Skocz do zawartości

1945 pierwsza odsłona

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 246
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Fajna, późnowojenna rofiejna" menażka - widać, że jej posiadacze długo nie nacieszyli się własnością.
Wychodzi z fabryki w 1944, trafia na front prawdopodobnie w tym samym roku. Wyzwolona", staje się niezbędnym elementem wyposażenia krasnoarmiejca, który graweruje swoje (najprawdopodobniej) inicjały. Ostatecznie w 1945 r. pozostaje osierocona, pewnie w przykrych i gwałtownych okolicznościach.
Ale nie to chciałem poruszyć - mam taką samą w oliwkowym malowaniu WH i próbowałem dojść do nazwy producenta. Czy ktoś ma go rozkodowanego?

• 1 month later...
  • 1 month later...

Aaa zapomniałem jeszcze o kilkunastu manierkach i menażkach, które dostałem odmiłego pana. Oto jedna z nich - stalowa ersatzówka w pokrowcu. W tym sorcie znalazły sie m.in. ciekawa holenderska M1889 czy np. butla niemieckiej M31 w sowieckim pokrowcu, do tego zakorkowana" korkiem.

Spokojnie. Gdy przekonserwuję graty powoli będę je pokazywał ;)

Dwa już wypucowane Feldposty - prawdopodobnie wyszperane na pobojowisku lub od poległych, niestety same koperty... No i część germańskiej drobnicy - jak widac nawet grzybki od zapalników tarciowych i haki mundurowe mogły się przydać w gospodarstwie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie