desertstone Napisano 14 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 14 Styczeń 2009 Witam ,być może nadszedł już czas aby podsumować ubiegły rok i wspólnie na forum wybrać najlepsze rekonstrukcje w 2008r.Piszcie jaka rekonstrukcja najbardziej Wam się podobała (krótkie uzasadnienie).Najbardziej zalezy mi na ocenie od strony logistycznej przedsięwzięcia oraz jak najwierniejszemu odtworzeniu wydarzeń z danego okresu. Prosze tylko nie piszcie ze gość X z grupy Y wyglądał tak i tak , robił to i to,od tego są inne watki.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowy-sztuk Napisano 14 Styczeń 2009 Share Napisano 14 Styczeń 2009 Z imprez w ktorej bralem udzial to napewno bedzie Modlin-Berlin :) Dlaczego? Ilosc sprzetu: motocykle, 3 czolgi, 2 transportery, dzialka, duza ilosc broni strzelajacej, zaplecze logistycze, teren inscenizacji bardzo klimatyczny, wysoki poziom umundurowania no i atmosfera ;)Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadkus Napisano 14 Styczeń 2009 Share Napisano 14 Styczeń 2009 Ja wprawdzie nie brałem udziału we wszystkich rekonstrukcjach żeby sie wiarygodnie wypowiadać nad ich oceną, ale chciałbym wyróżnić Krasnobród - Tomaszów Lubelski - za doskonałą współpracę z władzami samorządowymi i dzięki temu rozmach (dwie rekonstrukcje, pojazdy dodatkowe działania - np apel poległych z przemarszem przez miasto) oraz elastyczność w obliczu zmiennych warunków pogodowych (czy raczej po prostu kiepskiej pogody) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodaamor Napisano 14 Styczeń 2009 Share Napisano 14 Styczeń 2009 Zaduszki Hubalowe w Radomiu. Doskonała sceneria oddająca w 100% widok polskiej wsi z 1939 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laszlo18 Napisano 14 Styczeń 2009 Share Napisano 14 Styczeń 2009 Przemyśl, Tomaszów Lubelski i Łowicz - to IMHO najlepsze, tegoroczne rekonstrukcje. Dlaczego? Dopracowane i ciekawe scenariusze, organizacja na wysokim poziomie plus atmosfera. Oczywiście, można się przyczepiać do detali - ale w tych trzech przypadkach ogólne wrażenia jak najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawar Napisano 14 Styczeń 2009 Share Napisano 14 Styczeń 2009 Moim zdaniem najlepszą rekonstrukcją w 2008 roku była Mława.Dużo o tej rekonstrukcji napisano, więc nie będę się powtarzał. Po prostu stwierdzam fakt :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 14 Styczeń 2009 Share Napisano 14 Styczeń 2009 Ze wszystkich okazji w 2008 roku w jakich miałem okazję brać udział najbardziej usatysfakcjonowały mnie dwa marsze piesze zrobione w ramach wewnątrz grupowych manewrów: pierwszy z Cytadelą" po pozycji Kaniów" nad Widawką, po czym nasz tylko kaniowski po pozycji 10 DP nad Wartą. Wysiłek fizyczny w połączeniu z poznawaniem miejsc historycznych w ten sposób najbardziej mi odpowiada w chwili obecnej.Z imprez masowych bardzo miło wspominam uczestnictwo w Przemyślu i Mławie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielebny Napisano 14 Styczeń 2009 Share Napisano 14 Styczeń 2009 Przemyśl, za scenariusz i niesamowitą atmosferę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desertstone Napisano 15 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2009 Dla mnie z duzych imprez najlepsze to Barbarossa w Sanoku i u naszych południowych kolegów w Kapisovej.Krótko duzo uczestników,sprzetu (w Sanoku nawet samolot), no i ekstremalna pogoda w obu przypadkach (w Sanoku upał, w Kapisovej nieustajacy deszcz)to wszystko sprawiało ze nie było łatwo a oto przeciez chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 15 Styczeń 2009 Share Napisano 15 Styczeń 2009 Wydarzeniem roku była Victoria Wiedeńska w Krakowie 12 września 2008 roku i udział Dywizji XW - ponad 100 osób - w rekonstrukcji pod Austerlitz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARTUT Napisano 15 Styczeń 2009 Share Napisano 15 Styczeń 2009 Bardzo ciekawy temat. By być obiektywnym mogę wypowiadać się wyłącznie o imprezach na których byłem. Prawdę mówiąc wszystkie wydają mi się bardzo udane, choć oczywiście każda miała jakieś swoje wady i zalety:MotoWeteranBazar 2008:+ duży wkład grup w dioramy,+ dużo pojazdów,- zimno i brak zapewnionych noclegówBaldellou 2008 (Hiszpania):+ możliwość poznania grup z innych krajów i wymiana doświadczeń (Hiszpanie nie umieją pić Żubrówki ;)+ piękna okolica+ dużo amunicji na inscenizacjach- daleko i mało pirotechnikiWyry 2008:+ świetna atmosfera- mało amunicji i mało ruchu w czasie inscenizacjiSanok 2008:+ rewelacyjne pole bitwy+ świetne zakwaterowanie i możliwość integracji- upał :)Gostyń 2008:+ emocjonujące bitwy- ubogie zaplecze noclegowe Targówek 2008,:+ świetna atmosfera+ świetny pomysł na inscenizację i filmowy" początek- bardzo ubogie zaplecze noclegowe i sanitarneMonte Cassino 2008:+ genialne miejsce na inscenizację, dużo broni+ wysoki poziom grup- ubogie zaplecze noclegowo - sanitarneAnlage Sud 2008:+ genialne miejsce, klimat i atmosfera+ duże zaangażowanie grup w inscenizację+ dobre warunki noclegowe, sanitarne i żywnościowe- mało czasu na integrację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sani_WH Napisano 15 Styczeń 2009 Share Napisano 15 Styczeń 2009 Przemyśl - za atmosferę i organizację. Od tej pory to moje ulubione miasto rekonstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 15 Styczeń 2009 Share Napisano 15 Styczeń 2009 Nr 1 Barbarossa , nr 2 Modlin-Berlin . Za to najtrudniejsza ale nie w Polsce to Kapisova (ekstremalna pogoda , ale też ilośc broni strzelającej , pojazdy ) . Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 15 Styczeń 2009 Share Napisano 15 Styczeń 2009 Przemyśl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 16 Styczeń 2009 Share Napisano 16 Styczeń 2009 Moim skromnym zdaniem:1. Barbarossa w Sanoku- za przygotowanie pola walki, pirotechnikę, integrację, dużo broni strzelającej, ekstra zakwaterowanie i sam klimat.2. Kapisowa na Słowaji- dużo uczestników, integracja, masa sprzętu, super lokalizacja.3. Cytadela- Powstanie Warszawskie - integracja, ciekawa inscenizacja sam klimat powstańczej Warszawy.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr916 Napisano 16 Styczeń 2009 Share Napisano 16 Styczeń 2009 Witam!Ja dla odmiany byłem w Pile.Jak na pierwszą imprezę tego typu w tym mieście-całkiem fajnie.No i ta drezyna pancerna!-super niespodzianka dla wszystkich zgromadzonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Red_Star-01 Napisano 17 Styczeń 2009 Share Napisano 17 Styczeń 2009 1. Barbarossa w Sanoku - wspaniałe pole walki, integrację pirotechnikę oraz wspaniały scenariusz.2. Mokotów 1944 - Powstanie Warszawskie - Niepowtarzalny klimat Warszawskiego Powstania, świetna lokalizacja.3. Kapisowa na Słowaji - Wsapnaiłe Pole Bitwy, miła atmosfera, dużo broni strzelającej.to tyle na 2008 A. D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek69 Napisano 20 Styczeń 2009 Share Napisano 20 Styczeń 2009 Zdecydowanie Mława. Za całokształt: dużo sprzętu, dobra organizacja, wspaniała pirotechnika, dobre nagłośnienie. Szczególne brawa dla statystów, odtwarzających cywilów. To oni oddali prawdziwy klimat wydarzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enfield Napisano 20 Styczeń 2009 Share Napisano 20 Styczeń 2009 Najlepsze widowiska- miejskie:Przemyśl,plenerowe: Mława.Pod wzgledem eksperymentu historycznego Pieszy rajd rekonstruktorów Szlakiem Odwrotu znad Bzury" czyli 90 km od Iłowa do Warszawy. ( Wszystkich zainteresowanych zapraszamy na rajd w tym roku 15-17 maja http://dobroni.pl/rekonstrukcje,ii-marsz-szlakiem-odwrotu-znad-bzury-1939-r-zapowiedz,1249). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dino23_2006 Napisano 20 Styczeń 2009 Share Napisano 20 Styczeń 2009 1. Barbarossa - Sanok - za przygotowanie pola bitwy, scenariusz, pozatym warunki itp. 2. Kapisova na Słowacji - za mase sprzętu pancernego (:P) i pole bitwy:)Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marasxt Napisano 28 Styczeń 2009 Share Napisano 28 Styczeń 2009 Oddaję głos na Piłę- Maj 1945"- za udany debiut- za pokazanie, że chęci i zaangażowanie są ważniejsze niż skromny budżet- za ściągnięcie na peryferie miasta tak wielkiej rzeszy widzów- za zadbanie organizatorów o atrakcje dla najmłodzych i najstarszych widzów- za liczne atrakcje towarzyszące (wystawy broni z muzeów, bogata oferta gastronomiczna, przejażdżki pojazdami z epoki i inne)- za Panzer-Zug, poraz pierwszy w PolsceTrzymać tak dalej!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweł 71 Napisano 5 Luty 2009 Share Napisano 5 Luty 2009 W 2008 byłem w Przemyślu i Sanoku bo miałem blisko.Dla mnie Przemyśl super za scenariusz, wykonanie, mundury i efekte chociaż narrator czasami mylił nazwy jednostek. Sanok wyszedł dobrze ze względu na miejsce, nagłośnienie fatalne, wykonanie dobre, ale dla mnie nic nowego taktyka dwóch plutonów piechoty,a kałach jak dostał 3 magazynki ślepaków to masakra, magazynki puste po 5 minutach. Zdecydowanie Przemyśl! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 5 Luty 2009 Share Napisano 5 Luty 2009 Ja oddaję głos na: -Tomaszów Lubelski (ciekawe pole bitwy, dużo amunicji, duzo sprzetu po obu stronach)-Przemyśl (świetny scenariusz, duży udział cywilów") -Wyry (dobra atmosfera, ciekawe pole bitwy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molnar Napisano 8 Luty 2009 Share Napisano 8 Luty 2009 jak najbardziej Przemyśl,szkoda tylko że z dwudniowej imprezy zrobiła się jednodniowa,koszty a rekonstrukcja walk w okolicach kopca Tatarskiego mogla być interesująca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radek98k Napisano 8 Luty 2009 Share Napisano 8 Luty 2009 Nie znacie inscenizacjii w krojantach. Też jest ciekawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.