sahara47 Posted January 27, 2009 Posted January 27, 2009 Wrzuciłem trochę zdjęć z rodzinnego albumu. Może ktoś skomentuje.
sahara47 Posted February 3, 2009 Author Posted February 3, 2009 Czy ktoś potrafi powiedzieć co to za generał? Jest tam też defilada. Wydaje mi się że to w Alejach NMP w Częstochowie.
dudzin Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 Zdjęci Nr 5 to zapewne Marsz szlakiem I Kadrowej". Widziałem tę fotkę chyba w którymś z Wiarusów"
whiteeagle Posted February 9, 2009 Posted February 9, 2009 Masz na myśli tego generała obok tej pani ubranej w jasny strój?Jeśli mnie oko nie myli to gen. Wacław Stachiewicz, dowódca 7 DP w latach 1933 - 1935.
8total4 Posted September 18, 2009 Posted September 18, 2009 21/22 Częstochowa, plac Biegańskiego.31. wygląda na plac przed koszarami na Zawadzie (obecnie stadion CKS Budowlani)podeślij na maila lepsze skany fotek, to postaram się pomóc w identyfikacji.Saluto.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 14:02 18-09-2009
Wilniuk Posted September 18, 2009 Posted September 18, 2009 Czy koszary pułku istnieją, a jeśli tak to jaka jest ich dokładna lokalizacja
sqh Posted September 19, 2009 Posted September 19, 2009 Istnieją w całkiem niezłym stanie - obecnie jest to siedziba Politechniki Częstochowskiej. Charakterystyczny, długi budynek przy ul. Dąbrowskiego - nie można nie zauważyć. Wiszą na nim tablice pamiątkowe 27. pp i obozu jenieckiego, który się mieścił tam w czasie II Wojny.W Częstochowie stoją też koszary 7. pal - obecnie Centralna Szkoła Państwowej Straży Pożarnej przy ul. Sabinowskiej, dowództwo 7. DP i koszary plutonu żandarmerii w jednym - przy Pl. Biegańskiego, a także kościół garnizonowy św. Jakuba tamże - z tablicą pamiątkową 7. DP. Oraz paręnaście schronów z 1939 roku wokół miasta.
41pp Posted September 19, 2009 Posted September 19, 2009 Należy jeszcze dodać, koszary dywizyjnego baonu saperów /Częstochowa Aniołów/ obecnie jakieś magazyny, chyba chemiczne.GW
Wilniuk Posted September 19, 2009 Posted September 19, 2009 Dzięki za informacje, a ja kierując się współczesnym planem Częstochowy szukałem ich od strony ulicy Armii Krajowej, a tam są same nowe budynki politechniki. 41 pp w którym miejscu dokładnie znajdują się koszary dywizyjnego baonu saperów
sqh Posted September 19, 2009 Posted September 19, 2009 Faktycznie, zapomniałem o Aniołowie. Zabudowania stoją przy ul. Piotra Skargi; widać je z pociągu - budynek mieszkalny równoległy do torów i magazyny, ustawione prostopadle. Wysiada się na stacji Aniołów i przechodzi na zachodnią stronę torów.I jeszcze niedaleko stamtąd, w Lesie Aniołowskim, jest nieźle zachowana strzelnica garnizonowa.
41pp Posted September 19, 2009 Posted September 19, 2009 Wilniuk, Kol. sqh dokładnie uzupełnił moją wzmiankę. Pamiętam jeszcze że powyżej" / na północ/ od koszar 27pp, były jakieś budowle ziemne, tak ze 100-150 metrów, ale to było na początku lat 50-tych, także mnie się może coś śnić".Z strzelnicą aniołowską" to pełna zgoda, jeszcze w połowie lat 60- tych była używana do strzelań sportowych z KBKS. Mnie osobiście kojarzy się negatywnie, zginęła tam uczennica IV LO stała za bocznym kulochwytem" kilkanaście metrów za linią ognia", dostała rykoszetem prawdopodobnie wielokrotnym w krtań, śmierć nastąpiła prawie natychmiast.Może ktoś z Kol. zna szczegóły tego wypadku!!!Pardon za OT.GW
41pp Posted September 19, 2009 Posted September 19, 2009 A tak, zupełnie OT na tej strzelnicy, walczyłem" 1963r. w zawodach o Srebrny Muszkiet", bez rezultatu, ale to inna bajka.GW
41pp Posted September 19, 2009 Posted September 19, 2009 Wilniuk, jeszcze jedno do studiów historycznych posługuj się tym:http://polski.mapywig.org/news.phpBo teren i pokrycie bardzo się zmieniło !!!!GW
8total4 Posted September 19, 2009 Posted September 19, 2009 Aby nie było smutno, fotka koszarów z bliska.Zdjęcie wykonane pod koniec lat `30, prawdopodobnie podczas wręczenia broni Absolwentom Kursu Podchorążych Piechoty.Na pierwszym planie widoczny Generał Janusz Gąsiorowski (dowodził 7DP we Wrześniu 1939r.), w oddali zapewne Majorowie z 27pp.pozdrawiam.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 16:46 19-09-2009
sqh Posted September 19, 2009 Posted September 19, 2009 Koszary aniołowskie na mapie WIG są zaznaczone jeszcze jako fabryka - Ośrodki Sapersko-Pionierskie powołano dopiero w II połowie lat '30.A do tego wszystkiego można jeszcze dodać trzy częstochowskie domy Funduszu Kwaterunku Wojskowego - oficerski przy Al. Wolności, czyli Dom Księcia", i dwa podoficerskie - przy Kilińskiego, na północ od koszar 27. pp i przy Artyleryjskiej, na zachód od koszar 7. pal.
sqh Posted September 19, 2009 Posted September 19, 2009 Koszary Zawady - 27. pp (dawniej rosyjskich pułków strzelców).
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.