Skocz do zawartości

Historyk" Aleksander Szyrokorad znowu łże

grba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
I ten tytuł: Разбойники, говорящие на французском языке и танцующие мазурку - Rozbójnicy mówiący po francusku i tańczący mazura.
Napisano
Zajrzałem na forum, na którym Queen61 pisze:

Szanowny autorze!!!
Z punktu poprawności politycznej, nieźle pan namieszał…
A z punktu historycznego trzeba dodać, że jedną z przyczyn zdobycia RP przez Rosyjskie Imperium było ogromna liczna zbiegłych z Rosji do RP chłopów pańszczyźnianych (niektórzy oceniają tę liczbę na 1 milion ludzi); a więc rosyjska szlachta tak dobrze odnosiła się do chłopów, że oni uciekli do tych okrutnych [polskich] szlachciców!!!
Szanowny historyku!!! Podporządkowywanie nauk historycznych zamówieniom władzy to ogólna choroba rosyjskiej historii od czasów Anny Iwanowny [caryca 1730 - 1740] (Tatiszczew) do czasów obecnych (Pan).
Napisano
Na oficjalnej stronie miasta Kozielska do dziś wisi oszczerczy artykuł moskiewskiego urzędnika instytucji podobnej do naszej Rady Ochrony Pomników..obarczającej Niemców odpowiedzialnością za zbrodnie katyńską - praktycznie przepisujący tezy innego oszczercy, Muchina.
http://www.kozelsk.ru/istor/katyn/index.php
Napisano
Dziwne, że takiego Szyrokorada żadni iezidentyfikowani sprawcy" nie biją ?

Dziwne, że publicystów niezależnych biją ?

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,6452932,Lew_Ponomariow_pobity.html

Dziwne, że Wolodia przyjeżdża do Polski 01-09 uczcić rocznicę, choć powinnien przybyć 17-09...
  • 2 years later...
Napisano
Szyrokorad popełnił kolejny artykulik doszukując się w katastrofie poczatku wojny" - oczywiście ma na myśli 22 czerwca 1941 - polskiego śladu".

http://nvo.ng.ru/history/2011-06-10/14_stalin.html

Zaczyna od takich kwiatków:
Армия Крайова в 1940–1941 годах готовилась к боям не только с немцами" - Armia Krajowa w latach 1940-1941 szykowała się do wojny nie tylko z Niemcami.
Napisano
grba napisał aczyna od takich kwiatków:
"Армия Крайова в 1940–1941 годах готовилась к боям не только с немцами - Armia Krajowa w latach 1940-1941 szykowała się do wojny nie tylko z Niemcami."- bo to prawda do 22 czerwca 1941 Sowieci także byli wrogiem w końcu zaatakowali nas 17 września 1939 , co zatem idzie były przygotowywane działania przeciwko nim, co jest logiczne zresztą Armia Krajowa uważała Sowietów za wrogów nie tylko wtedy ale i nawet po zakończeniu wojny choć formalnie po ataku niemieckim na ZSRR byli naszymi sojusznikami. I nie rozumiem co w tym zdaniu jest nieprawdziwe jak będę miał trochę więcej czasu przeczytam ten tekst i zobaczę co tam naskrobał, bo mój rosyjski nie jest najlepszy wiec muszę więcej czasu na czytanie poświecić.
Napisano
Przeczytałem ten artykuł
http://nvo.ng.ru/history/2009-04-03/14_rech.html
i nie przeczytałem w nim nic strasznego i obraźliwego. Już myślałem ze coś strasznego będzie a to ogólne fakty historyczne trochę specyficznie ukazane. Już myślałem iż straszne rzeczy tam zostały napisane, że tu takie oburzenie a tam nic takiego nie ma.
Napisano
Mamy taki fragmencik...

Polskie plany

I oto na początku 1941 roku władze sowieckie otrzymały od NKWD informacje, że Armia Krajowa przygotowuje wielką prowokację na sowiecko-niemieckiej granicy. Wyobraźcie sobie przejście setek, a nawet tysięcy uzbrojonych ludzi odzianych w niemieckie mundury przez nasza granicę. Wywiązałaby się walka z użyciem artylerii i lotnictwa, nasze samoloty zestrzeliwałyby samoloty niemieckie lecące w rejon konfliktu dla wyjaśnienia sytuacji i poszło-pojechało. W końcu polscy politycy i generałowie w latach 1940-1941 jawnie bredzili o swoich marzeniach, by wywołać konflikt między Niemcami i ZSRS, żeby „zostały z obojga tylko ogony”.

Bronisław Malinowski opisywał dzikich, którzy nie łączyli ze sobą aktu seksualnego z późniejszymi narodzinami dziecka… Szyrokokrad ma to samo. Nie łączy paktu Hitler-Stalin, z tym co rozpoczęło się 22 czerwca 1941 roku. Fantazjuje, a ma w tym wprawę, bo twierdzi, że Katyń, to Niemcy.
Napisano
Do autora szyrokorada i czytacza naszego forumowego wm"! Trzeba wiedzieć co się pisze i co się czyta!!!
1940 Armia Krajowa???!!!!!!
I autor i wm dali popis wiedzy........

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie