Lemeryt Napisano 23 Październik 2008 Share Napisano 23 Październik 2008 Znowu mnie zdemaskowano :)Odkrycie jest w 100 % dziełem Szczepcia. Ja tu tylko zamiatam jem jabłka pod wrakiem i opowiadam pijane historyjki :)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 Zdejmując śmigło z mojego biurka zawadziłem niechcący o regał z makulatórką i ....................wypadła taka jedna ściśle utajniona makulatórka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 Po analizie papirusu stwierdziłem .... albo goście sporządzjacy raport byli po Black Jim Beam ...... albo że zaduzo tych jabłuszek ................Gratuluję kolejnej wspaniałej przygody. ........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matp7mef Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 A dlaczego ten rysunek miałby być zły?? wymiary są podane w stopach i calach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 Co prawda w domu mam kłopoty z znalezieniem miarki w centymetrach ale nie wydaje mi się by wymiary się pokrywały. Co prawda Paweł mierzył luki od spodu ale ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 Wymiary włazów podane na rysunku Wooda, tak pi razy drzwi się zgadzają, długość już nie, ale tak sobie myślę, że Americans (aren't stupid:))) popełnili na tym schemaciku czeski błąd i zamiast napisać 5 stóp 3 cale" napisali 3 stopy 5 cali". Ot i cała zagwozdka.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 Hej To ja głupi Amerykaniec mówię Ci że to angole te od dżemu nie my ....Mimo wszystko jest rozbieżności w szerokości ... ale jak widać jest to wynik po blended whisky ;-) Cheers ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 Uuu błagam o wybaczenie, takie fo-pa:)))A tu faktycznie Her Majesty Secrect Service" tak namieszał.A jaka jest szerokość na tym rysunku bo nie widzę??Pozdrawiam łowców czołgów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 Te wymiary pozostają nadal w utajnieniu od 2015 r....... Szkoda ze na zdjęciach nie widać też śrub mocujących zawias luku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 :~) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 f35jsf - His, nie Herw tym czasie ksiezniczka, aktualna Elzbieta sluzyla w ATS jako mechanik-kierowca, wiec za blad odpowiadaja sluzby Jerzego VI :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 Panowie pokazujecie że można zrobić COŚ i przy okazji nie wykapać tego w szambie.Najszczersze gratulacje!kruszyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemeryt Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 Pisząc że „ta płyta od III wykonana została po Bożemu” odwołałem się do najwyższej możliwej instancji nadzoru miar i wag. W obawie przed niespodziewanym rażeniem pioruna zamieszczę komentarz do podanych wymiarów. - po pierwsze podane są one w milimetrach. Stugi jeździły prawą stroną ulicy więc miary calowe zakopujemy głęboko w ogrodzie .... dla przyszłych pokoleń eksploratorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemeryt Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 Wymiar pierwszy zaznaczony na tym rysunku jako A :http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum23/rotation_of_iii_lem.jpg wynosi 1840 mm jest to szerokość wnętrza pokrywy silnika ograniczona ściankami bocznymi do których mocowane są boczne wloty powietrza. Jak wykonywałem swoje obliczenia ? Szerokość PzKpfw III w realu wynosi 2950 mm, a szerokość na zamieszczonym rysunku PzKpfw III, 57 mm. Tak więc każdy milimetr na rysunku odpowiada 51,3 mm. Jeśli na rysunku wymiar A wynosi 36 mm mnożymy go przez 51,3 mm uzyskując wynik 1846 mm. (A do przerwy Panowie jeszcze 35 minut).Tak więc wymiar pozyskany z obliczeń odbiega o 6 mm od wymiaru pozyskanego poprzez pomiar wraku. Wedle wszelkiej teorii ta różnica mogłaby być znacznie większa ponieważ należy uwzględnić błąd wymiarowania ze względu na leżącą pozycję wymiarującego jak i błąd przy tak dużym przeskalowaniu. Ja tak mogę godzinami :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemeryt Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 Długość pancernej płyty silnika razem z krótką tylną płytą (skróconą perspektywicznie poprzez rzut z góry) po wyskalowaniu wynosi 1898,1 mm. Tu również mają prawo wystąpić błędy spowodowane skalowaniem. Wymiar podany na rysunku wklejonym przez Szczepcia :http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum23/awrak.jpgwynosi 1620 mm, i nie jest wymiarem błędnym. To wymiar długości płyty która jest widoczna i stanowi sklepienie tej pancernej piwniczki. Tak więc wiemy że przynajmniej 278,1 mm płyty łącznie po obu stronach piwniczki spoczywa w ziemi. Jak dla mnie trochę mało :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 Oj skończą się jabłuszka inaczej będziesz śpiewał ..........A tak na poważnie nie napisałeś nic o śrubach mocujących zawias luku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemeryt Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 Po kolei .... Wymiar zewnętrzny klapy silnika /pomiar 750 mm - 769,5 mm wynik skalowania/ różnica 19,5 mm.wymiar wlotów powietrza/ 200 x 500 mm - 256,5 x 564 mm/w tym przypadku rozbieżność jest największa sięgająca do 64 mm ale mierzyliśmy je od spodu a na rysunku przykryte są dodatkowo klapami pancernymi.I to co najważniejsze posługiwaliśmy się prostymi metodami i podstawową literaturą bez posiadania makulatury. Koledzy MK i Krzysiek samorzutnie obiecali podesłać trochę papierów tak że ta bolączka niedługo się skończy, Wielkie Dzięki. Na zdjęciu warunki w jakich z Szczepciem wykonywaliśmy pomiary. Pozdrowienia dla Szczepcia który toczy dzisiaj chwalebny bój o lepsze warunki dostawy internetu. Jeśli pokona wroga bez przeszkód będziemy mogli czytać jego opowiadania. Póki co panoszę się po jego wątku ....:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemeryt Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 Tak dla porządku :Nie funkcjonuje nic takiego jak Projekt Stug" nie zbieramy również ani środków ani części. Jeśli miałoby coś takiego miejsce to po uzyskaniu zgody Pani Dyrektor poinformowałbym Was o tym. Osoby występujące z taką inicjatywą nie posiadają pełnomocnictwa ani zgody Muzeum, o takich sprawach decyduje Dyrektor placówki a nie czyjaś dobra wola". Pancerny świat jest mały i ciasny. Pasowałoby też spytać Szczepcia, to On tu rozdaje karty. Znamy numer telefonu do F.J. jak i do J.K. spotkaliśmy się z nim w Dołuszycach przy wydobyciu Half truck-a, jeśli Szczepciu będzie chciał to sam do niego zadzwoni. Nie chodzi tu o robienie dymu ale o kardynalne zasady których ja sam staram się trzymać, więc uważam że najlepiej pisać o tym wprost bez owijania w bawełnę. Nie będę za nikogo świecił oczami. Piszę w imieniu swoim i Szczepcia on pojawi się na forum dopiero w poniedziałek.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 24 Październik 2008 Autor Share Napisano 24 Październik 2008 Panowie, walki o Internet trwają, ale nie wiem, jak długo utrzymam swoje pozycje, więc do rzeczy... Widzę, że obcy wywiad próbuje zdobyć informacje. Chwała Lemerytowi za jego kontrwywiadowcze i dezinformacyjne działania. Nie były to jednak pierwsze próby rozgryzienia naszej tajemnicy. Gdy byliśmy tam pierwszy raz, obcy wywiad już podjął pierwsze próby działania. Były cztery, nieźle wyszkolone, wszędzie próbowały wrazić swój dziób. Ciągle gadały... Ups! Gęgały, żeby się czegoś od nas dowiedzieć. Postanowiliśmy, że trzeba się nimi zająć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 24 Październik 2008 Autor Share Napisano 24 Październik 2008 Ale najgorszy był on! Zawisł nad nami i swoim kamiennym wzrokiem obserwował nasze poczynania. Zaczęliśmy się zastanawiać, jak daleko sięga nić jego powiązań. Widać, że stara radziecka szkoła wywiadu. Niewzruszony, niczym skała, obserwował nas.Trzeba się go pozbyć .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 25 Październik 2008 Share Napisano 25 Październik 2008 A ja myślałem, że najgorsze są kaczki... ;))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 25 Październik 2008 Autor Share Napisano 25 Październik 2008 Do pewnego czasu też tak, pomsee, myślałem...Otwory po zawiasach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziej Napisano 26 Październik 2008 Share Napisano 26 Październik 2008 To nie są kaczki. To są gęsi.Polityka włazi wszędzie.Dawniej, żeby chłop chłopu winę odkupił.Litra i gęś.:)/%) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemeryt Napisano 26 Październik 2008 Share Napisano 26 Październik 2008 Trzeba się dobrze wczytać - gęgały" nie kwakały" więc chodzi zdecydowanie o gęsi ... no ewentualnie o kaczki w gęsiej skórze. Na ostatnim zdjęciu wklejonym przez Szczepcia widoczna jest prawa tylna klapa. Zaznaczyłem zawias po którego mocowaniu zostały otwory.Dziej takie stare dobre zwyczaje zanikły kiedy wygasła dynastia Karguli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemeryt Napisano 26 Październik 2008 Share Napisano 26 Październik 2008 W sobotę dotarła pierwsza podarowana przez kolegę Krzyśka, kilku-gigowa partia makulatury. Będzie prościej .... Wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.