Skocz do zawartości

Google Earth zdjęcia okopów

SMYQ

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 542
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
3 dla mnie okop 1 też co do 2 zawsze warto sprawdzić jak już kiedyś pisałem koło mojej miejscowości niemcy wykorzystywali stare rowy jako okopy pozd.
Napisano

Okopy robione w stylu - do leżącej, klęczącej, stojącej i rowem łącznikowym? :D

Zaznaczone tory kolejowe. Okopy" są od strony szkopskiej. Naprzeciw szli krasnoarmijcy.

I czy w ogóle są to okopy :)

Pzdr!

Napisano
Może ślady jakiegoś innego drzewostanu, np. inny gatunek, czy widzoczne z powietrza grunt/ziemia/ściółka. To po lewej stronie fotki wygląda na niski las, może szkółkę leśną, co tłumaczyłoby regularność podziału lasu na obszary i regularne okręgi o które pytasz. Tak mi się przynajmniej wydaje.
Napisano
To są ślady po wycince drzew. Czasem leśnicy tną taki okręg, a resztę zostawiają, by nie naruszać ekosystemu. A czasem na odwrót - duży zrąb, a na nim małe, okrągłe kępy starych drzew. Jako przyczółek dla fauny, by mogła potem ruszyć do nowo posadzonego lasu.
  • 2 weeks later...
Napisano

Co to jest to zaznaczone na czerwono? Na zielono zaznaczyłem linie okopów (jak sądzę linie okopów) a w pobliżu są te obiekty, ma to jakiś związek z fortyfikacjami czy pozostałości po rolnikach?

(fota z '63 roku)

Pozdrawiam
Kamil

Napisano
Niestety, słabo widać. Mogą to być jakieś kępy krzaków lub wykopy (w tym związane z umocnieniami), resztki bajorek, cos jeszcze innego. Warto sprawdzic na miejscu.
  • 2 weeks later...
Napisano
Hej, ja mam pytanie, co mogło spowodować takie linie na tych wszystkich polach? Można znaleźć tego więcej, ale w skupiskach.... Widoczne na przykład w pobliżu tej miejscowości: Dąbrowa - Łazy (podlaskie)

http://maps.google.com/maps/place?ftid=0x471fbd6e98fd014f:0xcbabbc78276d860e&q=D%C4%85browa-%C5%81azy,PL&hl=pl&ved=0CAoQ2QY&sa=X&ei=AjVkUcGLJ6ufiAeVkYCQAg
Napisano
Link jest dobry, tylko trzeba go otworzyć.
A na zdjęciu doskonale widać trasy drenarki układające się ładnie w jodełkę.
Swoją drogą to się chopy narobili.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie