Wrotycz Napisano 17 Październik 2009 Napisano 17 Październik 2009 szeregowy-sztuk Wątpie, bardziej młody chłopak..."Każdy widzi co chce, zobaczyć.
rjp71 Napisano 20 Październik 2009 Napisano 20 Październik 2009 j.w. Podpisane -Kobiety sanitariuszki,jeńcy wojenni.
Szrek Napisano 20 Październik 2009 Napisano 20 Październik 2009 Witam To ostatnie jest szalenie ciekawym zdjęciem, przedstawia one personel żeński drużyn ratowniczych PCK.Widzimy charakterystyczne bluzy o kroju zbliżonym do bluz drelichowych wz. 28 z oznaczeniami PCK czyli białych trójkątnych patkach z czerwonym krzyżem naszytych na kołnierzu oraz białej okrągłej tarczki z czerwonym krzyżem naszytej na lewym ramieniu. Co ciekawe jedna z sióstr ma na sobie drelichowe spodnie. Bluzy tego typu z oznaczeniami pck oprócz, frenczów były regulaminowym ubiorem drużyn ratowniczych PCK. Najczęściej siostry pck nosiły do tego spódnice prawdopodobnie w kolorze bluz. pozdrawiamSchrek
bolas Napisano 20 Październik 2009 Napisano 20 Październik 2009 Jestem zdania że 99% kobiet w mundurach WP na zdjęciach jenieckich wykonanych przez Niemców to po prostu efekt sytuacji w której przed pójsciem do niewoli żołnierze dawali im swoje elementy nadmiarowe w stylu płaszcz, czapkę i tak dalej.
ArturSz Napisano 21 Październik 2009 Napisano 21 Październik 2009 Temat kobiet w wojsku i sluzbie zdrowia powraca jak bumerang- ludzie pisali,pisza i zadnych wnioskow - caly czas jakbysmy po razpierwszy te kwestie odkrywali.Warto zwrócic uwagę, ze sanitariuszki na fotografiach zapodanych przez rip 71 noszą ubiory innej organizacji niz WP. Warto poznac organizacje, które wokól wosjkowej sluzby zdrowia i sluzby zdrowia wogole istnialy i prowadzialy dzialalnosc.Warto poznac strukture wojskowej sluzby zdrowia o raz sposob jej dzialania. Warto poznac jaką dorge w mysl ówczsnych załozeń pokonywac mila ranny z pola bitwy do szpitala i kto po dordze co mial robic i jak sprawowal nad nim opieke.A przestaniamy wszystko wrzucac do worka sanitariusz" i dziwic sie roznorodnosci ubiorów, wyposazenia i plci :-)
Darda Napisano 21 Październik 2009 Napisano 21 Październik 2009 Racje mają ci, którzy uważają, że nie jest to wątek to rozpatrywania kwestii istnienia lub nieistnienia polskich polowych sanitariuszek" w 1939.Racje mają też ci, którzy, jak ArturSz uważają, że sprawę wreszcie trzeba wyjaśnić.Dlatego pozwoliłem sobie założyć ten wątek: http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=660767#936954 , gdzie zapraszam wszystkich znawców zagadnienia historii i organizacji wojskowej służby zdrowia oraz roli, jaką w niej podczas wojny pełniły kobiety.
Schrek2 Napisano 22 Październik 2009 Napisano 22 Październik 2009 Panowie na owym zdjęciu występują siostry/ochotniczki PCK prawdopodobnie należace do drużyn ratowniczych PCK.W skład ich organizacyjnego umundurowania wchodziła spódnica khaki i oraz bluza (przypominajaca bluzę wz.28)miały one naszyte na kołnierzach trójkątne białe patki z czerwonym krzyżem, na lewy ramieniu była naszyta była okrągłą tarczka również ze znakiem PCK.Schrek
szeregowy-sztuk Napisano 23 Październik 2009 Autor Napisano 23 Październik 2009 A co do ich umundurowania, to tak jak pisał Bolas- płaszcze pewnie dostawały już w niewoli od innych żołnierzy. Ale wróćmy do tematu.
kurkow Napisano 8 Listopad 2009 Napisano 8 Listopad 2009 Czy opaska sanitariusza miała jakieś określone regulaminowo wymiary, czy każdy nosił po prostu to, co mu się trafiło?
Schrek2 Napisano 8 Listopad 2009 Napisano 8 Listopad 2009 Wg. Podręcznika Podoficera Sanitarnego, Warszawa 1939, wspomina tylko, że owa opaska musi przedstawiać czerwony krzyż na białym tle , oznaka musi być zaopatrzona stemplem i numerowane a numer odznaki - winien być wpisany w dokument osobisty.Tyle podręcznik.Schrek
szeregowy-sztuk Napisano 20 Listopad 2009 Autor Napisano 20 Listopad 2009 Możecie określić typ torby, którą posiada odicer z prawej strony? Jeśli się przyjrzeć bliżej to widać jakby krzyż. Wygląda na torbę skórzaną.
Widd39 Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 Znalazłem na jednym z filmów. Baon KOP Sienkiewicze. Na I planie sanitariusz KOP w mundurze garnizonowym.
sciencefiction Napisano 14 Luty 2010 Napisano 14 Luty 2010 Jakiego rodzaju(marki/modelu) pistolety mogły być przydzielane szeregowcom i starszym strzelcom?
lew_1988 Napisano 8 Listopad 2011 Napisano 8 Listopad 2011 Czy to polska apteczka ? ja jestem przekonany na 90% ale pewności nie mam
lew_1988 Napisano 8 Listopad 2011 Napisano 8 Listopad 2011 ....http://allegro.pl/oryginalna-przedwojenna-apteczka-polowa-w-p-39-i1922589027.html
links76 Napisano 9 Listopad 2011 Napisano 9 Listopad 2011 Zdjęcia i opis wskazują że tak. Moja córka ma taką samą, tylko z paskiem i również bez krzyża. Datowana jest na 1937 rok. Dodatkowo opis w środku sugeruje że była wykorzystywana przez nienieckiego sanitariusza. Wygląda identyko. Część sygnatur zbieżna z tą z aukcji.
links76 Napisano 9 Listopad 2011 Napisano 9 Listopad 2011 Tak przy okazji to ktoś wie z czego był wykonany krzyż i jakie miał wymiary. Pozostało tyko kółko po naszywce, a przydało by się ją odtworzyć.
szeregowy-sztuk Napisano 10 Listopad 2011 Autor Napisano 10 Listopad 2011 Tak to polska torba sanitarna.Na mojej nie ma krzyża, ale jest odciśnięty i wynika po zmierzeniu, że miał 4 na 4 :)
Widd39 Napisano 16 Listopad 2011 Napisano 16 Listopad 2011 Krzyż na polskich torbach był wykonany z dwóch części. 1. Kawałek czerwonej, groszkowanej skóry naszyty na pokrywę2. Kółko z wyciętym na środku krzyżem z białej, gładkiej skóry. Cąłość przyszyta naturalnymi nićmi.
bolas Napisano 17 Listopad 2011 Napisano 17 Listopad 2011 Dokładnie jak napisał Widd, a konkretnie tak:
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.