Kaczor82 Napisano 24 Marzec 2009 Autor Napisano 24 Marzec 2009 Witam. Mam pytanie: co wieszali Niemcy na słupach ogłoszeniowych w Polsce (powiedzmy 1943-44)? Czy mieli zwyczaj oblepiać je np. plakatami propagandowymi? Co tam mogło być - plakaty filmowe, afisze, ogłoszenia?Może ktoś dysponuje zdjeciami takich słupów np. z Warszawy.Pozdrawiam
YARD Napisano 24 Marzec 2009 Napisano 24 Marzec 2009 Mężczyzna czytający słup ogłoszeniowy.ok.1940 roku , Warszawa
mowglyn Napisano 25 Marzec 2009 Napisano 25 Marzec 2009 Polecam:1) T. Szarota, Okupowanej Warszawy dzień powszedni...,2) album Lata okupacji" - redaktora, ani daty wydania nie pamiętam, sorry...Pozdro!
YARD Napisano 25 Marzec 2009 Napisano 25 Marzec 2009 Zniszczony budynek hotelu Victoria w Lublinie. Widoczny słup ogłoszeniowy, 1939 rok.
Kaczor82 Napisano 25 Marzec 2009 Autor Napisano 25 Marzec 2009 Dzięki. Wygooglałem że ten album jest autorstwa Stanisława Kopfa, Wydawnictwo PAX, 1989.
mowglyn Napisano 26 Marzec 2009 Napisano 26 Marzec 2009 Potwierdzam. Tak, to właśnie o ten album mi chodziło. Masa ciekawych zdjęć, choć poligrafia nienajlepsza... .Pozdro i sorry za sklerozę!
Swiety82 Napisano 26 Marzec 2009 Napisano 26 Marzec 2009 Oczywiście że wykorzystywali słupy-to były prawdziwe" betonowe czy ceglane słupy a nie taka tandeta jak dziś. Zresztą należy pamiętać że nawet w czasie okupacji pewne życie kulturalne istniało, więc słupy puste nie stały.
mowglyn Napisano 27 Marzec 2009 Napisano 27 Marzec 2009 resztą należy pamiętać że nawet w czasie okupacji pewne życie kulturalne istniało"... . Ha, ha, ha! Faktycznie istniało. Jednym z przejawów tego życia kulturalnego" był np. film Żyd - wieczny tułacz", którego to fragment afisza widać na lubelskim" zdjęciu YARD-a.Pozdro!
Swiety82 Napisano 27 Marzec 2009 Napisano 27 Marzec 2009 Widać zagłębiłeś się w temat... Teatry, kina i obiekty sportowe w większości zostały na potrzeby ludności niemieckiej. Repertuar kin i teatrów dostępnych dla polaków nastawiony był na niewyszukaną, pozbawioną głębszych myśli rozrywke lub propagowanie ideologii narodowosocjalistycznej(...) W odróżnieniu od innych dziedzin sztuki, które zostały w praktyce zakazane, Niemcy dopuszczali dfunkcjonowanie kontrolowanych przez nich teatrów. Środowisko teatralne było rozdarte. Niewielka część podporządkowała się zarządzeniom władz niemieckich i występowała na scenie teatrów, a nawet w filmach kręconych przez okupantów."Nie mówię w tym miejscu o życiu kulturalnym polaków którym zakazano prawie wszystkiego, słupy ogłoszeniowe spełniały swe zadanie dla ludności i wojska niemieckiego. Mówimy o słupach a nie o rozrywkach dla niemców czy polaków, zakazanych czy też nie. Kultura i sztuka była odmienna dla obu narodowości, ale istniała w mniejszym czy większym stopniu dla obu nacji-ale to temat na inny wątek. Czy teraz pojmujesz...?
Kaczor82 Napisano 28 Marzec 2009 Autor Napisano 28 Marzec 2009 Wątek założyłem bo robię makietą modelarską ze słupem a nie chcę robić takiego cuda jak na zdjęciu (tu wersja radziecka) Nie sądzę żeby bywały takie słupy całkowicie oklejone propagandowymi i filmoymi plakatami do tego wszystko w kolorze :)
balans Napisano 29 Marzec 2009 Napisano 29 Marzec 2009 Na tych słupach to jednak [chyba] najwięcej było ogłoszeń handlowych, jak w ówczesnych gadzinówkach. Wiadomo kapitalizm...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.