Skocz do zawartości
  • 0

prawosławny medalik do id

Arseon

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
na krzyzyku z jednej strony był tłoczony tekst, bodaj modlitwy, na drugim wizerunek krzyza prawosławnego.
same w sobie krzyzyki nie są popularne (do boratynek to im troche daleko), nie mniej jednak chodzi tu o małą różnorodność wzorów.
z krzyży prostych, właściwie wyróżnia się ten wzór, plus rozszerzenia na trójlistne.

nie mam teraz ulubionych w mozilli bo format zjadł, ale gdzies mialem źródla na ten temat.. jak znajdę to podrzucę.
pozdro!
Napisano
Bez wątpienia klasyczna ikona wojskowa carska I wojna sam mom ich kilka zawsze takie same. Zreszta mówiłem ci, że jest dwustronna i nie wierzyłeś
Pozdro
pni
Napisano
krzyzyk z poczatku XIXw prawosławny, dość popularny wzór.
medalik to pewnie część ikony podróżnej, niestety nie znam się na wizerunkach Świętych, więc niezbyt potrafię pomóc.
pozdro!
Napisano
dzieki i za to total, myślałem że rzadszy bo przeważnie wychodzą głęboko żłobione ten jest subtelnie tłoczony to wytłoczka czy grawerunek ?
Napisano
Dla mnie koniec XIX wieku. Św. Mikołaj, popularny i czczony w cerkwi prawosławnej. Na rewersie jest prawosławne przedstawienie Golgoty. Włócznia a to drugie to coś z symboliki prawosławnej chyba.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie