Arseon Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Napisano 15 Kwiecień 2009 czy da się powiedzieć coś więcej o tym medaliku ?
8total4 Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 na krzyzyku z jednej strony był tłoczony tekst, bodaj modlitwy, na drugim wizerunek krzyza prawosławnego.same w sobie krzyzyki nie są popularne (do boratynek to im troche daleko), nie mniej jednak chodzi tu o małą różnorodność wzorów.z krzyży prostych, właściwie wyróżnia się ten wzór, plus rozszerzenia na trójlistne.nie mam teraz ulubionych w mozilli bo format zjadł, ale gdzies mialem źródla na ten temat.. jak znajdę to podrzucę.pozdro!
Raned Napisano 16 Kwiecień 2009 Napisano 16 Kwiecień 2009 Ikonka żołnierska z okresu I wojny. Rzadko zachowują się z uchem.
pni Napisano 16 Kwiecień 2009 Napisano 16 Kwiecień 2009 Bez wątpienia klasyczna ikona wojskowa carska I wojna sam mom ich kilka zawsze takie same. Zreszta mówiłem ci, że jest dwustronna i nie wierzyłeśPozdropni
Arseon Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Napisano 15 Kwiecień 2009 czy da się powiedzieć coś więcej o tym medaliku ?
Arseon Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Napisano 15 Kwiecień 2009 druga strona dziś wyszła sądziłem że jednostronny, że tylko przebicie awersu a tu taka niespodzianka
8total4 Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 krzyzyk z poczatku XIXw prawosławny, dość popularny wzór.medalik to pewnie część ikony podróżnej, niestety nie znam się na wizerunkach Świętych, więc niezbyt potrafię pomóc.pozdro!
meteor1 Napisano 29 Maj 2009 Napisano 29 Maj 2009 w tym egz. poza tekstem na rewersie - wokół krzyża na awersie również jest tekst.8total4 - znalazłeś te źródła?
Arseon Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Napisano 15 Kwiecień 2009 dzieki i za to total, myślałem że rzadszy bo przeważnie wychodzą głęboko żłobione ten jest subtelnie tłoczony to wytłoczka czy grawerunek ?
Sobiepan Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 Na ikonce wizerunek św Mikołaja /Николай Чудотворец/
Wyro Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 Dla mnie koniec XIX wieku. Św. Mikołaj, popularny i czczony w cerkwi prawosławnej. Na rewersie jest prawosławne przedstawienie Golgoty. Włócznia a to drugie to coś z symboliki prawosławnej chyba.
Arseon Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Napisano 15 Kwiecień 2009 no tak św. Mikołaj cudotwórca , grawerunek odpada oczywiściepozdro>
Pytanie
Arseon
czy da się powiedzieć coś więcej o tym medaliku ?
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.