Skocz do zawartości

akwarystyka i rośliny

zbyniek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, kto z kolegów interesuje się lub ma w domu akwarium albo hoduje jakieś fajne roślinki, planuję sprawic sobie w pokoju akwarium i hodowac rośliny np.Bonsai. Co koledzy o tym mylą.pozdr
  • Odpowiedzi 58
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Hodowałem muchołowkę, i 2 rosiczki. Ale niestety bez akwarium i padły jak zrobiło się zimno.
Teraz próbuję hodować Bonasai ale też okazało się, że też jest wrażliwy na zimne powietrze i opadają mu liście.
Mam jeszcze śmiesznego" kaktusa japońskiego z czerwoną głową". (z Leroy M.)" i coś bambusopodobnego z Biedronki".
Napisano
choduje 3 mucholowke - pierwsza fajnie kwitla ale postanowilem ja na zime zachibernowac i uschla... 2 byla jakas dziwna od momentu zakupu
3 narazie jest ok !
Napisano
Mam rosiczkę. Ale o muchy teraz kiepsko, zrobiłem małą hodowle" to mnie po domu gonią;P Ogólnie to nawet kaktusy mi schną:P I mam akwarium, 4 skalary, mieczyki... gupiki... i takie tam.
Napisano
Mam akwarium nie za duże bo 112 L. W nim skalar, welonek, glonojad, gupiki, kometa, molinezja 2 szt. i to jak narazie wszystko. Po weekendzie mam zamiar zwiększyć to stado może o jakieś paletki lub o jakąś podobną rybkę.
Napisano
Mam w robocie pawieoki. Co jakiś czas którejś zaczynąją rosnąć oczy jakby miały wybuchnąć:) Najpierw wlewaliśmy błękit, teraz jakieś zielone ustrojstwo a te i tak padają:(

Puki były karmione zamarzniętym salcesonem wszystko było OK:)
Napisano
Karpik, w sieci jest sporo niegłupich pomysłów na leczenie, np. tu http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=1028
Ja kiedyś swoje welonki uratowałem w zaawansowanym stadium bakteryjnego zapalenia płetw, tu akurat pomógł baktopur. najważniejsza jest poprawna diagnoza. Powodzenia.
Zbyniek - przed kupnem rybek warto poczytać o zakładaniu akwarium. Ja kiedyś dostałem welonkę na prezent i popełniłem całe mnóstwo błędów przy pielęgnacji. Ona akurat wytrzymała, ale dokupione rybki żyły bardzo krótko. Najważniejsze rzeczy wg mnie:
1. Najpierw kupić akwarium (nigdy kulę!), oświetlenie, wygotować i wypłukać żwirek, nalać wody. Kupić filtr i obowiązkowo pompkę z kostką natleniającą - to naprawdę bardzo ważna rzecz. Przez pierwsze dni woda zmętnieje, ale tak ma być. Filtr i pompka powinny przynajmniej w dzień pracować.
2. Kupić rośliny i zasadzić. Żadnych sztucznych roślin i podłoża z potłuczonego szkła.
3. Po ok. dwóch tygodniach kupić rybki.
4. Kupować pokarm sprawdzonych firm, np. Tropical. Nie przekarmiać ryb.

Nie jestem doświadczonym akwarystą, raczej z konieczności ;) bo dostałem rybkę na prezent. Hodowla sprawi Ci radość pod warunkiem, że bardzo zadbasz o prawidłowe środowisko dla rybek.
Napisano
Acha, moim wielkim błędem była podmiana wody w 100%. Teraz nie podmieniam w ogóle, tylko uzupełniam (odstana ok. doby) i jest ekstra. No chyba, że stosuje się jakieś lekarstwo, gdzie jest napisane, żeby wymienić część wody po kuracji.
Napisano
Mam akwarium 112 L i nie odczuwam tego jako wydatek. Co 2 tyg. podmieniam wodę i nieraz dokupuję jakiegoś potworka. Dziś dokupiłem Sumika ok. 15 cm. Mam nadzieję że nie zje mi Kirysków? Gupiki mógłby wciągnąć ;-) Mam pytanie jakie są najczęściej znane przypadki śnięcia Glonojadów? Wiem że nie może być twardej wody i ŻADNYCH muszli. Co jeszcze może na nie niekorzystnie wpływać? Pozdrawiam Przemek.
Napisano
Miałem glonojada 7 lat, dorósł do 30cm. Przeżył wszystkie inne ryby (których średni wiek to max 2-3 lata). I z powodu ze miał ciężko w akwarium 60l podarowałem, i dalej ma się dobrze. Trzeba się mocno napracować zeby wykończyć glonjada.
Napisano
Dzięki pająk.
Z tego co wyczytałem to będzie posocznica- wytrzeszcz i wrzody.
Nieuleczalne:(
Trza ryby jakoś humanitarnie ...uśpić.

Pozdro.
Napisano
Można jeszcze spróbować penicylinę albo nystatynę, ja to rozpuszczałem w wodzie, tzn. powiesiłem na nitce w siateczce. jeden gość radził powiesić w ten sposób kawałek korzenia chrzanu ale to już sztuczka magiczna. Czasem jest tak, że rybki z beznadziejnego stanu dochodzą do siebie. Przerabiałem motyw, że welonka zbladła i leżała na boku parę dni, radzili mi jej się pozbyć. Ale to była właśnie ta podarowana, więc leczyłem jak mogłem i wyszła z tego. Ja bym wlał baktopur, naprawdę jest skuteczny, wybija wszystkie bakterie, nie szkodzi zdrowym rybkom. Jak nie pomoże to nie wiem co dalej, nie mam większego doświadczenia.
Napisano
Myślę że glonojad jej nie zabił tylko ją zjadł, może ona wcześniej zdechła i już sie rozkładał a glonojad ją wyczyścił.pozdr
Napisano
Ja bym stawiał na suma. Glonojady nie atakują innych rybek. Ja kiedyś miałem 2 glonojady długośći około 20 cm i gupiki były całe ;)
Napisano
A nie wiesz czasem na co może chorować Glonojad? Nie mam muszli na dnie, podmieniłem wodę na świeżą a i tak rano Glonojad leżał na dnie i miał na sobie jakieś plamy i był drętwy. Po zapaleniu światła dopiero po kilku chwilach poderwał się z dna i przykleił do ścianki. Co mu szkodzi? Boje się że nie przetrwa tej nocy...
Napisano
a czy te plamki były białe? Jeśli tak to możę być pleśniawka. Dokładnie Ci nie powiem bo aż tak nie siedze w tym temacie. Proponuje udać się do sklepu akwarystycznego i pogadać ze specjalistą, opisać całą sprawę i wtedy otrzymasz najlepsze informacje.

PS: każdy glonojad powinien mieć korzeń bo z nich czerpią jakieś witaminy"
Napisano
Dzięki za porady. Korzenie są nawet 4 wiec ma gdzie siedzieć. Boje się że PH wody mu nie odpowiada lub coś zalega na dnie i w nocy gdy buszuje przy dnie to się zatruwa. Nie zgaszę mu światła na noc by nie odklejał się i nie spływał na dno. Może tak go przyzwyczaję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie