fx73 Napisano 2 Marzec 2009 Autor Napisano 2 Marzec 2009 witam mam takie pytanie czy można drukować mapy ściągnięte z internetu .czy trzeba je przerabiać w jakimś programie chodzi mi o drukowanie w zakładzie poligraficznym Pozdrawiam
Czlowieksniegu Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 A co to znaczy ściągnięte z internetu? I w jakim celu będziesz je drukował?
fx73 Napisano 2 Marzec 2009 Autor Napisano 2 Marzec 2009 ściągnięta stare mapy ściągnięte z sieci dlaczego bo nie lubię czytać z monitora
woytas Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 moze udaj sie do tego zakladu i zapytaj jakie maja wymagania - tam znajdziesz najlepsza odpowiedz na pytanie
acer Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 Drukowanie dobrej kolorowej mapy w dobrym czytelnym formacie to ploter (czyli porządny zakład poligraficzny z równie porządnym wyposażeniem - wydatek średnio kilkaset złotych
brodaamor Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 Nie ma problemu. Drukowałem w jakiejś firmie, która zajmuje się wydrukami wielkoformatowymi (nie była to drukarnia). Na jednym arkuszu papieru drukowali 4 arkusze setki WIG. Dostarczyłem w formacie JPEG. Kosztowało to mnie 40 złotych, czyli jedna mapa 10 zł.
radek98k Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 No tanio, najpierw w drukarni chyba robi się matrycę a później drukuje.
walker69 Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 Są domowe sposoby na to. Wystarczy drukarka, która drukuje bez obramowania, sporo tuszu ;) i Corel Draw jeśli chcesz mieć dużą mapę z połączonych A4 (lub każdy inny format). W Corelu bez problemu robisz dokument na np 20stron i na każdej ze stron ustawiasz mapę tak, żeby drukarka wydrukowała każdy fragment mapy po kolei. Potem taśma i po zabawie :) Ja drukuję max z dwóch fragmentów i wybieram tylko interesujące fragmenty mapy.
fx73 Napisano 2 Marzec 2009 Autor Napisano 2 Marzec 2009 do brodaamor jaka jest jakość tych druków czy wysyłałeś plik mailem?
fx73 Napisano 2 Marzec 2009 Autor Napisano 2 Marzec 2009 pewnie w gimpie też da się to zrobić niema to jak mapa na papierze
Arbi1000 Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 kol.fx zadajesz jakieś dziwne pytania.czy można drukować mapy ściągnięte z internetu"A co stoi na przeszkodzie?Wydrukować możesz wszystko co masz zapisane w pliku.do brodaamor jaka jest jakość tych druków"Jakość wydruku powinna być adekwatna do jakości pliku pliku który chcesz skopiować.Bez obróbki graficznej zawsze będzie gorsza.
fx73 Napisano 2 Marzec 2009 Autor Napisano 2 Marzec 2009 chodziło mi czy te pliki ściągnięte da się wydrukować w zakładzie poligraficznym i czy trzeba przerabiać na inny format. to ze da się wydrukować coś ściągniętego na domowej drukarence to wiem Oki chodzi mi o wydruk wielkoformatowy
ryniol Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 Witamakurat jestem drukarzem w drukarni wielkoformatowej i wielkość mapy to nie gra roli, bo płaci się za metr kwadratowy wydruku a co upchniesz na m2 to twoje. co do jakości to tylko zależy od jakości pliku (drukuje się z plików PDF, TIF, JPG, EPS) Tylko trzeba pamiętać, że plik który masz z neta ma jakąś wielkość wydruku jak go na siłę rozciągniesz to tracisz na jakości. jest to związane ilością pikseli na cal. Czyli najprościej to czym ma większą rozdzielczość to więcej go można powiększyć.A ceny to zależą tylko na czym jest drukowaneJak coś to więcej podpowiem
algor Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 Kumpel ma drukarkę wielkoformatową, mogę drukować 2m*ileś tam metrów, a format pliku musi być zrozumiały dla corela. Wydruk 1m x 1m ~40zł
ryniol Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 z pod Corela to nie wydrukujesz nic na ploterze wielkoformatowym, musi to przejść przez tak zwanego RIPA który jest zrozumiały dla maszyny. A tak po za tym to 40 na banerze, becklicie wydruk?? Papier to od 7 do 25 zloty cena metra
brodaamor Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 Co do jakości, to nie mam żadnych zastrzeżeń mimo dostarczenia materiałów w rozdzielczości 300 dpi. Z pewnością rozdzielczość 600 dpi umożliwi uzyskanie większego formatu mapy, ale mnie zależało na wymiarach dokładnie takich jak WIG-owskie, i ta rozdzielczość w zupełności wystarczyła. Pliki dostarczyłem na płycie.
ryniol Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 300 dpi jest zupełnie wystarczające do druku 1:1
terenowiec69 Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 Ludzie najprostszy sposób na wydrukowanie dowolnej mapy to otworzenie jej w Paincie(każdy ma w windowsie),natępnie w zakładce ustawienia strony zaznaczamy :dopasuj jako.Tu wybieramy np.4 na2 arkusze.Pragram sam dzieli na strony,a my tylko docinamy i sklejamy.Nic prostszego,robie tam od 2 lat i jest ok.Koszt praktycznie zaden(papier +tusz).
dzieci3 Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 Potwierdzam słowa terenowca69,identycznie dorabiam mapy 1:100000 na 9 arkuszach a4,może nieporęcznie ale za to bardziej dokładna.Pzdr.
Rujewit Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 Ja do dzielenie mam używam PosteRazor" taki fajny programik który dzieli mapę na dowolną ilość arkuszy a później tylko sklejam.. Pozd
dzieci3 Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 Witam,przy okazji map mam pytanie gdzie można w necie znalezć mapy właśnie 1;100000 z lat 80-tych ew.70?Pzdr.
kojak1944 Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 Ja tam drukuje mapy na ploterze w uczelni, na której studjuje(politechnika). Za mapę WIG 1:100000 na formacie A1 zapłaciłem 4zł (wydruk czarnobiały)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.