Skocz do zawartości
  • 0

Łuski

arkols

Pytanie

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Producent: prawdopodobnie Hirtenberger Patronen - Züdhütchen und Metallwarenfabrik, Hirtenberg. Wyprodukowano w 1924 roku.
"

Graudenz 18 - jeśli kopiujesz cały tekst z cudzej strony to wypadało by podać źródło.

...czyli Austria, choć myślę że może to być polska produkcja." - tak ?? A możesz zdradzić na czym opierasz tę teorię ? Zdradzić źródła literaturowe na których opierasz to twierdzenie ? Bo wg p. Moetza, który jest autorytetem w kwestii amunicji strzeleckiej produkcji austryjackiej to jednak amunicja wyprodukowana w Hirtenbergu
Napisano
Producent: prawdopodobnie Hirtenberger Patronen - Züdhütchen und Metallwarenfabrik, Hirtenberg. Wyprodukowano w 1924 roku.
czyli Austria, choć myślę że może to być polska produkcja.
Napisano

Jak juz jestesmy przy łuskach Mauser to jeszcze jedna ciekawa, prod. niemieckiej, Producent prawdopodobnie: Königliches Arsenal,Drezno - lipiec 1917 r.
Ciekawostka jest to ze nie podano zawartosci miedzi (zwykle S67). Czyby była bimetalowa?
Czy ktos ma podobna łuske ?

Napisano
Hm..nie wydaje mi sie. Gdyby tak było litera S tez nosiła by slady starcia. No chyba ze ktos celowo zatarł tylko cyfre 67. Przystaje jednak przy wersji ze nie zostało wybite...
Napisano
Po co ktoś miałby się fatygować i zacierać zawartości miedzi w łusce?
Gdyby nie były wybite to S" było by centralnie wybite!
Przyjrzyj się uważanie że na lewo od S" widać ślady zatarcia.

A przy jakiej wersji przystaje kolega to już nie moja sprawa.

Pozdrawiam
Napisano
po prawej to łuska 7.92x57 Mauser produkcji polskiej - PK - Pocisk SA Warszawa.
Gwiazdka na 9-tej występuje na łuskach z lat `20

przepisz bicia.
pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie