Skocz do zawartości

poszukiwania info. o WIN AK okr. Wysokie Mazowieckie

AK Kmicic

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witajcie
Widze ze wykazujecie sie duza wiedza na temat.
Chciałbym dowiedzieć sie więcej o moim wuju Janku Michałowskim apałce" jak równiez o moim dziadku Czesławie Michałowskim,zginął w 1942 w Stuthoff a został ujety przez niemców(ktoś zdradził,wydał?) w majatku Jelińskich(?)w mazurach opodal Wys-Maz.
Mowgdi na forum posiada spore wiadomości,czy moze znasz szczegóły zdjęcia posterunku zandarmerii w Piekutach przez apałkę".
Mam kilka fotek Zapałki i Huzara,notabene razem uczęszczali do tej samej szkoły w Wys-Maz
  • 1 month later...
  • Odpowiedzi 132
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Miałem gdzieś spis członków drużyny z tego terenu - jak znajdę to prześlę."
Kolego Jawor1956 czy udało Ci się może odnaleźć ten spis? A może są jeszcze jakieś inne materiały z działalności AK AKO WIN z intsresującego nas obszaru?
Myślę, że temat nie został jeszcze wyczerpany.
  • 4 weeks later...
Napisano
Dla wszystkich zainteresowanych tematem: informuję, że 19 października br. o godz. 20.40 w TV Polonia zostanie wyemitowany film dokumentalny pt. Karaś" poświęcony
osobie ppor. Tadeusza Wesfala.
Napisano
Miałem gdzieś spis członków drużyny z tego terenu - jak znajdę to prześlę."
Mam taki spis mogę wstawić jak kolega Jawor nie wstawi.
Pozdrawiam.
Napisano
Horseman, czy możesz podesłać skany fotek z Huzarem o których piszesz w swoim poście?
Majros będe wdzięczny za spis członków.
ps. o jakiej bitwie mowa?

adres e-mail: sylwek1@plusnet.pl
Napisano
Witam. Kmicic a to nie Tobie wysyłałem te dokumenty? Chyba że komuś innemu. Mniejsza o to.
Opis bitwy jest z pod Krasowo-Częstki. Jest to ta bitwa w której według opisu Tadeusza Gołaszewskiego ps. Lis zabito: (cyt.z materiału) 40 zabitych żandarmów, 32 żołnierzy SS z Wysokiego Mazowieckiego/sztórmówka/ oraz kilkunastu rannych.
I skład oddziału:
Stokowski Zygmunt- podchor. ps. Oliwa
Szepietowski Eugeniusz- podchor. ps. Dłuto
Tadeusz Gołaszewski (składał relacje bitwy)-podchor. ps. Lis
Tadeusz Słyk- sierż. ps. Dzik
Marian Gołaszewski- podchor. ps. Kucharz
Marian Artatowicz- podchor. ps. Młotek
Jan Michałowski- podchor. ps. Zapałka
Karol Gasztoft- podchor. ps. Pazur
Edward Kruszewski- podchor x
Grabowski Wacław-kapr. ps. Kandor
Dąbrowski- kapr. ps. Cygan
Raciborski Edward-kapr. ps. Sołtys
Wacław Brzozowski- plut. ps. Kędzior
Świecki Henryk-kapr.(brak pseudonimu)
ps. Marcin(brak nazwiska)
Papiński (brak stopnia, imienia, pseudonimu)
Zawisza (brak stopnia, imienia, pseudonimu)
Skarżyński (brak stopnia, imienia, pseudonimu)
Brzośko (brak stopnia, imienia, pseudonimu)
ps. Piotr (brak nazwiska)

Dodatkowo 4 żołnierzy których imion i nazwisk Tadeusz Gołaszewski nie pamiętał.
W bitwie zginęli: Papiński ze wsi Racibory, Zawisza i Skarżyński z gminy Dąbrowa Wielka.
Uzbrojenie oddziału to: 12 km., 8 PM., 3 karabiny automatyczne niemieckie, 1 p.panc., 14 pistoletów oraz 8 granatów.
Po bitwie Niemcy w biuletynie dla żandarmerii napisali że oddział liczył około 200 ludzi.

Oczywiście opis bitwy jest szerszy.
Pozdrawiam.
  • 2 weeks later...
Napisano
jako ciekawostkę podam, że mam encyklopedię z 1966 roku. Jest w niej rozdział zginęli za Polskę Ludową".
Wrzucę kilka nazwisk utrwalaczy z opisem encyklopedycznym, nazwiska wybrane z rejonu Wysokiego Mazowieckiego i ciut bliższych okolic... no i ciut dalszych.. Może kolegów naprowadzą na jakiś ślad. Dane powtarzam za encyklopedią bez ich weryfikacji.

1. Kościński Zygmunt ur. 1908. zastrzelony z rąk NSZ 23.11.1945 w powiecie Wys. Mazowieckie. Więzień Berezy kartuskiej, w czasie wojny w białostockiem, po wyzwoleniu instruktor KW PPR w Białymstoku.

2. Dudziak Józef ur. 1891. Zginął z czterema synami w dniu 19.06.1946 w czasie walki z bandą Uskoka" we wsi Charlęż pow. Lubartów

3. Bujak Paweł ur. 1912 zginał 14.09.1946 w walce z bandą Uskoka" we wsi Niemce pow. Lubartów broniąc posterunku ORMO

5. Kamiński Franciszek ur. 1918, robotnik. w czasie wojny w Armii Czerwonej a od 25.05.1943 w Wojsku Polskim. Zginął w sierpniu 1945 w walce z bandą Młota" w okolicach Siedlec.

6. Burak Władysław ur. 1914 pochodzenia robotniczego. od 23.09.1944 funkcjonariusz MO w Tykocinie pow. Wysokie Mazowieckie. Zginął 30.08.1945 r. w napadzie bandy Gryfa" na posterunek MO w Tykocinie.

i ostatni 7 utrwalacz i jednocześnie anda" ro rozpoznania:
:Rutkowski Tadeusz ur. w 1924 roku w rodzinie chłopskiej we wsi Trzciana pow. Skierniewice. Od kwietni 1945 w podlaskiej jednostce KBW . poległ 16.12.1946 samotnie broniąc stacji kolejowej Starosielice woj. białostockie ptrzed nieznaną grupą zbrojnego podziemia. Pośmiertnie odznaczony krzyżem VM V klasy. Wybidowana z funduszy KBW szkoła 1000 lecia w ZŁotorii woj. Białystok nosi imię: Szer. Tadeusza Rutkowskiego.

Sa i krótkie notki o innych, ale juz całkowicie inne rejony.
  • 1 month later...
  • 4 weeks later...
Napisano
Tutaj na zdjęciu Janek Michałowski z kolegami z gimnazjum w Wys-Maz.
Jest na tej fotce Huzar",nie wiem kim sa pozostali?
Pod mostem nad rzeka Brok
Majros,mozesz udostępnić opis bitwy pod Krasowem?
Napisano
Do Majros
Wyślij mi opis bitwy z udziałem Zapałki relacjonowanej przez Tadeusza Gołaszewskiego
Załączam fot z czasów gimnazjum Zapałki i Huzara
  • 2 weeks later...
Napisano
Panowie,mam ważką wiadomość,jest nieprawdoodobnie interesująca!
Karaś" wziął po cichu" ślub w brzózkach,wybranka była Marysia,nazwiska niestety nie znam,slubu udzielał jakis wikariusz chyba z Wysokiego?
dzis taka informacje uzyskałem podczas rozmowy z Panem Gołaszewskim Lisem"
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Dzieki Majros za opis,ale jesl bylbys tak dobry prześlij na email:
Janrenovate@wp.pl
Panowie,byłem dzis na cmentarzu w Poswietnem,jest tam pomnik ,mogiła poległych zołniezry z I i II wojny.
Wzmianki o Karasiu" brak.
Co do ślubu Karasia z Marysią,drąże temat,moze czegoś dokopie się?
Jawor556 pisałes cos o agentach z Domanowa i Holonek,interesują mnie zwłaszcza Holonki,czy mieszkal tamgdzies w okolicy Litwin,czy Polak pochodzenia litewskiego?
Znajduje sie tam krzyż żmudzki żelazny.
Wstawie póxniej foto,musze zmniejszyc.
Pozdrawiam wszystkich.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie