Skocz do zawartości
  • 0

Kamień" - co to jest?

OloOcki

Pytanie

Napisano

Kamień znalazłem na cmentarzu (nie myślcie, że byłem tam z wykrywką :P), leżał przy pomniku z czasów I Wojny Światowej gdzie wypisani byli Ci którzy oddali życie za ojczyznę (z tej wsi).

Ma datę 1939 i jakiś numer powyżej 137 albo 157. Co to za kamień?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zwróćcie uwagę że słupek jest niski-takimi właśnie ogradzali większe krypty czy pomniki. Na zasadzie słupków połączonych łańcuchem. Nie wiem o co chodzi z liczbą 1939-czy odnosi się do konkretnej daty (jako np. pierwsze ofiary wojny) czy wybudowany w '39.

Co do górnej liczby-zachodzi pytanie czy powstał w tym samym czasie co dolna data, a może po prostu ogrodzenie grodziło zbiorowego denkmala, z 137-ma zabitymi żołnierzami? A może to 13,7(siódemka robi wrażenie odosobnionej)?
Napisano

Kamień znalazłem na cmentarzu (nie myślcie, że byłem tam z wykrywką :P), leżał przy pomniku z czasów I Wojny Światowej gdzie wypisani byli Ci którzy oddali życie za ojczyznę (z tej wsi).

Ma datę 1939 i jakiś numer powyżej 137 albo 157. Co to za kamień?

Napisano
przychylam się do opinii Swiety82.
na niektórych cmentarzach, podobnymi kamieniami oznaczano mogiły, gdzie górny numer stanowił nr kwatery i był taki sam jak w księdze cmentarnej, a na dole rok pochówku. Miało to ułatwić ewentualną pracę zarządcy cmentarza, który bardziej bazował na tym numerze niż na nazwisku osoby pochowanej.
być może się mylę, ponieważ z takimi oznaczeniami spotkałem się na cmentarzach powojennych

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie