Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 457
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 months later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 2 months later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Dzień dobry
Na początek kilka słów wstępu. Poszukuję informacji na temat życiorysu mojego dziadka, który przed wojną służył w Straży Celnej i Straży Granicznej. Moje badania rozszerzyły się powoli na problematykę Śląskiego IO. Otrzymałem z Archiwum SG skany teczki osobowej i przewertowałem strony m. in. Wirtualnego Muzeum SG oraz wiele innych.Posiadam także zdjęcia dziadka z okresu służby. Ponieważ zajmuję się także modelarstwem postanowiłem wykonać kilka figurek funkcjonariuszy.
Ten mój pierwszy post jest i następne też będą związane z tematyką munduroznawczą. W następnym postaram się skrótowo przedstawić życiorys dziadka i następne zdjęcia. Dziś tylko jedno z pytaniami. Otóż dziadek służył m.in.w oddziałach konnych SC w Zielonej koło Kalet i Pankach. Moje poszukiwanie w necie wykazały, że zdjęć funkcjonariuszy konno jest bardzo mało.
W związku z tym zamieszczam pierwsze zdjęcie z prośbą do fachowców:
1.Jaki to mundur, jaki wzór kurtki spodni, rogatywki a przede wszystkim jaki był kolor munduru SC, gdzie oznaczenia stopni itp.?
2. Szabla to wz.21 piechoty a siodło niemieckie, ale jaki wzór?
Bardzo proszę o informacje.
Pozdrawiam serdecznie
Napisano
umundurowanie SC regulowało rozporządzenie Ministra Skarbu z 8 II 1928 (http://g.ekspert.infor.pl/p/_dane/akty_pdf/DZU/1928/25/223.pdf#zoom=90), które zniosło poprzednie rozporządzenie MS z dn.20 XI 1926 (http://g.ekspert.infor.pl/p/_dane/akty_pdf/DZU/1926/121/701.pdf#zoom=90)Jest tam opis umundurowania jak i oznaczeń może coś ci to pomoże
Napisano

Dzień dobry,
Nie spodziewałem się tak wspaniałych materiałów. Dziękuję i kłaniam się nisko koledze radettowi.
Parę słów o dziadku.
Urodzony 5.02.1889 w Lidzie woj. Nowogrodzkie powiat Wilno
1901-1910 jak podawał, przy ojcu. W tym czasie działalność w tajnym PPS.
1910 pobrany do armii rosyjskiej- służył do 1917 w piechocie. Potem wstąpił do korpusu Dowbór- Muśnickiego i służył w 1 P.Uł. i brał udział w bitwie pod Kaniowem a po rozrojeniu przez Niemców, uciekł z kilkoma kolegami i przedostał się do Warszawy. Potem wstąpił do Suwalskiego Pułku Strzelców i brał udział w zagonie na Wilno. Ranny w ataku na Lidę. 25.05.1919 wstąpił do Kowieńskiego Pułku Strzelców w którym służył i brał udział we wszystkich bitwach do roku 1920. Później służył jeszcze w 13 Pułku Ułanów Wileńskich
W 1923 wstąpił do Straży Celnej.
6.06.1923 przyjęty do Szk. St. Cel. na III kurs w Rybniku od 14.06.1923
6.07.1923 po ukończeniu kursu przydzielony do Komisariatu Tarnowskie Góry
19.07.1923 przydzielony do Komisariatu Tarnowskie Góry Oddział Konny od 24.09.1923
21.03.1925 2793/25 – mianowany stałym strażnikiem
12.08.1926 przeniesiony do Oddziału Konnego Komisariatu w Kaletach od 15.08.1926
23.08.1928 R. 33 p.II – przeniesiony na własną prośbę do Komisariatu w Herbach Sl. Do Oddziału Konnego Panki
24.10.1928 mianowany strażnikiem granicznym
W SG służył w Tarnowskich Górach i Kaletach.
Po wojnie pracował w fabryce papieru w dziale - klejownia.
Odznaczony
Virtuti Militari leg nr 4148 Dekret Wodza Naczelnego nr II 434/V M. Adj. Gen. z dn. 3.02.1922
Krzyż Walecznych rozk. Gen. grup. L. 133 z dn. 1.09.1920
Medal ,,Za Wojnę 1918-1921’’ Rozk. D.O.K. IV nr 20/29
Medal ,,10-lecia Odzyskania Niepodległości’’ R.K.S.G. L. 1560/I/29 z dn. 16.03.1929
Odznaka Frontu Litewsko-Białoruskiego
Odznaka Straży Granicznej

Przepisy mundurowe, do których skierował mnie kolega radett obwiązywały pod koniec lat dwudziestych.
Na obu przedstawionych zdjęciach widzimy jednak rogatywkę a więc to zdjęcia z wcześniejszej służby w Oddziale Konnym. I takich przepisów i opisów nie znam. Pozostaje też sprawa koloru tego wcześniejszego koloru. Wiem, że zielony, ale jaki. No i to niemieckie siodło.

Napisano

I jeszcze jedno zdjęcie w rogatywce z numerem ,,ustalonym’’. Tu mam jeszcze pytanie o buty, chyba takie same jak na zdjęciach konno no i oczywiście kolor. Szabla wz. 21 piechoty j.w.

Napisano

A to jest zdjęcie babci w mundurze dziadka już w czapce okrągłej i tu będą chyba odpowiednie przepisy, które podał radett. Kolor tu to na pewno khaki, przynajmniej tak mi się wydaje.
Kolejne zdjęcia w przyszłym tygodniu.
Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego weekendu.

Napisano

Dziś obiecane kolejne zdjęcia. Na tym dziadek występuje w mundurze SG ale szabla już kawaleryjska ze śladami użytkowania??? Rower po lewej to chyba Brennabor. Proszę o opis munduroznawczy jak i w poprzednich postach.

Napisano

To ostatnie. Napisałem wyżej, że będą już tylko z wojska, ale to jest też z SG.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich i oczekuję wieści.