Skocz do zawartości

Allegro i smutni panowie

Dakor!

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 176
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
suchy84 ale nie znam serwisów które oferują taką usługę, bo boją się problemów. A wiatrówki" typu Norkonia nie tuninguje się pod względem mocy bo by się rozpadły, a jak ktoś tuninguje swoje wiatrówki to w celu zmniejszenia szybkości zużywania się elementów, zmniejszenie odrzutu, czy wyregulowania mocy, zresztą najczęściej moc nie idzie w parze z celnością i dlatego też nikt nie tuninguje wiatrówki aby miała więcej niż te 17J
Napisano
Z tym się zgodzę. Na allezło oferowane są jakieś części do tuningu tureckich wiatrówek ale jakie są tego efekty? Tego nie wiem. Za to powiem tak, one i tuningu nie potrzebują. A tą chińszczyznę to powinni wycofać ze sprzedaży bo strach jak się to w łapach rozleci
Napisano
Ale tuning tureckich wiatrówek (Hatsan) polega na wymianie sprężyny i prowadnicy które nie są do siebie spasowane fabrycznie + wymiana uszczelek. Tuning to niekoniecznie zwiększanie mocy :)
Napisano
No to przynajmniej wiem o co chodzi z Hatsanem:-) No to teraz sam sie zastanawiam skąd te procenty...
A może chodzi o te które faktycznie przekraczają 17J?
Mo ale ich to raczej i 20% nie będzie a i przeciętny zjadacz chleba jej nie kupi ze wzgledu na wysoką ceną, oczywiście w porównaniu z ajmocniejsza na rynku wiatrówką z luneta" za 79zł:-)
Napisano
U nas FACe są nie popularne, inaczej ma się sprawa w krajach gdzie można polować używając wiatrówek. Zresztą jeśli ktoś kupuje FACa to wydaje na niego kupę pieniędzy, a normalny zjadacz chleba nie kupi jej ze względu na to, że będzie mógł ją używać wyłącznie na strzelnicach. A, że dość ciężko jest znaleźć takie duże strzelnice, gdzie można by było wykorzystać moc FACa :D

Należy też pamiętać o tym, że sprzedawcy wiedzą o tym, że nowi wiatrówkowicze najczęściej chcą mocy" dlatego też mogą podawać w informacjach o zestawach tuningujących informacje o znacznym zwiększeniu mocy" co może i jest prawdą, ale jest też podkolorowaniem :D

Zresztą patrząc na ogłoszenia sklepów, to możemy zobaczyć zawyżone info o prędkości wylotowej śrutu i tam faktycznie możemy obliczyć, że dana wiatrówka jest FACem :D ale to tylko chwyt marketingowy, zresztą poniżej jest umieszczana informacja, że wiatrówka nie przekracza 17J :D

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hitboy64 21:58 28-01-2009
Napisano
Jak juz przychodza smutni panowie po kolbe to to... juz nie jest dobrze w tym kraju. Ja tez mam kolbę ale kukurydzy i tez mam sie bac ? :P
Napisano
Suchy a co ma cena do strzelanie w ptactwo? Powiem więcej, że częściej strzelane jest do ptactwa właśnie ze sprzętu za 100zł
Dlaczego? Jest go znacznie więcej i jednak ludzie którzy kupują sprzęt za dużą kasę robią to z pasji a nie z chęci strzelania do zwierząt.
Napisano
to że militaria są w modzie to nie trzeba nikomu tłumaczyć,zbierają POLICJANCI,WOJSKOWI,CYWILE historia i zbieranie jest jak narkotyk,wpaść w to jest łatwo każdy zaraża następnego osobiście wciągnełem w zbieractwo kilkanaście osób i oni wkręcili następnych i tak dalej,a co dotyczy panów smutnych to ci to dopiero mają super wiedzę,wstyd że za podatki tak słabo się uczą.powinni przerobić kursy i się dokształcić.jak tak dalej będzie to zniszczą kolekcjonerstwo w Polsce.POZDRAWIAM,STG.
Napisano
Dakor kontaktowałeś się juz z ludźmi z tego linku http://www.nfs.pl/ ???? bo jestem ciekaw dalszych ustaleń i jak to bedzie dalej wyglądać i czy zeczywiscie tam sa tacy sprawni prawnicy
Napisano
Znaleźli się eksperci od balistyki hahahaha!!!

Co Wy ludzie jesteście tacy naiwni czy głu... ???
Czy naprawdę wiecie ile to jest 17 J ? Czy naprawdę wierzycie w te pierdoły co piszą przy każdej wiatrówce ? Tzn Moc < 17 J" ? To tak jakby na tablicy info do czołgu Abrams napisał weight 30 t" .I co ? Uwierzycie w to ? Większość uwierzy BO NIBY JAK TO SPRAWDZI (w rzeczywistości) ?! Tak samo jest z wiatrówkami,napiszą Wam ,że mają moc poniżej 17 J a potem piszecie bzdety.A gdyby Wam napisali ,że mają 100 J ?albo 367 J? Sprawdźcie sobie jak POLICZYĆ MOC ŚRUTU.
A wracając do tej rzekomej kolby czy rzekomej kabury,rzekomej nakładki i rzekomej wizyty smutnych panów"..to piszcie dalej tralaliny ja już się w to nie bawię, bo I TAK WIECIE LEPIEJ.

A ja na bazie tego wątku utworzę post o wizycie komanda SS-Auserirdischere przybyłego w swoim nazistowskim UFO w okolicach Wrocławia. . . to mniej więcej ta sama kategoria prawdy.

Pozdrawiam wszystkich !
Napisano
Breslau74... Bez nerwów :D

Ja tam się nie znam... Ale posiadając wagę śruciny i chronometr potrafię obliczyć ile dana wiatrówka ma mocy"

Typowa Norkonia ma coś koło 14J :P i są to obliczenia bazujące na rzeczywistości a nie danych ze sklepów internetowych :D
Napisano
Ok mój śrut to Exact waga=8,49 Grain czyli 0,55g

Czyli by być tuż pod limitem prędkość śrutu nie może przekraczać 248m/s w tym przypadku oczywiście

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hitboy64 11:48 29-01-2009
Napisano
Po pierwsze - nie MOC tylko energia wylotowa
po drugie - nie śrutu, tylko wiatrówki, jedyne co może mieć śrut to waga.
A energia jest zależna od prędkości wylotowej śrutu i wagi śrutu.I oblicza ją się na podstawie pomiaru chronometrycznego, ze wzoru: prędkość do kwadratu (m/s) * waga śrutu (w kG)/2=energia (J)
Zdecydowana większość - nie wiatrówek, tylko urządzeń pneumatycznych - z tych w granicach do 200 PLN (w domyśle - chinki) ma energię w granicach 10 J (dżuli).
Wiatrówką jest urządzenie o ENERGII wylotowej powyżej 17 J.
Napisano
kapuchy... Musiałeś tak od razu wyskakiwać? Chciałem stopniowo uświadamiać kol. Breslau74 :D

I jak tam Twoje urządzenie pneumatyczne? Z tego co pamiętam wymieniłeś połowę bebechów w nim i koronę :D Czy zdobi ścianę a strzelasz z czegoś innego? Pytam bez ironii :D

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hitboy64 11:58 29-01-2009
Napisano
Dobra może jednak powróćmy w tym wątku na jego główny temat :D

Wiatrówkowiczów zapraszam tutaj: http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=647159#777393

pozdrawiam :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie