Skocz do zawartości

Sovereign Gt-proxima

feld

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wiem,ze temat był juz poruszany,ale mnie interesuje prosta i zwiezła odpowiedz.Jak na kolorek (monetki,odznaczenia itd)maja sie do siebie oba wykrywacze i czy na all metal,sa porównywalne.Dziekuje za odpowiedzi.
Napisano
Widze ze nie otrzymam ,zwykłej odpowiedzi.Koledzy lubuja sie w zawiłych tasiemcowych sugestiach.Pozdrawiam.
Napisano
Witam.

A czy ktoś z Was porównujących te dwa sprzęty miał okazję robić to w terenie, czy może tylko teoretyzujecie? Robiłem testy Proximy i zestawiałem ją z innymi wykrywaczami (test można przeczytać w najnowszym numerze Thesaurus News) i choć co prawda nie robiłem testu porównawczego akurat z Sovereignem, to znam oba wykrywacze i mogę kilka rzeczy stwierdzić. Pierwsza sprawa to zupełnie inne warunki pracy - Sovereign działa conajmniej na dwóch częstotliwościach jednocześnie, co daje mu przewagę w trudnym terenie, takim jak gliniasta gleba czy słony piasek. Druga sprawa to all-metal o który pyta kolega i tu trzeba pamiętać, że Sovereign nie ma prawdziwego trybu statycznego jak Proxima, nie mówiąc już o uniwersalnym mikserku. W skrócie zaryzykuję stwierdzenie, że oba sprzęty się w pewien sposób równoważą bo Sovereign w trudnym gruncie będzie górował, ale statyk i inne funkcje dadzą Proximie przewagą w normalnych warunkach i czynią z niej sprzęt bardziej uniwersalny i przyjemniejszy w obsłudze. Wybór między tymi dwoma wykrywaczami powinien więc być dostosowany do warunków w jakich najczęściej wykrywacz będzie używany.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Kolego ale Gt napewno bije Proxime zasięgami.
Chodz sam tego jeszcze nie sprawdziłem to spotkałem sie z opinią , że Proximą to same podściólkowe rzeczy sie kopie a Gt glebokie trafienia.
Napisano
Kolego feld wątpię aby ktoś na tym forum umiał ,,prosto i zwięźle'' odpowiedzieć na twoje pytanie .Wykrywacze metali to na ogół dość skomplikowane urządzenia a praca z nimi to nie bieg na 100m z przeszkodami ,gdzie można po chwili wyłonić zwycięzce.Są oczywiście robione testy z monetkami w celu ustalenia maksymalnych zasięgów , ale mają cię one do rzeczywistej pracy w terenie jak dzień do nocy .Czynnikiem najważniejszym w poszukiwaniach z wykrywaczem jest człowiek ,a czym więcej elektroniki i bajerów tym jego umiejętności ,osłuchanie i technika stają się najistotniejsze .Proponuję kup oba wykrywacze ,chodź z nimi na zmianę przez rok ,a niewątpliwie staniesz się ekspertem ,tylko po co i czy warto . Pozdro...
Napisano
Witam. Thomson toż post wyżej VanWorden napisał że one w różnych warunkach glebowych i na różnych ustawianiach działają inaczej. Czyli w domyśle jeden będzie lepszy np. na glinie a drugi lepszy na pisaku. To ja się pytam jak można stwierdzić ŻE NA PEWNO Gt bije zasięgami Proxsimę.

To ja dla równowagi stwierdzam ŻE NA PEWNO Proxsima bije zasięgami GT:):)
Dodam tylko że zasięg może jest ważny ale nie najważniejszy. W Gt teraz już bez żartu, zasięg jest naprawdę wybitny ale inne wady tego sprzętu skutecznie go obrzydzają.
Pozdrawiam.
Napisano
Cytuję:
Sovereign działa conajmniej na dwóch częstotliwościach jednocześnie, co daje mu przewagę w trudnym terenie, takim jak gliniasta gleba czy słony piasek".
Skąd takie informacje?. To czemu nie 17 skoro tak jest, niezgodnie z prawdą, napisane w instrukcji? Przy dwóch uzwojeniach cewki DD, do gleby może być transmitowana JEDNA częstotliwość w danym czasie, wybrana przez mikroprocesor. Chyba, że oscyluje w czasie między dwiema lub kilkoma wybranymi częstotliwościami.
Napisano
W konfrontacji z GT na kolor np na polu z calym szacunkiem Van mi sie wydaje proxima jest słabsza ale co do zasiegu na all metal to bym tak sie nie rzucał bo rutusy bija głeboko i to fakt stwierdzony.
mam kolesia z pracy z proxi bylismy na wspolnej wyprawie do lasu po godzinie chodzenia ja mialem pare lusek on nic ale w sumie wielkie g... oboje znalezlismy proxima wariowala troche z sygnalami i wymagala pare razy restartu.
Napisano
koledzy to jak jest z tymi czestotliwosciami w gt Van pisze ze conajmniej na 2 a w instrukcji ze na 18 jednoczesnie czy tylko jednoczesnie dzialaja czestotliwosci jak ustawi sie automatyczne dostrajanie do gruntu jak to jest w praktyce
Napisano
Chodzi zapewne o to że procesor który tym wszystkim steruje,taktuje te częstotliwości w jakims określonym czasie-zapewne jakieś części sekundy lub coś w tym rodzaju.
Nie może byc mowy że daje" jedna lub dwie częstotliwości.
Napisano
Hm... Zapewniam wszystkich ,że możliwa jest emisja wielu częstotliwości w tym samym czasie.Wystarczy ,ze na cewce nadawczej nie jest czysta sinusoida tylko jakiś inny przebieg. Może to być suma określonej liczby sinusoid ( i mamy tyle częstotliwości ) , albo przebiegi impulsowe - które dają określone widmo sygnału - i cewka nadawcza emituje dokładnie w tym samym czasie wiele częstotliwości.
Zupełnie inna sprawa to kwestia ile z tych wyemitowanych częstotliwości analizuje równocześnie układ odbiorczy wykrywacza. I zaprawdę powiadam wam" że rację ma VanWorden pisząc że :

Sovereign działa conajmniej na dwóch częstotliwościach jednocześnie"

pozdrawiam .RUTUS
Napisano
moge prosic jasniej co najmniej czyli co 2,3, czy jest tak jak w instrukcji produceta 18 i czy zalezy to od tego jaki tryb jest wlaczony
prosze o wypowiedz osoby ,ktore naprawde wiedzom cos na ten temat
pzdr.
Napisano
Gt pracuje na tych 18 częstotliwościach. Tylko , że nie na wszystkich razem. To zależy w jakim terenie będziemy szukać np las czy plaża.
Widze że koledzy pomylili funkcje wyłączania zakłoceń i uznali ją jako tylko 2 częstotliwości.
Niestety tak nie jest. Wykrywacz może pracowac co kilka minut na innej. A funkcja band1 i band 2 służy jedynie do wyeliminowania zakłoceń spowodowanych praca innego wykrywacza.

Pzdr dla wszystkich użytkownikow GT
Napisano
Panowie spotkajcie się na polu i sprawdźcie , a jak sprawdzicie i ustalicie który lepszy to się zbytnio nie cieszcie bo te same wykrywacze w rekach innych użytkowników z innymi umiejętnościami i szczęściem mogą dać zgoła inny wynik .Wtedy może zrozumiecie że cale te wasze dywagacje są o kant d..y potłuc i nie można skonstruować tabelki w którą wpiszecie wyniki które mogły by być rzetelne .Widziałem już wiele prób tego typu na tym forum i zawsze kończyły się fiaskiem z wyżej wymienionych powodów .Poszukiwacze którzy w swojej pasji zdarli już parę par obuwia , wiedzą o co chodzi i używają w swoich wypowiedziach sformułowania ,,połka '':wykrywacz z dolnej półki ,średniej ,bądź górnej ,i takie rozumienie zagadnienia jest słuszne i bezpieczne w ogulnej ocenie sprzętu . Pozdro...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie