Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dobre i to :) Przynajmniej wiemy gdzie szukać odbitki w lepszej jakości. Przejrzałem rok 1919 Świata" i zapewne ta relacja foto ukazała się już w 1920 r. (zdjęcia z wydarzeń pokazują się nawet z kilkumiesięcznym opóźnieniem). Trzeba kopać :)
  • Odpowiedzi 236
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano
Faktycznie, te poślizgi czasowe" są często mylące. Te do przodu jak i wstecz. Znajduje się czasem np. jednostkę MW w czasopiśmie z 1930 roku, a okazuje się, że Pikiel sfotografował ją i zamieścił kilka lat wcześniej. Mało tego, to samo zdjęcie pokazuje się ponownie, w innej publikacji kilka lat póżniej :-(
Człowiek znajdując zdjęcie to środkowe, robi z siebie małpę" i wstydliwie spuszcza wzrok...
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam
czy któryś z Kolegów posiada fotografię dowódcy pułku z połowy lat dwudziestych ppłka Stanisława Jaxy-Rożena.
Może być i fotografia grupowa z pułkownikiem
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano
Pięć lat temu wspomniałem o Oddziale por. Kluczyńskiego. Parę dni temu natrafiłem na informacje o odznaczeniu kilku żołnierzy srebrnymi i brązowymi Medalami za Męstwo Wojskowe. To tak jakby w Wojsku Polskim otrzymać Virtuti Militari i Krzyż Walecznych.
O wynikach mojego kilkudniowego śledztwa dziennikarskiego" można przeczytać w tekście, który zamieściłem na portalu Academia.edu: <a href=https://www.academia.edu/36165579/Arditi_Polacchi._Polacy_udekorowani_w%C5%82oskimi_odznaczeniami_wojskowymi" rel= oopener" target=_blank">Arditi Polacchi</a>. A że, jak to mówi prokuratura, sprawa jest rozwojowa" – temat drążę dalej, wkrótce więcej szczegółów.
Napisano
link się nie podświetlił, to jeszcze raz:
https://www.academia.edu/36165579/Arditi_Polacchi._Polacy_udekorowani_w%C5%82oskimi_odznaczeniami_wojskowymi
  • 4 weeks later...
Napisano
Za działalność na froncie włoskim zostały też przyznane krzyże VM. Jak na razie doliczyłem się 14 nadań. Kilku z odznaczonych podoficerów służyło potem w 50 pp.
Napisano
No i jak tam Koledzy, nadal nie możecie znaleźć fotografii dowódcy pułku z połowy lat dwudziestych ppłka Stanisława Jaxy-Rożena?
Generalnie, to powinna być galeria fotografii WSZYSTKICH dowódców pułku (dotyczy to zresztą i innych jednostek WP).
  • 2 months later...
Napisano
Witam państwa bardzo serdecznie, jest to mój pierwszy post na tym form, więc na wstępie pragnę się z wami bardzo serdecznie przywitać. Mam do was takie pytani. Jak byli umundurowani żołnierze pułku w chwili rozpoczęcia kampanii wrześniowej ? Czy były to sorty wz 19 czy może drelichy wz 36 lub sukienne sorty tegoż wzoru ? pozdrawiam całe grono i z góry dziękuję za odpowiedź
Napisano
Na zdjęciach z końcówki okresu pokojowego żołnierze występują w suknach wz. 35, a w okresie letnim drelichy. Podczas mobilizacji raczej wydano sorty sukienne, w większości zapewne były to wz. 19.
Mam dwa zdjęcia ze Świekatowa, na których jeńcy polscy są w suknach wz. 19.
  • 2 weeks later...
Napisano

Dzień dobry. Poszukuje informacji na temat służby brata mojego dziadka Bronisława Seńko. Z tego co udało mi się ustalić przed wojną służył w zwiadzie konnym w 50 Pułku Piechoty w Kowlu. Brat dziadka urodził się w 1913 r. wiec nie wiem w jakich latach odbywał służbę zasadniczą. Po kampanii wrześniowej udało mu się przedostać do rodzinnej miejscowości w okolicach Tarnogrodu, gdzie działał do 1942 r. 19 marca 1942 r. zastał aresztowany z grupą pozostałych 12 mężczyzn przez Gestapo i po przesłuchaniach w wiezieniu w Biłgoraju, Zamościu i Lublinie został skierowany do Auschwitz gdzie zginął 9 września 1942 r. Poszukuje informacji o tym pułku ponieważ większość mężczyzn z mojej rodziny została w tym dniu również aresztowana i zginęła w obozach koncentracyjnych dlatego nie miałem możliwości dopytać o historie służby i udziału w walkach 1939. Może ktoś posiada informacje gdzie znaleźć listy wcielanych roczników lub przydziały mobilizacyjne. Z góry dziękuje za pomoc.

Napisano
Pobór rocznika 1913 był w 1935 r. Tak więc służba w okolicy tej daty (1935-1937).czy w przekazie rodzinnym są jakieś wspomnienia dot. jego mobilizacji? Od tego zależy czy trafił do pułku liniowego czy do OZN.
Napisano
Patrzę na zdjęcie i trochę za dużo na kurtce, przy opcji, że przybył do służby w w pułku 1935 roku.Sznur strzelecki, odznaki strzelecka i POS, to wszystko abywało" się po ok. roku służby.
Ponadto rogatywka wz.35 z usztywnianym denkiem zaczęto nosić bodajże od początku grudnia, a na portrecie jest jeszcze miękka. Myślę, że brat dziadka Unkasa11 ( idąc do służby czynnej w wieku 19 lat) odbył ją w latach 1932- 1934).