Skocz do zawartości

Petycja w sprawie Browaru w Zwierzyńcu!!!!!!!!!!!!

suchy84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dostałem od znajomego i wydaje mi sie że wielu z was to zainteresuje:

Moi Drodzy,
prosze o wsparcie akcji ws. uratowania zabytkowego browaru w Zwierzyncu, w
ktorym usiluje sie zlikwidowac lub znacznie ograniczyc produkcje. To jeden
z
najstarszych czynnych browarow w Polsce, robiacy znakomite piwa, a przy tym
wazne miejsce z punktu widzenia lokalnego rynku pracy. Podpisanie zajmie
Wam
z dwie minuty. Prosze o propagowanie akcji wsrod znajomych. Petycja jest
tutaj:

http://piweczko.org/pl/petycje/pokaz/2
Napisano
Dołączam się do petycji...
Jednakże w zwierzynieckim browarze potrzeba kilku rzeczy więcej niż petycje. Lepszy marketing, rozwinięcie sprzedaży (jak na razie to te browarki można kupić w Zwierzyńcy, Szczebrzeszynie i okolicy), o ile dobrze pamiętam to przy tym browarze nie było do końca ustalonej sprawy właśności (coś mi chodzi po głowie, że rodzina Zamojskich upominała się o swoje), no i jeszcze jedna rzecz - smak!!! bez urazy ale ostatnimi czasy tego się pić nie dało. No chyba tylko te małe granaciki". pozdrawiam.liha
Napisano
Akurat marketingiem marki Zwierzyniec zajmują się PERŁA Browary Lubelskie, z dostępnością też nie jest aż tak źle - bez problemu kupisz Zwierzyniec w Lublinie, w Warszawie też - np. w Auchan lub sieci Bomi. Pamiętajcie, że marka Zwierzyniec i jej właściciel - Browary Lubelskie to jedne z ostatnich naprawdę polskich browarów, nie bedących wasalami światowych koncernów takich jak Heineken, Grolsch itp. Szkoda by było, gdyby lokalny roztoczański browar podzielił los np. Browarów Warszawkich na Grzybowskiej i marki Królewskie, obecnie rozlewanej z jednego kranu z innymi w Warce.
Napisano
z dostepnoscia Perełki jest różnie, np. w Częstochowie jest tylko w kilku sklepach...

petycję podpisałem..
borsuk, z tymi wasalami jest roznie.. choć nie zawsze kolorowo.
pozdro!
Napisano
Może przesadziłem z tymi wasalami", ale prawda jest taka, że duże koncerny po przejęciu mniejszych browarów komasują produkcję w jednym, aby zmniejszyć koszty. Poza utratą miejsc pracy przez pracowników, takie lokalne marki tracą przede wszystkim swój charakter, rozlewane z jednego kranu, na jednej wodzie, z jednej linii produkcyjnej. Większość polskich" marek piwa rózni się w zasadzie tylko nalepkami, bo w smaku są jednakowe. Owszem, są niezłe i trzymają jakość, ale dla prawdziwego smakosza złotego trunku liczy się właśnie ten lokalny posmak, choćby nawet smak nie był tak doskonały i wydestylowany jak większych marek, ale jest swojski, lokalny i niepowtarzalny. Za to uwielbiam np. Perłę, do czego dochodzi jeszcze sentyment do mojego kochanego rodzinnego Lublina. Dobrze, że w Warszawce można już kupić Perełkę, bo usechłbym z tęsknoty:-)
Napisano
prawda jest taka, że jeżeli mały browar nie zostanie wchłonięty przez grupę browarniczą, automatycznie moze lać swoje wlasne piwo, ale pod silną presją.
w grupie zapewne był by tylko rozlewnią piw ktore dominują, a gatunek lokalny wątpliwe aby się utrzymał.
pozdro!
Napisano
Jestem gorącym zwolennikiem lokalnych browarów, ale najpierw muszą one warzyć *dobre* piwo.
Bywając na Zamojszczyźnie miałem okazję spróbować Zwierzyńca w tych charakterystycznych butelkach 0.33 i - niestety - sik kompletny.
Piwa koncernowe" też są do niczego, ale ten Zwierzyniec był po prostu cienki na swój sposób. A szkoda, bo można uwarzyć rewelacyjne piwa. Vide np. Browar Amber z Bielkówka pod Gdańskiem.
Inna sprawa, to oczekiwania rynku. Dla lokalnego browaru, który nie posiada własnej marki klasy Premium, to przede wszystkim rynek i dystrybucka lokalna. A południowo-wschodnia klientela jest niestety trudna. Przede wszystkim tanie i mocne piwa z Ukrainy (Chmilnyje Micne) - wszędzie walają się wyblakłe litrowe plaistkowe butelki po tym specjale"... Trudno czymkolwiek z tym konkurować. Gardła niewyszukane, a kubki smakowe w zaniku ;)

M.
Napisano
o to chodzi.... smak.... Perłę da się pić, a wierzyniec" niestety to okropna berbelucha. Więc faktycznie szansą jest przejęcie tego browaru przez Browary Lubelskie. We Wrocławiu Perełke bez problemu można dostać. A co do reklamy to banalny fakt z tą dźwignią handlu jest prawdziwy. liha
Napisano
A tak trochę z innej beczki - czy ma ktoś w całości oryginalną butelkę po piwie Browaru Ordynacyi Zamojskiej? Mi udało się przypadkiem odgrzebać w trakcie poszukiwań jedynie fragmenty szkła z wytłoczonymi napisami. Chętnie zobaczyłbym fotkę całej butelki.
Napisano
Zwierzyniec to zajebiste piwo, nawet w puszkach(mi smakuje;) bo w szklanych granatach" to naprawde miód:)Borsuk leśno-polny jeżeli chodzi o butelke to kumpel kopnął w zeszłym roku całą gdzieś na obrzeżach Zwierza, całą i z zawartością! Mówił, że wypił ale nie do końca mu wierze...Poszedłbym i zrobił zdjęcie ale niestety jutro wyjeżdżam do Holandii i troche nie bardzo mam czas, ale obiecuje, że jak wróce w maju to sie pofatyguje i wstawie fotki tej butelki...Co by się nie działo wątpie aby w sprawie browaru coś sie dało zmienić, jestem dobrej myśli ale wątpie...Poza tematem - dziś rano w okolicach Zwierzyńca z gleby wyskoczyła łuseczka z Ur-a:) pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie