Hagen Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 Witam was koledzy Czy moglibyście polecić mi jakiś dobry ale nie drogiGPS do lasuGdzie można na nim zaznaczyć gdzie się jest aktualnieOraz wytyczać trasy gdzie się chce dojsć.Dzięki za wszelka pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 Dowolny palmtop/smartphone+program OziExplorer + mapy niemieckie 25k lub sztabówki polskie '89 + pliki kalibracyjne i jazda :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 Naturalnie palm z Win mobile i OziExplorer w wersji CE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 Nie polecam palmtopa. Ma dedykowane baterie i prąd się kończy po max. 3 godzinach. Do łażenia w terenie używam Garmina zasilanego zwykłymi paluszkami. Baterie starczą na ok. 8 godzin a wymiana zabiera kilkanaście sekund. Palmtopa mam w samochodzie no ale jest zasilany z gniazda zapalniczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panadam12 Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 proponuje cos z seri GARMIN ETREX tanie i skuteczne rozwiazanie z klasy gps dla turystow,pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 Nie możesz tego powiedzieć o wszystkich palmach. Mi Smartphone(który obsługuje dodatkowo Bluetooth do GPS i nadajniki GSM) wystarcza w terenie na min. 5 h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 mam Garmina foretrex 101 i jeśli chodzi o czas działania to 10-11 godzin non stop to nie problem. Co ważne ma interfejs do PC i można wszystko nanieść na normalna mapę w normalnym OZI-m a nie tej pokurczonej miniaturce :P smartfony itp to się do auta nadają a nie do lasugarmina można zasypac piaskiem, zalać woda i nic mu sie nie stanie :) a poza tym masz wolne ręce bo garminek jest niewiele większy od zegarka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 a przywoze z usa garmina colorado - z doswiadczenia odradzam na lesne wycieczki wszelki pockety itp - za delkiatne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DJ MHz Napisano 15 Październik 2008 Share Napisano 15 Październik 2008 Bo palmtop jest po to, by przejść z nim wzkazaną drogę do miejsca/ celu, a potem go schować do kieszeni, a nie kopać gdy ma się go na wierzchu. Ja mam GPSlim 236 firmy Holux, łapie satelity nawet w domu daleko od okna. Baterię ma taką samą jak pewne modele Nokii, tania, kupić zapasową, naładować i już można chodzić więcej. Do tego pda loox 420, tak samo ma dodatkowe baterie, za 80 zł już można kupić o pojemności 2000 mAh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pucha Napisano 15 Październik 2008 Share Napisano 15 Październik 2008 Najprostsza metoda to odbiornik GPS z komunikacją bluetooth plus dowolny telefon obsługujący javę i właśnie bluetooth (praktycznie każdy współczesny). Jest do tego sprytna, darmowa aplikacja java i można spokojnie sobie skalibrować do niej każdą mapę bitową czy też zdjęcie lotnicze, dodać waypoint'y i trasy. Z autopsji zalecam połączyć taki zestaw ze zwykłym kompasem - żeby GPS dobrze wskazywał kierunek marszu, trzeba poruszać się z określoną prędkością - tym większą im słabszy sygnał, gęsty las w połączeniu z pochmurną pogodą może znacznie utrudnić wędrówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 15 Październik 2008 Share Napisano 15 Październik 2008 a slyszales o kompasie w gpsie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schivelbein Napisano 15 Październik 2008 Share Napisano 15 Październik 2008 A jak nazywa się taki programik do telefonu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pucha Napisano 15 Październik 2008 Share Napisano 15 Październik 2008 woytas, być może nie rozumiesz zasady działania GPS, ale ok - już to przerabiałem (miałem raz problem wyjść z pagórkowatego lasu w czasie burzy z GPS'em w ręku) więc wytłumaczę. Program o którym piszę (TrekBuddy), owszem ma funkcję kompasu i większość nawigacji również. Problem polega na tym, że odbiornik GPS odbiera wyłącznie pozycję, czyli długość i szerokość geograficzną. Kierunek marszu i jednocześnie kierunki geograficzne obliczane są jedynie na podstawie przemieszczeń odbiornika - żeby te obliczenia były wiarygodne, spełnione muszą być dwa warunki: odpowiednio szybki ruch oraz ilość satelitów z których odbierany jest sygnał (innymi słowy dokładność wskazania pozycji) - po prostu jeśli pomiędzy kolejnymi odczytami pozycji nie pokonamy większej ilości metrów niż wynosi aktualna dokładność wskazania, funkcja kompasu może nas wyprowadzić w pole.Zainteresowanych dalszymi szczegółami działania systemu GPS oraz programiku TrekBuddy, odsyłam na forum: www.trekbuddy.net moderowanego przez Ranger'a który cierpliwie wszystko wyjaśnia każdej zielenince.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziej Napisano 16 Październik 2008 Share Napisano 16 Październik 2008 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=629882#630104http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=556311Ja wybrałem gramin vista HCx. Dwa dni go w lesie szukałem padał deszcz i nic mu sie nie stało, teraz noszę go na szyi.Naładowane paluszki 2400mAh starczają na jakieś 14 godzin. Nie zdarzyło mi się aby zgubił zasięg w gęstym lesie czy wąwozie, radzi sobie w łazience bez okien, lubi piasek i błoto(łapy w ziemi). Oczywiście ma wbudowany elektroniczny kompas i wysokościomierz. Kosztował 859zł nie za tanio, ale ma sporo funkcji których nie używam. Jak chcesz możesz kupic coś tańszego np. żółtka" i używać go razem z mapą papierową co zaoszczędzi Ci czasu nauki na obsługę tych niby prostych urzadzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 16 Październik 2008 Share Napisano 16 Październik 2008 Pucha kompas w moim gpsie dziala niezaleznie od satelitow - nie musze miec od nich zadnego sygnalu - to jest wlasnie roznica pomiedzy odbiornikami z prawdziwego zdarzenia a zabawkami do telefonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo02 Napisano 17 Październik 2008 Share Napisano 17 Październik 2008 Hagen, biorąc pod uwagę wymagania, o których napisałeś, możesz śmiało rozejrzeć się za najprostszymi ( i najtańszymi ) odbiornikami typu: Magellan Explorist lub Garmin eTrex. Oba posiadają wszystkie przydatne funkcje do pracy w terenie, i z mapą papierową( ale bez możliwości wgrania map). Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miemik Napisano 17 Październik 2008 Share Napisano 17 Październik 2008 Witam.A moze zwykła nokia n73 + odbiornik GPS + SmartsComGPS - u mnie sprawdza się znakomicie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 17 Październik 2008 Share Napisano 17 Październik 2008 telefony są do dzwonienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 17 Październik 2008 Share Napisano 17 Październik 2008 Piekne slowa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
longwood Napisano 17 Październik 2008 Share Napisano 17 Październik 2008 a kompas w łape to nie łaska?I baterie się nie skończą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 18 Październik 2008 Share Napisano 18 Październik 2008 ale kompas nie poprowadzi po sladzie, nie pokaże najszybszej drogi do autka, nie poprowadzi dokładnie w to samo miejsce drugi raz - zwłaszcza jeśli mówimy o chodzeniu po lecie gdzie punktów orientacyjnych jakby mniej. :)) no i poza tym łatwość obsługi GPS jest bez konkurencji - bez mapy papierowej, kopmasów, nokii z przystawkami, pierdułami, palmtopami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 18 Październik 2008 Share Napisano 18 Październik 2008 po lesie oczywiscie... literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArekBMW Napisano 18 Październik 2008 Share Napisano 18 Październik 2008 Ja używam Garmina etrex vista.Zawsze jak przyjeżdżam na wykopki to wbijam sobie punkt zbiórki, wyłączam GPS a potem łaże bezstresowo cały dzień po lesie...a jak już sie zupełnie zgubie to włączam na chwile GPS, wybieram funkcje Idź do... samochód", łapie kierunek i znowu wyłączam sprzęt. W ten sposób beterie wystarczają mi na kilkanaście wyjazdów. Oczywiście wbijam sobie też punkty z miejscami gdzie są rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 18 Październik 2008 Share Napisano 18 Październik 2008 Może w końcu podacie ceny tych ustrojstw. Jakiś ranking, czy coś w tym stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hagen Napisano 18 Październik 2008 Autor Share Napisano 18 Październik 2008 Dobrze a czy moglibyście podać nazwy gps gdzie mozna wgrywać mapy - stare niemiecki itp.Dzięki z góry ; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.