Skocz do zawartości
  • 0

skrzynka na ammo pytanie

pawcio75

Pytanie

Napisano
Czy ktos wie co to za producent skrzynki na ammo- H.S.F. (W duzej literze H gornej czesci S i na dole F. )
Chodzi o skrzynke z drugiej wojny.
Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktos wie co to za producent skrzynki na ammo- H.S.F. (W duzej literze H gornej czesci S i na dole F. )
Chodzi o skrzynke z drugiej wojny.
Pozdrawiam
Napisano
Witam, czy wiadomo już co to za producent? Mnie również wyskoczyła taka sygnatura na skrzynce na przybornik do ckm po spodem również wyskoczyła mi sygnatura chyba naszego odbioru w trójkącie.
Napisano

Witam i odświeżam.
Nabyłem taką skrzyneczkę. Identyczna jak z tytułu. Niestety ktoś ją wypiaskował i brak jakiejkolwiek farby. Górny uchwyt z rowkiem, boczne mają wgięcia. W trójkącie jest G". Może posiadacze sprzętu z tym samym biciem już rozszyfrowali producenta?

Napisano
Oznaczenie Hanowerskiej Fabryki produkujacej elementy uzbrojenia.Ale czy ta fabryka produkowała tez skrzynki na amunicje-tego nie wiem.Ale moze to cos pomoze.
Napisano
Oszukałem się jak szalony niestety niczego nie znalazłem i czekam na kogoś dysponującego wiedzą i chętnego do podzielenia się nią.
Mam pewne wątpliwości czy w ogóle jest to produkcja polska, F na końcu bardziej pasuje do niemieckiego sposobu oznaczania fabryk skrótami - coś tam coś tam Fabrik zawsze na końcu, niestety to tylko luźne dywagacje jak te z Hutą Silesia...
Napisano
skrzynka zapewne zaadaptowana z pruskiego osprzetu od MG 08/15..
Ta i polskie produkcje do CKM wz.30 różnią się w zasadzie tylko datą i miejscem produkcji (plus farba khaki).
pozdro!
Napisano

Wygląda na sygnaturę polską, ale niestety ten kod producenta nie występuje w opracowaniu skrzynek amunicyjnych cz.1 w Wielkim Leksykonie Uzbrojenia (tom 131). Może pojawi się w drugiej części?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie