8total4 Napisano 13 Wrzesień 2008 Napisano 13 Wrzesień 2008 ja niedawno się zgubiłem, i gdyby nie linia pierwszowojennych okopów które znam, pewnie bym się długo błąkał.. wszystko dlatego, że las się bardzo pozmienial odkąd tam byłem ostatni raz..Mimo wszystko lubię chodzic sam po lesie.pozdro!
woytas Napisano 13 Wrzesień 2008 Napisano 13 Wrzesień 2008 ue a cio to?a grzybki w Twoich rejonach rosna?
8total4 Napisano 13 Wrzesień 2008 Napisano 13 Wrzesień 2008 ja wiem co to, slyszalem ze jadalne ale nie jadłem.acer a Sarniak Dachówkowaty ? ;>
8total4 Napisano 13 Wrzesień 2008 Napisano 13 Wrzesień 2008 Woytas: masz tutaj opis :)Fotografia zamieszczona w celach edukacyjnych, pochodzi z ksiązki: Encyklopedia Kieszonkowa - GRZYBY", Edmund Garnweidner, wyd. MUZA S.A.pozdro!
acer Napisano 13 Wrzesień 2008 Napisano 13 Wrzesień 2008 Niektórzy jedli nawet i Trametes versikolor :)Woytas, jeszcze nie byłem osobiście na wyprawie grzybowej - ale planuje zebrać coś do octu :) z patelni smażonego mam dość...
acer Napisano 13 Wrzesień 2008 Napisano 13 Wrzesień 2008 Jeszcze rzadsze jest Chondrostereum Purpureum - ale też podobno dla konesereów, przynajmniej pewien adiunkt z SGGWjest tego wielkim smakoszem i koneserem takich grzybków- po przyrządzeniu (widziałem zdjęcia) wygląda jak jakaś najdroższa kuchnia japońska :)
acer Napisano 13 Wrzesień 2008 Napisano 13 Wrzesień 2008 Jeszcze żyje tamten facet - z tym że na talerzu ucho bzowe wygląda niesamowicie w zestawie z innym oślizgłym grzybkiem - podawane z winem ....
rudolf Napisano 14 Wrzesień 2008 Napisano 14 Wrzesień 2008 Niektóre grzyby są nie jadalne ale przydatne w przerwie na...........
Swiety82 Napisano 14 Wrzesień 2008 Napisano 14 Wrzesień 2008 Dziś reklamówka kanii, w tym kilka brązowych-u mnie rzadko je spotykam:)
woytas Napisano 14 Wrzesień 2008 Napisano 14 Wrzesień 2008 a w Rybniku na lotnisku to rosna takie grzybki ze po nich widac wszystko bardzo kolorowo i inne takie..
martian. Napisano 14 Wrzesień 2008 Autor Napisano 14 Wrzesień 2008 Ale kiedyś zapytałem zbieraczy tych grzybków, jak to przyrządzają. Pytam się : zalewajka, suszone, marynowane, z patelni, duszone???Oni mi na to, że na surowo... tfu..;)))
Czlowieksniegu Napisano 14 Wrzesień 2008 Napisano 14 Wrzesień 2008 Najlepsze są z hal, na których wypasa się owiecki :-)
martian. Napisano 14 Wrzesień 2008 Autor Napisano 14 Wrzesień 2008 łoowiecki...i ich... to prawie jak dla pieczarek koński...
Swiety82 Napisano 15 Wrzesień 2008 Napisano 15 Wrzesień 2008 martian kiedys było o tym w jakimś tv, jak dzieciaki w szkole włożyli koledze do kanapki grzybka, i chłopak wszystko zjadł i nie poczuł... ponoć dostał taki odlot że wylądował w szpitalu...
Czlowieksniegu Napisano 15 Wrzesień 2008 Napisano 15 Wrzesień 2008 Kol. Martian- przerażasz mnie. Skąd Ty wiesz takie rzeczy?
acer Napisano 15 Wrzesień 2008 Napisano 15 Wrzesień 2008 Co wy taki smaczny temat psujecie jakimiś trującymi tematami ?Jak dla mnie to tylko marynata ....do dobrze zamrożonej wyborowej....a jeszcze zieleniatki .....
8total4 Napisano 15 Wrzesień 2008 Napisano 15 Wrzesień 2008 zieleniatki królują ;>Gąska zielonka i Gąska nieksztaltna (siwa) to najlepsze grzyby jakie jadłem z marynaty.mam nadzieje że w tym roku na piaseczku dopisze 'zielonymi łepkami'...acer jak wróżysz??zdrów!
martian. Napisano 15 Wrzesień 2008 Autor Napisano 15 Wrzesień 2008 Opieńki z patelni: Na smalcyku dusić tak długo by odparowała woda i zrumienić na mocnym ogniu. Tylko posolone. Super.Gołąbki na soli, posolić odrobinę na patelni i zrumienić bez tłuszczu całe kapelusze.Jadłem też wynalazek z Austrii jakaś mieszanka dziwna grzybków lekko octowych zalanych olejem. Nie powiem smaczne. Ps nie widziałem w lesie opieniek więc powinny jeszcze grzyby być, bo zawsze one zwiastują koniec okresu
Swiety82 Napisano 15 Wrzesień 2008 Napisano 15 Wrzesień 2008 Tu się zgodzę: Smalczyk rządzi, nie olej, ni margaryna etc... naturalny i najlepszy smalczyk! Pycha...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.