mesert Napisano 19 Wrzesień 2008 Share Napisano 19 Wrzesień 2008 Oficjalny przydział karabinow ppanc.wynosił 5 szt.na pułk.ale Dworak upierał się że jego pułk otrzymał 8 sztuk hehe stąd dygresja o kumoterstwie , zresztą był przyjacielem Maczka,natomiast odnoszę wrażenie ze relacje z ppłk.Bokszczaninem były nieco chłodniejsze.Należy też pamietać że po walkach o Myslenice 10 psk.mocno stopniał i pomimo zasilenia w Kopalinach przez 80-ciu zolnierzy KOP-u nadal miał niższe stany niż 24 p.uł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mesert Napisano 22 Wrzesień 2008 Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Jutro tj. wtorek godz.18.00 w wisnickim Liceum Plastycznym jest otwarcie wystawy poświęconej 10 Brygadzie.Mam nadzieję że spotkam rozmowców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 22 Wrzesień 2008 Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Tak 'oficjalnie' to wydaje sie ze powinno ich byc 12 kb ppanc na pulk (po jednym na pluton strzelecki) + ewentualnie jeszcze jeden dla plutonu motocyklistow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokfan Napisano 22 Wrzesień 2008 Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Witam!Do MesertaOczywiście Panie Krzysztofie ,ze będziemy tam w komplecie.Do GebhardaTrochę nie na temat , lecz mam do Ciebie wielka prośbę ( oczywiście w miarę możliwości) o znalezienie gdzieś w GB choć jednej publikacji na temat Vickersa gdzie byłby obfotografowany silnik. O jakiejkolwiek instrukcji obsługi nie śmiem marzyć. Problem z planami Vickersa jest podobny jak z naszym 7TP. Większość z nas opiera sie na zdjęciach oraz schematach pochodzących z stron rosyjskojęzycznych.A tu jeszcze jeden z kwiatuszków Vickersologicznych" które będą na wystawia wspomnianej przez Meserta - cylinder silnika z głowicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokfan Napisano 22 Wrzesień 2008 Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Wentylator czyli ten element ,który sprawiał naszym pancerniakom same problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokfan Napisano 22 Wrzesień 2008 Share Napisano 22 Wrzesień 2008 No i takie śliczności udostępnione przez naszego przyjaciela Roberta z PTH w Nowym Targu.Pozdrawiam!lokfan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mesert Napisano 26 Wrzesień 2008 Share Napisano 26 Wrzesień 2008 Taaaa i wątek nam padł,.Byłem dzisiaj jeszcze raz obejrzeć wystawę,pani Dyrektor mile wspominała Pitersa he he,Spokojnie obejrzałem wystawę-trochę brakowało mi wrzesniowych precjozów,no ale nie wszystko w naszym pięknym kraju da się pokazać a szkoda.Niestety nie było uzbrojenia pojedynczego strzelca,jego wyposażenia-alee świat się nie kończy ,za rok będzie chyba okrągła rocznica wybuchu wojny więc może uda się coś zoorganizowac w samej Bochni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzeM Napisano 29 Wrzesień 2008 Share Napisano 29 Wrzesień 2008 Lokfan, a tych planów nie próbowaliście szukać w Finlandii? Oni jeździli na Vickersach, a zachowało im się sporo różności (choćby te nasze armaty). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 30 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2008 Kolego Mesert, jak mam interpretować tekst o wspomnieniach pani dyrektor? :)Chętnie wrócę do naszej dyskusji o walkach pod Wiśniczem choć sądzę, że w zakresie ewentualnego użycia Vicklersów na innym odcinku - przy braku relacji - będzie ona jedynie gdybologią.Mi się na wystawie podobało. Może za wyjątkiem lekkiego ścisku ;)Czy mój drogi przyjaciel Lokfan mógłby zapodać jakieś zdjęcia, np. jednego z największych w kraju (jak nie największego) zbioru oryginalnych części Vickersa? Że o dawno obiecanym makro blachy nie wspomnę:))Mój Nikon niestety zaspał i został w domu.Pozdrawiam, PS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackdog Napisano 4 Październik 2008 Share Napisano 4 Październik 2008 dzisiaj w Było nie minęło " był materiał o tej historii :)troche blach udało się bohaterom pozyskać :) podobno ma ruszać budowa polskiego Vickersa z części którę są rozsiane po Polsce :)najbardziej zaciekawiła mnie natomiast wieża pokazana na koniec reportażu - wygląda na to że jest to już trzecia wieża z Vickersa którą mamy w Polsce - ta pocięta w Kasinie, ta którą chłopaki z projekty 7TP mają na stanie :) i ta którą pokazano pod koniec materiału - jeżeli się mylę to czy ktoś jest w stanie mnie wyprowadzić z błędu oraz szerzej wypowiedzieć się co to za wieża była pokazana w tym materiale oraz coś o jej historii oraz miejscu pozyskania ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 Kol. Blackdog, wg. mojej wiedzy są tylko dwie wieże Vickersów w Polsce [wliczając tą pociętą artystycznie" w Kasinie], ale ja mam tylko informacje z drugiej ręki", więc może [oby tak było] się mylę.Dziwię się tylko, że nie odpowiedzieli Ci ani PATRON, ani Akagi - czyżby znowu ajne łamane przez poufne, przed przeczytaniem spalić"?P.S.Ta wyprawa, o której Ci swego czasu wspominałem nie doszła do skutku bo gość wyjechał za chlebem, ale może kiedyś coś z tego wyjdzie...Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 wieża prezentowana przez nas rok temu i ta z ostatniego programu BNM to ta sama tylko po konserwacji i zabezpieczeniu przez panzergrzesia (FWP)PATRON - FWP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackdog Napisano 10 Październik 2008 Share Napisano 10 Październik 2008 aha, szkoda.Redaktor Sikorski w ostatnim Było nie minęło" poświęconym tytułowemu czołgowi z tego tematu mówił, że jest zamiar rekonstrukcji Vickersa z części rozrzuconych po Polsce oraz pokazał właśnie na koniec materiału wieżę, a potem w tym temacie :http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=569238#712824akagi pisał,że grupa która ma rekonstruować Vickersa i o której mówił Sikorski to nie Wy :) stąd sobie wykoncypowałem że musi być jeszcze jedna wieża, bo ta którą macie jest przeznaczona do 7TP :)balans, jak coś się będzie kroiło to jestem jak najbardziej chętny :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 10 Październik 2008 Share Napisano 10 Październik 2008 blackdog - chwilka...FWP nie ma wieży do Vickersa, wieża prezentowana na fotkach była i jest własnością osoby nie związanej z FWP, panzergrześ tylko ją konserwowałnie może ona być przeznaczona do 7TP bo to zupełnie inna para kaloszy . Projekt 7TP ma już swoją wieżę w trakcie robót.pzdr PATRON - FWP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackdog Napisano 10 Październik 2008 Share Napisano 10 Październik 2008 ahaaaaaaaaaaaaa :) taka para kaloszy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 10 Październik 2008 Share Napisano 10 Październik 2008 Witam,Panowie Piters, Lokfan & Company - jestem pod wrażeniem detektywistycznej roboty, którą wykonaliście - wielki szacunek!Mam w związku z tym następujące pytanie:W kościele parafialnym w Świeciechowie (Powiśle Lubelskie, ok. 6 km od Annopola w kierunku Józefowa) znajduje się w kruchcie po lewej stronie niewielka żeliwna tabliczka upamiętniająca por. Zdzisława Hempla, dowódcę I plutonu I szwadronu 24 pu z Kraśnika (por. Hempel był właścicielem majątku Wałowice należącego do parafii Świeciechów). Z tego co pamiętam na tabliczce jest informacja, że poległ 4 września '39 podczas walk o Kasinę Wielką. Czy wiecie może coś na jego temat? Kiedy poległ, w jakich okolicznościach, za jakie czyny bojowe odznaczony został Krzyżem Srebrnym Orderu Wojennego Virtuti Militari?PozdrawiamSZZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackdog Napisano 10 Październik 2008 Share Napisano 10 Październik 2008 Człowiek o którym piszesz spoczywa na cmentarzu w Kasinie wielkiej:(zdjęcia z tamtego roku)*Widok ogólny na grób żołnierzy poległych w Kasinie we wrześniu 39'http://img235.imageshack.us/my.php?image=dscn2084na9.jpg*tablica na grobowcu:http://img100.imageshack.us/my.php?image=dscn2079vz4.jpg*osobna tablica poświęcona porucznikowi Zdzisławowi Hemplowihttp://img220.imageshack.us/my.php?image=dscn2081az6.jpgDo kompletu jeszcze znany pomniczek w Kasinie ze znaną wieżą Vickersa w roli głównej :http://img376.imageshack.us/my.php?image=dscn2087fu3.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackdog Napisano 10 Październik 2008 Share Napisano 10 Październik 2008 a internet wyrzuca o nim takie dane:pochodzeniehttp://www.sejm-wielki.pl/b.php?o=zi.2.69.probantHempel Zdzisław - - ppor. - PSZ - VM V kl. - 1939-45 http://www.stankiewicze.com/vm/vm_h.htmpełnione funkcje:http://wp39.pl/24-pulk-ulanow-zmotoryzowanych-im-hetmana-wielkiego-koronnego-stanislawa-zolkiewskiego-krasnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 12 Październik 2008 Share Napisano 12 Październik 2008 Dzięki za zdjęcia:) A informacje w necie to już samodzielnie znalazłem wcześniej przez wyszukiwarkę. Czy ktoś może wie coś więcej na temat por. Hempla?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pete Napisano 12 Październik 2008 Share Napisano 12 Październik 2008 Witam,Kolega Lokfan szukał zdjęć silnika do Vickersa, więc może to się przyda:http://www.otvaga2004.narod.ru/publ_w2/vickers/vickers2.htmjest to coś w rodzaju raportu z badań przez sowietów fińskiego Vikersa. Smaczek jest taki, iż są zdjęcia armaty czołgowej z naszego 7tp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 13 Październik 2008 Share Napisano 13 Październik 2008 To nie są zdjęcia armaty z 7TP. To są fińskie czołgi Vickers z wieżą Boforsa i armatą Bofors 37mm - oryginał stoi do dziś w muzeum w Paroli, nawet tak samo pomalowany. To jest armata wywodząca się od armaty ppanc. Boforsa, produkowanej m.in. w Polsce jako wz.36.Niby to samo, ale jednak nie. Aha, porównanie również dotyczy Vickersów zdobytych na Finach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 13 Październik 2008 Share Napisano 13 Październik 2008 Akagi, przeczytaj uważnie podpis pod zdjęciami i przede wszystkim obejrzyj same zdjęcia w powiększeniu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 13 Październik 2008 Share Napisano 13 Październik 2008 Zdjęcia armaty oczywiście, nie czołgów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokfan Napisano 13 Październik 2008 Share Napisano 13 Październik 2008 Wielkie dzięki kol. Pete!Po raz pierwszy widzę tak wyraźne zdjęcia silnika. Pozdrawiam!lokfan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanKasina Napisano 2 Listopad 2008 Share Napisano 2 Listopad 2008 W sprawie pomnika wieżyczki czołgu Vickers w Kasinie Wielkiej pragnę dodać iż w tym miejscu miało powstać śmietnisko ale dzięki staraniom niektórych mieszkańców Kasiny (również moim)odstapiono od tego projektu. Pomnik stoi w miejscu zwanym Mogiła gdzie prawdopodobnie była bitwa Konfederatów Barskich 1770r.Dowódca czołgu Zdzisław Hampel pochowany jest na cmentarzu w Kasinie Wielkiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.