MOLA Napisano 21 Czerwiec 2011 Napisano 21 Czerwiec 2011 DO marecki - wiesz nie wiem jaką głębokośc ma Odra w tamtym miejscu . Napewno po wojnie przez szereg lat minimum kila razy była pogłębiana napewno by cos znalezli . Niewiadomo jakie to były barki (jakiej wielkośći) te wspołczesne do węgla lub innych sypkich napewno zabieraj ponad 100 ton no i automatycznie wzrasta ich zanurzenie. A te niemieckie jakie były nie mam pojecia . Ale nie sadze zeby cos jeszcze tkwiło tam na dnie jesli kiedy kolwiek wogóle było i pływało.Pozdr
wm Napisano 21 Czerwiec 2011 Napisano 21 Czerwiec 2011 Na tych barkach nie było żadnych czołgów bo niby poco je mieli tam Niemcy umieścić jest to zbyt łatwy cel do zniszczenia więc była by to niepotrzebna strata sprzętu. Niemcy na nadmiar sprzętu nie narzekali, w dywizjach pancernych mieli ich braki a mieli by znaleźć na barki to jest kompletna bzdura. Co prawda jest faktem że ostrzelano i zatopiono barki w rejonie Chobieni i zrobili to czołgiści z 16 lub 17 Brygady Pancernej z 4 Armii Pancernej. Barki zostały ostrzelane przez zaskoczenie po prostu Niemcy się jeszcze wówczas nie spodziewali tam Rosjan i trwała normalna żegluga, tak samo byli zaskoczeni Rosjanie. Tych barek miało zostać ostrzelanych ze 3-4.Co tam na tych barkach przewożono trudno mnie powiedzieć źródła jakie znam nie wspominają tego, Rosjanie twierdza, że rożne towary i sprzęt wojenny czy byli tam uciekinierzy raczej nie sadzę choć jest to prawdopodobne, ale o czołgu nie wspominają, a gdyby był na pewno by o tym napisali przecież to lepszy wyczyn zniszczyć barkę uzbrojona w czołg niż nie uzbrojoną jak pisali. Z przewożeniem czołgu na barce nie było by problemu wcale tak głęboko się nie zanurzyła, taka standardowa barka przewoziła chyba do 1000 ton np. węgla więc 10-40 ton czołg nie był wielkim problemem. Zwłaszcza że Rosjanie przeprawiali swoje czołgi na promach bez większych problemów w tym samym miejscu.
MOLA Napisano 21 Czerwiec 2011 Napisano 21 Czerwiec 2011 wm- jak chcesz to Ci przesle zapiski wspomnień gdzie jest mowa prawdopodobnie o tych barkach/barce. Moze to wzbogaci Twoje zsoby, a moze juz je masz;)
marecki. Napisano 21 Czerwiec 2011 Autor Napisano 21 Czerwiec 2011 ten czolg mogl nie byc w pelni sprawny technicznie i nie nadawal sie do jazdy , moze brakowalo do niego czesci nie wiem przyczyn moze byc 100 , fakt jest taki ze zostala w ten czolg uzbrojona barka , moze wieza z dzialem byla sprawna i mozna z niej bylo strzelac na wieksze odleglosci niemcy lubowali sie we wroclawiu z uzywaniem takich wynalazkow wspomne tu chocby o uzywaniu torped na ulichach , uzywanie goliatow i pociagu pancernego , wiec i mogla byc barka uzbrojona w czolg moglo byc rowniez tak ze czolg byl barka wieziony do jakiegos miejsca gdzie miala nastapic np jego naprawa a miasto nie posiadalo odpowiedniej lawety do jego transportowania lub drogi byly juz obstawione ruskimiczolg mogl byc rowniez barka wieziony do miejsca gdzie np mial rozpoczac swoja operacje bojowa , mozna snuc teori wielegeneralnie barka zostala zatopiona razem z czolgiem i jestem ciekaway czy czolg trafil pod palniki i na zlom czy tez lezy gdzies na dnie Odry
wm Napisano 22 Czerwiec 2011 Napisano 22 Czerwiec 2011 Podaj chociaż źródło tej informacji,ja jakoś nie wieżę w to. Jedynie w co mogę uwierzyć, że wieziono jakiś złom ale dlaczego barkami? Zazwyczaj transportowano takie rzeczy koleją. Raczej jeśli zatonął to został wyciągnięty po wojnie barki całkowicie nie zatonęły cześć wystawała z wody co widać na zdjęciach z epoki.
MOLA Napisano 22 Czerwiec 2011 Napisano 22 Czerwiec 2011 Znalzałem w sieci zdjecie niemieckich barek ze Ścinawy .Da to jakis pogląd na barki odrzańskie .Zdj .pochodzi ze strony staremiejsca.pl
marecki. Napisano 10 Marzec 2012 Autor Napisano 10 Marzec 2012 czy strzelec - radiotelegrafista widzial do kogo strzela w trakcie ataku czolgu na polu bitwy ??? czy oprucz jarzma na karabin byla tam jakas szczelina obserwacyjna ??
toratoratora Napisano 10 Marzec 2012 Napisano 10 Marzec 2012 Strzelec jedynie poprzez przyżądy celownicze obserwował pole walki, transport czołgu na barce , możliwy ale skomplikowany logistycznie, szybciej wraki do remontu. I co trzeba zaznaczyć transport barki pochłaniał mnóstwo czasu chociaż relatywnie tani.
marecki. Napisano 11 Marzec 2012 Autor Napisano 11 Marzec 2012 pamietacie te scene z filmu czterej pancerni jak do czolgu wchodzi pulkownik , czeresniak i jest narada o dolaczeniu do okrazonego pulku baranowa ?? jak oni sie wszyscy tam zmiescili noi jesscze pies :) czy za przedzialem kierowcy i strzelca znajdowaly sie skrzynie z pociskami ??
s_boj Napisano 11 Marzec 2012 Napisano 11 Marzec 2012 a zajrzyj sobie do środka :)http://www.wirtualne.muzeumbronipancernej.pl/
marecki. Napisano 12 Marzec 2012 Autor Napisano 12 Marzec 2012 juz zagladalem i dlatego zastanawiam sie czy scene te krecono w czolgu
db Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 tak. kręcono w czołgu. Oto jeden z planu filmowego .
pawel1970 Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 no widze że bareczki z portu mojego rodzinnego miasta słyszałem tylko o utopionym czołgu pod Chobienią pewnie rusek znajomy znajomego twierdzi że na wieży stał ale głowy niedam sam jestem pod wrażeniem ale może kiedyś trzeba to sprawdzić.
marecki. Napisano 12 Marzec 2012 Autor Napisano 12 Marzec 2012 wm - zrodlo , to ktores wczesniejsze wydanie ksiazki Majewskiego barka z czolgiem maial byc wlasnie zatopiona na wysokosci Chobieniczolg mogl plynac do remontu gdzies z pola walki
marecki. Napisano 25 Wrzesień 2016 Autor Napisano 25 Wrzesień 2016 jakie kryteria okreslaly czy czolg nadaje sie do remontu , czy do huty ?nie jezdzac mogl pelnic role artylerii na przyklad itp .
YARD Napisano 25 Wrzesień 2016 Napisano 25 Wrzesień 2016 n.p.Czołg spalony - wrak do huty.Może śmieszne ale przykład z filmu 4 panc. i pies.Przebicie pancerza, zniszczony silnik, mały" pożar, ugaszony-do remontu.Przebity pancerz, mały" wybuch w środku, straty w załodze - pancerz do spawania, mycie w środku, naprawa przez np. kompanie remontową , nowa załoga lub część i jazda do boju.Każdy przypadek inny. Byli w kompani tech. spece którzy oceniali czy czołg do remontu, na części czy złom.
marecki. Napisano 14 Grudzień 2016 Autor Napisano 14 Grudzień 2016 na jednym z filmikow o T 34 na yutubie mowia ze byl to czolg slepy , czy na pewno ??ogladajac 3 odcinek pancernych zwrucilem uwage na tabliczke w wiezy uszkodzonego tygrysa , jak widac niezly juz przeszedl szlak , zanim trafil pod lufe Rudego :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.