Skocz do zawartości

Zlodzieje w akcji

dect

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080917/AKTUALNOSCI/939249686

17 września 2008 - 8:45
Skarżysko > Okradli Muzeum Orła Białego

Po raz drugi w ciągu niespełna tygodnia policja dostała zgłoszenie o tym, że złodzieje działali w Muzeum Orła Białego w Skarżysku-Kamiennej. Tym razem zabrane przez nich metalowe elementy m.in. od haubicy i czołgu ważyły kilkaset kilogramów.

Pierwsze zgłoszenie pochodzi z końca ubiegłego tygodnia. Wtedy rabusie zabrali stalową płytę ważącą około 100 kilogramów. W poniedziałek, bowiem policja dostała kolejne zgłoszenie.

- Złodzieje między 13 a 15 września z otwartego terenu Muzeum Orła Białego ukradli metalowe elementy służące do rekonstrukcji pojazdów - wyjaśnia Katarzyna Małecka, oficer prasowy Komendy Powiatowej Policji w Skarżysku-Kamiennej.
Złodzieje musieli przyjechać ciężarówką – łupy ważyły kilkaset kilogramów. Zrabowali między innymi fragment bocznej burty haubicy szturmowej, pancerną blachę, stanowiącą lewy bok przedziału bojowego haubicy szturmowej, trzy koła z niemieckiego czołgu, fragment blachy i zabudowy czołgu, fragment dachu działa szturmowego."

Nie byłem w Skarżysku i nie wiem, jak teren muzeum wygląda, ale mistrzostwo świata. Znaczy się przyjechali ciężarowym autem, rozpięli HDS'a lub w kilku chłopa wrzucili na pakę i odjechali? Niezauważeni? Czyli teren jest niezabezpieczony czy też w formie ochronki" siedzą ociemniali i głusi*?

* Nie chcę niepełnosprawnych obrażać, ale tak to jakoś mi wygląda.

• 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie