Skocz do zawartości

Stoiska ze swastyką na Jarmarku św. Dominika

Rekomendowane odpowiedzi

Flustracje Pana JERZEGO !!!
Na szczęście opinie są jak najbardziej pozytywne.

-----------------------------------------------------

Stoiska ze swastyką na Jarmarku św. Dominika

Na stoiskach kolekcjonerskich Jarmarku Dominikańskiego po raz kolejny pojawiły się pamiątki" związane z ideologią nazistowskich Niemiec.

- Przechadzając się po straganach zauważyłem sporą ilość tego rodzaju pamiątek". Krzyże żelazne, zastawy stołowe, rzeźby, obrazy ze swastykami - relacjonuje pan Jerzy, nasz czytelnik. - A na jednym ze stoisk sprzedawano praktycznie wyłącznie pamiątki nazistowskie.

Takie artefakty pojawiają się rokrocznie, i choć ich ilość nie jest przytłaczająca, są jednak ludzie, których to bulwersuje.

Zdaniem pana Jerzego nawet jeżeli prawo nie zabrania sprzedaży takich przedmiotów, to organizatorzy nie powinni dopuszczać do handlu takimi przedmiotami. - Powinna istnieć przecież jakaś granica dobrego smaku, bo takie stoiska poświęcone hitleryzmowi na pewno nie działają na korzyść wizerunku tej imprezy – kwituje.

Jakie jest stanowisko organizatora imprezy, czyli Międzynarodowych Targów Gdańskich.

Organizatorzy wychodzą z podobnego założenia jak pan Jerzy i zapewniają, że im także zależy na pozytywnym obrazie największej kulturalno- handlowej imprezy w Europie.

Ewa Niemczyk, dyrektor ds. organizacji targów zapewnia, że podobnych do naszego zgłoszeń na razie nie było. - Jednak w trosce o dobry wizerunek imprezy podejmiemy stosowne kroki i sprawę zgłosimy kompetentnym służbom, a także na jutrzejszym spotkaniu zespołu koordynacyjnego Jarmarku św. Dominika w skład którego wchodzi również policja - deklaruje.

W ramach tego zespołu omawiane są wszelkie problemy pojawiające się w trakcie trwania imprezy.

Dotarliśmy do stoiska gdzie sprzedawanych jest wiele nazistowskich atrybutów. Jego właściciel zapytany czy miał kiedyś problemy związane ze sprzedawanymi pamiątkami, odparł krótko: - Jeśli nie jesteś neonazistą lecz kolekcjonerem, nic ci nie grozi.

W myśl art. 256 kodeksu karnego: kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa (...) podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2."

Jak dotąd prawnicy nie uznawali jednak handlu takimi pamiątkami za propagowanie faszyzmu.

W poprzedniej kadencji Sejmu w Ministerstwie Sprawiedliwości trwały prace nad zmianą tego artykułu. Dodatkowy paragraf miał zawierać stwierdzenie, że ej samej karze podlega, kto w celu rozpowszechniania sporządza, gromadzi, przechowuje, przewozi, przenosi lub przesyła pismo, druk, nagranie, film lub inny przedmiot zawierający treść określoną".

Ten paragraf nie został jeszcze wprowadzony do Kodeksu Karnego

http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/news.php?id_news=29041

Przeciez na nie nikt nie zwraca uwagi. Jakbys sie przeszedl ulica swojego miasta z wielka swasta na plecach to na drugi dzien bylbys na pierwszej stronie lokalnej gazety - gdybys to samo zrobil z sierpem i mlotem to nikt by nie zwrocil uwagi. 45 lat pod tym znakiem chyba niektorych za bardzo przyzwyczailo i spowszednialo...

Bardziej mnie martwi to:

W poprzedniej kadencji Sejmu w Ministerstwie Sprawiedliwości trwały prace nad zmianą tego artykułu. Dodatkowy paragraf miał zawierać stwierdzenie, że "tej samej karze podlega, kto w celu rozpowszechniania sporządza, gromadzi, przechowuje, przewozi, przenosi lub przesyła pismo, druk, nagranie, film lub inny przedmiot zawierający treść określoną.

Ten paragraf nie został jeszcze wprowadzony do Kodeksu Karnego"

Zanim w komentarzach zostanie opisana definicja resci okreslonej" pare osob dostanie po uszach

Nieco bardziej pocieszajace sa wyniki sondy

Handel symbolami nazizmu

to zjawisko czysto kolekcjonerskie i nie powinno być piętnowane
43%

jest mi to obojętne, każdy ma prawo kolekcjonować, co chce
30%

jest równoznaczy z propagowaniem takich treści i należy go zakazać
27%

Zakażemy może jeszcze pokazywać:sierpa i młota i orła bez korony.Bo według najnowszej naszej nomenklatury ,to teraz główni wrogowie.Zauważcie że w środkach masowego przekazu mało się mówi o tym ,ze 1 września napadli na nas Niemcy.Głównie mówi się o agresji 17 września.Pozdro

Sprawa poważna. Dziś w telewizorni była nagonka w tym temacie.
Są już naciski etc... Czyli podziemie nas czeka. I znowu przybędzie bandytów w statystykach policyjnych. Ach jakie łatwe punkty.

Sprawa wraca i będzie wracać...

http://wiadomosci.onet.pl/1799098,11,item.html

Małe pytanko - kto jest właścicielem dziennika 'Polska' ? Z jakiego kraju ? Komu zalezy na tym żeby nie było reko, repro i ogólnie pamięci o tych czasach ? Pytania są retoryczne...

Handel, obrót, i kolekcjonowanie przedmiotów ze znakami totalitaryzmu ? Jestem za. Ale TYLKO ORGINAŁY. Chcemy, czy nie chcemy, ale to przecież kawał naszej historii.

Gdybym miał możliwość to bym bezwzględnie tępił producentów i handlarzy replik i kopi noszących na sobie w/w symbole.
I na pewno tu na Forum nie było by takich głupich pytań
Orginał, czy kopia ? ", a i nie jeden z nas zaoszczędzil by kupę pieniędzy i nerwów.
Pozdro.

Najpierw bym uderzył w handlarzy detalistów i hurtowników. Aukcje internetowe, giełdy staroci itp.
Krótko, w odbiorców producentów. Jeżeli się przetnie tę zekę" to dla kogo będą produkować ?
Jakoś z obrotem broni wyprodukowanej po 1850 r poradzili sobie. Jest w tej kwestii kompletne podziemie (zawinięcie handlarza z giełdy, lub usuwanie aukcji i odwiedziny o 6 rano)
Ale tego trzeba chcieć.

Mam dziwne wrażenie, że ma wyjść dobrze, a wyjdzie jak zawsze. To znaczy, że zamiast uderzyć w fanów Adolfa i innych któtko ściętych ubermenschów", po d..ie dostaną kolekcjonerzy i rekonstruktorzy. W tych drugich szczególnie uderzył by własnie zakaz handlu replikami (cieżko wymagać, aby ktoś biegał na rekonstrukcji z orginalnymi fantami).

Za to bezwzględnie trzeba tępić taki badziew:
http://www.odkrywca.pl/czy-wypada-,637155.html#637155

gdybys to samo zrobil z sierpem i mlotem to nikt by nie zwrocil uwagi"
Tak sie składa, że we Wrocławiu funkcjonuje restauracja PRL" i przed moim domem stoi malacz z reklamą tego lokalu. Co wychodzę na ulicę to wita mnie wielka morda Lenina. I nikt się nie bulwersuje. A dla mnie to prawie tak samo jakby była tam podobizna Hitlera.

Widzisz, w moim Poznaniu dziala Proletaryat" (swoja droga super knajpa), a Lenin zewszad zaglada Ci do kielonka, wode pije sie z musztardowek i za barem gania bufetowa ze sciera. A ludzie? Wala drzwiami i oknami, w weekend ciezko znalezc miesce.

Wyobrazasz sobie to samo w klimacie kanjpy w ktorej przemawial Adolf? Awantura bylaby na pol Europy. A tak, jak Stalin i Lenin spogladaja z portretow to wszystko jest ok. Widac wiekszosci spowszednialo i teraz jest to 'trendy'...

po d..ie dostaną kolekcjonerzy i rekonstruktorzy. W tych drugich szczególnie uderzył by własnie zakaz handlu replikami (cieżko wymagać, aby ktoś biegał na rekonstrukcji z orginalnymi fantami).

@ Trooper85

...po d..ie dostaną kolekcjonerzy i rekonstruktorzy. W tych drugich szczególnie uderzył by własnie zakaz handlu replikami (cieżko wymagać, aby ktoś biegał na rekonstrukcji z orginalnymi fantami)..."

1. Kto i gdzie powiedział że rekonstrukcja to tania zabawa, dla pospólstwa ? Masz kasę, to bądź rekonstruktorem, pokaż jaki jesteś dobry i na co cię stać.(nie rozchodzi mi się tutaj o orginalne mundury lecz o wszelkiego typu metalowe ozdóbki")
A nie że jeden gówniarz z drugim poobwiesza się blachami ze swaściorami po 20, 30 zł. szt. i udaje gieroja.

2.Jeżeli kolekcjonerzy mają w swoich zbiorach ORGINAŁY z epoki, to nie powinni się niczego obawiać. To są zabytki.

Czy są tacy którzy zbierają TYLKO repliki i kopie odznaczeń, klamer i innych akcesorii noszących symbole totalitaryzmu ? Jeżeli tak to już zakrawa na niezdrową fascynację daną ideologią. I to jest chore.

3. Rekonstruktor jest osobą która inscenizuje (odgrywa)jak aktor, przed publicznoscią jakiś epizod z danej bitwy, lub potyczki.
Czy dobrze rozumuję ?
Jeżeli tak to z odległosci 50 - 100 m. (z perspektywy publiczności) nie widać odznaczenia, a już tym bardziej swaściory, więc po co to ? Dla lepszego samopoczucia", dla dowartościowania się" ?
Jestem ciekaw czy dany aktor" po zrzuceniu munduru ss - mana, przywdział by pasiak i z taką samą chęcią, ochotą i dumą, odegrał by rolę żyda idącego do komory gazowej.

4.Jestem skłonny do zaakceptowania produkcji replik akcesorii" noszonych na mundurach,(właśnie do celów reko) ale pozbawionych, lub ze zniekształconymi znakami totalitaryzmu
Niech to będą repliki PODOBNE do orginału, a nie kopie orginałów.

Witam masz racje kolego bylem na JD ale naprawde takiego wysypu nie bylo sam handluje odznakami i roznymi militariami,jestem doradca GRH i napewno ci ludzie nie propaguja chorych idei,pozatym faktycznie kogo stac na klamre orginalna za 300 euro? ze o szmatkach nie wspomne.A repliki uzbrojenia? koszmar!!!!!!Znam tych ludzi to mlodziez w wieku edukacyjnym jak i osoby starsze biznesmeni inteligencja lekarze.pozatym to nie nasza wina ze w rekionstrukcjach musza byc i Niemcy i Ruscy.bo paletali sie po naszej historii dosyc intensywnie, zaczela sie nagonka Gazeta Wroclawska wypuscila artykul ktorego ciezko nie zignorowac,sami Niemcy ktorzy maja fiola na punkcie nazizmu wydaja katalogi na militaria ze swastykami i z cenami oraz rzadkoscia tych eksponatow.Chyba lepiej jak mlodzi przebieraja sie uczac sie historii Polski i tworzac swoista powtorke z historii niz maja chkac gorzale i cpac prochy ?Jesli kogos urazilem to przykro ale wydaje mi sie ze nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu sugerowalbym zakazac znakow sowieckich bo mordowali Polakow i symboli policji zydowskiej wspolpracujacej z okupantem ba nawet z gestapo/w literaturze sporo wzmianek o tym/i jeszcze jedno momo poniesionych strat w rodziniedokonanych przez funkcjonariuszy UB pochodzenia zydowskiego NIE JESTEM ANTYSEMITA

Symbole totalitayzmu można znależć m.in. na kolejnych Zlotach Pojazdów Militarnych w Bornem Sulinowie a nalbliższy juz niedługo, bo w przyszłym tygodniu. Na tym zlocie są stoiska z replikami mundurów III Rzeszy wraz z dodatkami. Nie widziałem aby były zakazy co do eksponowania tego typu owaru". Podobnie z owarem" dot. b. ZSRR.
Krzyże Zelazne i Czerwone Gwiazdy mieszają sie nawzajem.

Jeżeli tak to z odległosci 50 - 100 m. (z perspektywy publiczności) nie widać odznaczenia, a już tym bardziej swaściory, więc po co to ? Dla "lepszego samopoczucia, dla "dowartościowania się ?"
- Nie, to dla zachowania zgodności z oryginałem. Na forach grup rekonstrukcyjnych porusza się problem, jaką bieliznę nosić, aby była zgodna z epoką (niby kompletnie nieważna rzecz, bo można włożyć jaskrawe slipki i dowolne skarpetki, no nie?) Ale rekonstrukcja (a nie reko) polega na jak najdokładniejszym odwzorowaniu pierwowzoru, w tym wypadku żołnierza niemieckiego. Skoro rekonstruktorzy dbają o takie z pozoru szczegóły, to brak swastyk po prostu niweczy całe ich starania o jak najwierniejsze odtworzenie sylwetki. Jak sobie wyobrażasz rekonstruktora niemieckiego bez swastyk? Trochę głupio by to wyglądało, no nie? Wniosek- rekonstrukcja historyczna NIE MOŻE obyć się bez swastyk. Nie chodzi tu o radość z latania z adlerem na sobie, ale o zgodność historyczną i TYLKO o to...
Moja wypowiedź nie ma na celu atakowania nikogo. Jej celem jest obrona środowiska rekonstruktorskiego przed zakazem umieszczania symboli nazistowskich na replikach z wyżej wymienionych powodów...
Pozdrawiam
Oskar Glinkowski

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie