http://www.interia.tv/informacje/wiadomosci,4589,0,1,1297561Jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o ......... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.