Skocz do zawartości

Remont Stug IV -Grzegorzew

jc1234

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 389
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Wbrew pozorom trochę zdjęc sztugów czwartych jest.Są bez ekranów , są z ekranami trapezowymi , i z tymi zaokrąglonymi.Ale nigdzie nie ma ekranów siatkowych.Co wcale nie znaczy ze takich nie było.Ale ten konkretny egzemplaż na 100% nie miał ekranów siatkowych.
Napisano
Lefa podchodzi ortodoksyjnie do Sturmbambra . Jeżeli nie mam zdjęc to wara!!!. Nie jest ważne czy będą takie czy inne ekrany i czy wogóle będą. To samo tyczy się kamo. To co wydobyto to praktycznie kamo znikło, zostało resztę farby podkładowej, więc jak nie wiemy jak był pomalowany to najlepiej też zostawić go w czerownej mini albo w wapnie bo utonął zimą więc był zbryzgany wapnem!!. Tylko... takie rozumowanie niczego nie wniesie i nic nie da pozytywnego w ekspozycji. Dlatego powinien być kamuflaż taki jak najefektowniej wyglądał ten pojazd lub jaki był najczęściej stosowany na tym typie frontu. Co do ekranów Jc1234 zaznaczył i jest to prawdą że ekarany zasłonią wszystko co na nim jest, cały układ jezdny i osprzęt na czołgu, w dodatku jak napisałem najważniejszy w tym wszystkim będzie element ekspozycji, niestety wiemy dobrze że Poznań ma niewielką gabarytowo salę i jest to sala naprawdę raczej do przechowywania sprzętu a nie do tłumnego zwiedzania. Czołgi są praktycznie ustawione burta przy burcie, nie ma miejsca nawet na zrobienie zdjęcia całego boku pojazdu jak jeszcze założymy ekrany to wyjdzie koszmarna betka do oglądania, będzie można podziwiać go faktycznie tylko z przodu a w całej krasie tylko na okazjonalne wyjęcia 1-2 dniowe plenerowe kiedy wyjedzie z hali co też nie będzie często robione z uwagi na rozbieranie całej ekspozycji". Jako były pracownik muzeum wiem coś o tym. Powinny być dorobione ekrany jako do zawieszenia na pojeździe kiedy na jakąś uroczystość wyjedzie z hali aby można było w plenerze porobić foto-shopy w różnych konfiguracjach w jakich ten typ pojazdu był wyposażany ( wtedy w magazynie powinny bć dorobione komplety ekranów do zawieszenia na sturmbambrze i trapezowe, półokrągłe i końca wojny siatkowe tak zwany ersatzekran choć się nie upieram że tak musi być, lecz może być", wtedy każdy kto przyjedzie będzie mógł wykonać masę ciekawych zdjęć na jednym tylko pojeździe.
Ważne narazie w rozmowie jest jak placówka MON-u będzie chciała go wyeksponować i ile miejsca przeznaczy na ekspozycję a to będzie rzutowało jak pojazd do ekspozycji będzie wyposażony.
Napisano
No to aby ładnie wyglądał do zdjęc należy położyc zimmerit i obetonowac go od przodu.W końcu też niemcy stosowali dodatkowe opancerzenie z betonu.Najlepiej zrobic zimmerit z rolki taki samoprzylepny bo gdyby ktoś chciał zdjęcie sztuga bez zimmeritu to się zdejmie.I beton też na taśme dwustronną aby można było go szybko de i montowac.I do zdjęc będzie jak znalazł.
Panie Tendrzak daj Pan spokój.Jest unikat i nie należy go kundlic.W Top Gear też robili kabrio z busa i co wyszło?
Napisano
Na szczęście jesteśmy w kraju demokratycznym i ekipa remontująca zrobi po swojemu i najlepiej dla pojazdu patrząc z przymrużeniem oka na wywody tu piszących. Pan Lefa i tak nic nie zrozumiał co piszę bo tekst wyraźnie za trudny ale tak bywa.
Napisano
Siatkowe ekrany ochronne na stugu ? :O

Toż to jakaś pokraka wyszłaby, nie potwierdzona zdjęciami z epoki.

W końcu powyżej napisano że znalezione przy pojeździe egzemplarze ekranów nie były siatkowymi.
Napisano
Na dzień dzisiejszy w Muzeum nie ma miejsca na budowę diaramy ze Stugiem w roli głównej. Pojazd tej klasy, w takim stanie zachowania zasługuje na to aby pokazać go w całej krasie. Gdyby on należał do prywaciarza" pewnie juz miałby swoją halę.
A tak kpt.Ogrodniczuk wciśnie go na długie lata do hangaru i tak sobie będzie stał. Może następne pokolenia coś będą w stanie załatwić. A w Poznaniu tyle miejsc stoi pustych i się marnuje.
Czasami krew mnie zalewa jak na to wszystko patrzę ....

Jacek
Napisano
No i mamy odpowiedź jak to będzie wyglądało. Poznań owszem jest jedyną placówką która jest w stanie przechowywać sprzęt aby nie niszczał i był dobrze zakonserwowany, a dla maniaków jest możliwość jego mniej więcej zobaczenia.
Minusem jest znowu to że to nie jest placówka muzealna sensu strikte tylko jak można by stwierdzić dobry magazyn dokumentacyjny z odpowiednim zabezpieczeniem ale z bardzo bardzo kiepską ekspozycją i praktycznie z małą możliwością manewrowania pojazdami aby je wyjąć z ekspozycji na wystawę plenerową . Ale jak zaznaczył Jc1234 moi prawnukowie może się doczekają prawdziwego muzeum pancernego w naszym kraju tylko musi masę wody w Wiśle przepłynąc lub księżyć kilkaset razy w nowiu się ukazać ;-) .
Napisano
Wszystko to prawda, ale wystarczy porównać jak wygląda większość eksponatów w Poznaniu, a jak w Skarżysku, Drzonowie, Kołobrzegu czy Warszawie (z pominięciem tych od czasu do czasu pomalowanych). Byłem dwa razy w zeszłym roku w MBP, w środku ciasno, ale większość wozów można obejść, a to co cieszy, to że te w hangarze nie niszczeją i mają szansę doczekać lepszych warunków eksponowania. Na marginesie, coś niecoś się w lokalnych mediach przebąkuje ostatnio o możliwości połączenia różnych poznańskich zbiorów militarnych w nowym miejscu w odpowiednich warunkach. Padają nawet jakieś propozycje lokalizacyjne, ale to na razie raczej pobożne życzenia". Nie od razu Kraków zbudowano:)
Napisano
Na szczęście jesteśmy w kraju demokratycznym i ekipa remontująca zrobi po swojemu i najlepiej dla pojazdu patrząc z przymrużeniem oka na wywody tu piszących. Pan Lefa i tak nic nie zrozumiał co piszę bo tekst wyraźnie za trudny ale tak bywa.
Dzięki Panie Tendrzak.Też tak myślę jak Pan.Ale zmienił bym jedno słowo w Pańskiej wypowiedzi.Lefa na Tendrzak.Dalej było by w porządku.Zgodnie z prawdą.
Poza tym co my tu mamy(w tym temacie a nie w Pańskiej wypowiedzi)?Kupę wypowiedzi nawiedzonych gości którzy(tak jak i ja) o sztugach wiedzą tyle co nic.Czyli temat wątku powinien byc Wujek Dobra Rada.Śledzę pewne forum a tam wypowiada się ekipa która tego sztuga robi.I widac że tu można pisac co się chce a Oni zrobią i tak w/g własnych możliwości.A efekty ich prac są porażajace.Wystarczy wejśc na oficjalną stronę remontu.
Szkoda że Panowie nie próbują doradzac w innych remontach np w projekcie 7 TP.Powstrzymajmy swoje zapędy a szlug a nie sturmbamber będzie oko cieszył.
Napisano
Patron jak rozumiem powróciłeś wreszcie do Swojego Stylu(opisanego gdzieś tam w wirtualnej rzeczywistości , zapewne wiesz gdzie).Ale moim skromnym zdaniem gdy montuję kran nie chciałbym najpierw poczytac o tym na necie co mogę tam ulepszyc.Ale to moje zdanie.
Napisano
ja do kranu wzywam hydraulika , a z kim on konsultuje swoje działania nie interesuje mnie to. W kwestii stylu ...cóż nie każdemu jest dane rozumieć co pisze drugi .

PATRON
Napisano
Jeżeli chodzi o ekrany to sprawa jest bardzo prosta, wystarczy brać przykład z tych na zachodzie. Czyli z jednej strony zamontować ekrany, a po drugiej stronie ich nie montować aby był wgląd na szczegóły budowy pojazdu.
Oczywiście gdyby StuG miał kiedyś wyjechać a spacer" to takie ekrany należałoby na tę okazję uzupełnić i po drugiej stronie, ale to będzie tylko kwestia przykręcenia kilkudziesięciu śrub. Czyli i wilk syty i owca cała...
Napisano
Bestia w kolorze i ... kilka niespodzianek :D
http://www.sturmgeschutziv.pl/component/content/article/1-latest-news/92-stug-iv-w-kolorze
Napisano
Ja bym żadnych ekranów nie montował bo to zawsze wygląda jak kolejna wersja niemieckiego uzbrojenia zrobiona na T34 z ekranami zakrywającymi wstydliwą prawdę o podwoziu.
Napisano
Malowanie bardzo mi się podoba.Wygląda jakby zjechał z taśmy produkcyjnej.Jeszcze tylko czarne krzyże,numery taktyczne(będą,prawda?),ryk silnika i ...ciary po plecach,co najmniej!Brawo Panowie!
Napisano
Mnie akurat bardziej się podobało poprzednie malowanie [baszty], czyli w mniejsze plamy/smugi. No ale gdyby nałożyć na ten obecny kamuflaż plamki ambush" to pewnie i w tym kamo prezentowałby się rewelacyjnie. Ale o gustach się nie dyskutuje...

Tak czy inaczej - jeszcze raz GRATULACJE!
Napisano
czy ma ktoś zdjęcia z epoki przedstawiające takie malowanie, jakie zostało wykonane na stugu? czego były brane inspiracje do tego wzoru plam?

przyznam, że nie spotkałem się jeszcze z takim malowaniem na stugach - jedynie podobne widywałem na Jagdpantherach z 45 roku

pozdr!
Napisano
Szkoda, że nie poproszono o konsultacje np. Arkadiusza Wróbla czy Grzegorza Jackowskiego. Ale malowanie zawsze można poprawić... A sam pojazd po tym remoncie i tak jest perłą w koronie" naszego pancernego muzealnictwa.

Wielki szacunek dla tych Wszystkich, którzy tego dokonali.

balans

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie