DamianLca Napisano 29 Listopad 2008 Autor Napisano 29 Listopad 2008 Witam! Proszę o identyfikacje pieczęci(?). Przedstawia ona orła z dwiema głowami trzymającego w dwa miecze. Po środku widnieje tarcza z krzyżem. Moim zdaniem coś Pruskiego(?). Pozdrawiam: DamianLcaP.S. Czy to na pewno jest pieczęć?
karpik Napisano 29 Listopad 2008 Napisano 29 Listopad 2008 Czy taka spinka nie mogła słóżyć jako pieczęć?Jak dla mnie tłoczek:)Pozdro.
abcd Napisano 29 Listopad 2008 Napisano 29 Listopad 2008 A co to za orzeł ,wczesny habsburgski,serbski??.
DamianLca Napisano 29 Listopad 2008 Autor Napisano 29 Listopad 2008 A co to znaczy tłoczek:p? Dodam, że znaleziony na Dolnym śląsku.
dudzin Napisano 29 Listopad 2008 Napisano 29 Listopad 2008 Trochę wyciągnąłem" fotkę. Jak dla mnie będzie spinka od mankietu, gdyż jest to zwykłe przedstawienie a nie lustrzane odbicie. W prawej łapie (heraldycznie patrząc) miecz, a w lewej jednak jabłko z koroną, ta rysa powyżej wygląda na wtórną.
DamianLca Napisano 29 Listopad 2008 Autor Napisano 29 Listopad 2008 Moja wina:P Na tamtym zdjęciu rzeczywiście widać coś okrągłego ale to tylko zniekształcenie :] To zdjęcie przepuszczone zosatło przez skaner na którym lepiej widać 2 miecz. Przynajmniej tak myślę:P No dobrze:p Przyjmijmy, że to spinka. Przez kogo mogła być noszona i kiedy?
martian. Napisano 29 Listopad 2008 Napisano 29 Listopad 2008 Po liniach papilarnych to policja może coś by powiedziała, ale po fotce znaleziska to już chyba nie da się powiedzieć czy Austria, Rosja, Macedonia czy jeszcze inna...
8total4 Napisano 30 Listopad 2008 Napisano 30 Listopad 2008 mysle ze mozna ja datowac najdalej na polowe XVIIIw, (czyli od poczatku panowania Habsburgow nad Slaskiem), choc nie wyglada tez na duzo mlodsza.. ja bym stawial na przelom XVIII i XIXw..mimo wszystko przydalo by sie wiecej dokladnych fotek..fajny fantpozdro!!
8total4 Napisano 29 Listopad 2008 Napisano 29 Listopad 2008 Znalezione na Dolnym Śląsku ??wg. mnie to prymitywnie wykonany (co może oznaczać że dość stary) orzeł Habsburski, a przedmiot to jakiś nap albo spinka od mankietu..Jeden mankament, który wg. mnie skreśla bycie 'tłoczkiem' to fakt, iż przedstawienie nie jest lustrzanym odbiciem..p.s. martian - miecz w łapie - CK :) pozdro!!
DamianLca Napisano 29 Listopad 2008 Autor Napisano 29 Listopad 2008 To zdjęcie znalazłem w internecie i przedstawia orła Habsburskiego. Wszystko by się zgadzało oprócz berła zamiast miecza w prawej łapie". 8total4: Nie będę się sprzeczał ale moim zdaniem figury symetryczne w lustrzanym odbiciu są takie same:p a orzeł jest symetryczny:p A w jakim celu spinka z jednej strony była by okrągła a z drugiej (ładniejszej) ośmio kotna?
DamianLca Napisano 30 Listopad 2008 Autor Napisano 30 Listopad 2008 A mam jeszcze jedno pytanie:] Przez kogo ta spinka była noszona? Orzeł z mieczami kojarzy mi się z czymś wojskowym? Ale to tylko moje zdanie:p Dziękuje Wam wszystkim za pomoc:]
8total4 Napisano 29 Listopad 2008 Napisano 29 Listopad 2008 fakt w sumie masz rację co do odbicia, ale ja tam dalej widzę miecz..a co do orla Habsburskiego - to F na piersi, nie jest przykladem podstawowym, zobacz sobie orla np na klamrach austriackich.. pozdro!
DamianLca Napisano 29 Listopad 2008 Autor Napisano 29 Listopad 2008 Wiesz miecze to są nawet dwa:p jak oto chodzi:p A co do f" to przypadkowe bo na moim jest + zamiast literki.
DamianLca Napisano 29 Listopad 2008 Autor Napisano 29 Listopad 2008 A właśnie! Jak myślicie ile ta pieczęć(?) ma lat?
Pytanie
DamianLca
Witam! Proszę o identyfikacje pieczęci(?). Przedstawia ona orła z dwiema głowami trzymającego w dwa miecze. Po środku widnieje tarcza z krzyżem. Moim zdaniem coś Pruskiego(?). Pozdrawiam: DamianLca
P.S. Czy to na pewno jest pieczęć?
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.