Skocz do zawartości

UFO w III Rzeszy ?

constant1

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 126
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
W necie jest wiele materiałów na temat Haunebu, tych z palca wyssanych (jak i tych które wyglądają na prawdziwe - mam na myśli stare dokumenty") Ale co o tym myśleć ???Jedno jest pewne niemcy byli dobrymi propagandystami...
Pozdrawiam
Napisano
Myśleć, że są to wszystko bzdury wymyślone przez kilku chcących zaistnieć prywatnych panów w latach pięćdziesiątych-siedemdziesiątych, a nawet i współcześnie, jeśli wspomnieć budowniczego latających spodków III Rzeszy, Andreasa Eppa, smażącego na temat swoich dokonań jedną książkę za drugą.
Niestety, z niepojętych dla mnie przyczyn mit niemieckich latających talerzy nie podlega żadnej weryfikacji, a każda pogłoska, plotka i bzdura traktowana jest jako prawda objawiona i bezkrytycznie włączana do obowiązującej historii.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
(Grzesio) tak do końca się z Tobą nie zgodzę, tak jak pisłaem wcześniej, ówczesne niemcy miały bardzo dobrą propagandę, dzieki której tacy ludzie jak Ty i ja o nich do dziaj piszą :) Ale coś w tym chyba jest... za dużo czytałem na temat haunebu, żeby teraz twierdzić jednoznacznie że to są totalne bzdury!Zauważ, że niemcy ściągnęli samych najlepszych naukowców z całego świata, którzy worzyli" dla ówczesnej 1000 letniej rzeszy"!Co oni robili? (tego do dzisiaj nie wie nikt, może działali nad bombą atomową, a może nad czymś innym) - może kiedyś o tym się dowiemy...
Dwa tygodnie temu byłem w Sudetach w sztolniach(tych oficjalnych,jak i tych trochę mniej) - przewodnicy do dziaj nie wiedzą co miało się kiedyś znajdować w wierdzy" RIESE!! Jedna z wersji brzmi: może to miał być warsztat latających spodków"?
Oczywiście niemieckie latające spodki jeszcze długo będą podniecały wyobraźnie moją, twoją i wielu innych ludzi (tak jak kolegę, który odgrzał kotlet z UFO w III Rzeszy) a nawet wielu innych:) Może kiedyś się o tym dowiemy.
Pozdrawiam.
Napisano
Jack, problem (a raczej jego brak) jest w tym, że historia narodzin mitu niemieckich latających talerzy została już dokładnie PRZEŚWIETLONA poprzez skrupulatną analizę dotychczasowych publikacji. Wiadomo dokładnie, kto i kiedy co napisał pierwszy, kto od niego przepisał dokładając swoje bajania (albo i udział swej osoby w historii), kto skompilował to z kolejną wersją i tak dalej. Można się domyślać, jakie przesłanki tymi osobami kierowały - kiedy np. bezrobotny inżynier lotniczy ogłasza się w ogólnoniemieckiej prasie jako konstruktor supertajnego latającego talerza. Zastanawiać może Justo Miranda, ze śmiertelną powagą klecący plany redukcyjne swoich Flugkreisli jako fakt historyczny na podstawie gazetowych rysuneczków. Tu nie ma żadnej tajemnicy - jest tylko całkowity brak podstaw merytorycznych, aby twierdzić, że latające spodki w III Rzeszy były.
Piszesz, że za dużo czytałeś o haunebu, aby uznać to za bzdury. I tu jest właśnie pies pogrzebany - mit latających talerzy jest niesamowicie rozpropagowany i - co może sugerować jego autentyczność - w miarę spójny. Ale spójność ta bierze się paradoksalnie z jego wątłości, zbudowanej metodą kuli śnieżnej, stopniowego rozbudowywania jednego jedynego artykułu gazetowego. Niestety, w naukach historycznych nie można stosować statystyki, aby ustalić prawdę, ilość przekazów popierających daną wersję nie świadczy bowiem o jej prawdziwości. Może bowiem być - i często faktycznie jest - że 99% z nich zawiera duby smalone, a ten 1%, ginący w ich natłoku, prawdę.
A co do wierdzy Riese", wybacz, ale zadaniem przewodników jest zabawiać gawiedź - gdym był w Osówce przed 9 laty, przewodniczka opowiadała, że mieszkają tam dwumetrowe nietoperze. :-) Od tego czasu nieco nasza wiedza się już posunęła - wypłynęły np. oryginalne dokumenty OT dotyczące budowy i jej przeznaczenie nie jest już tajemnicą.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Tia, haunebu.hotnews wiecznie żywy. Jedna z najbzdurniejszych stron w historii internetu - wystarczy spojrzeć na opisy samolotów czy rakiet na pierwszej stronie.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
W 1936 roku pewien pisarz niemiecki odnalazł w Schwarzwaldzie rozbity spodek latający. Został odrestaurowany, na jego podstawie zebrano dane do budowy własnego latającego spodka. Nastąpiło to w sierpniu 1939 roku... Spodek o nazwie Haunbeu1. Tajne akta SS Zawierają dane o budowie mi. że miał 22,5 metra średnicy." Co wy na to koledzy???
Napisano

W 1936 pracownik kolchozu Mir w poblizu Minska na Bialorusi niejaki Sierioza Ufolnikow odnalazl rozbity spodek latajacy. Zostal rozkradziony, a na jego podstawie zbudowano wlasny, radziecki i jedynie sluszny latajacy spodek. I to nie byle jakiej srednicy , bo az 30m jak podaja tajne akta KGB. Co ty na to kolego ziolo1990?
p.s. Bardzo przepraszam , ale nie moglem sie powstrzymac.
To brzmi jak powiesc sci-fi, prosze o jakies fakty...

Napisano
Faktem jest że wczoraj ufo porwało krowę mojego sąsiada %)
Ciągle nie wiemy kto za tym stoi. Wnioskując z powyższego albo niemcy, albo rosjanie(marsjanie?)
sprawdzimy to %)
Napisano
panowie bez bajek proszę , gdyby była taka technologia to już dawno by ją porzechwycili amerykanie czy rosjanie i była by zastosowana w pojazdach . poprostu propaganda 3 rzeszy działa na ludzi do tej pory ...
Napisano
a skąd wiesz że nie przechwycili i że nie jest stosowana???jak robią doświadczenia z takimi żeczami to ty sie napewno o tym nie dowiesz ani nikt inny...skąd możesz wiedzieć nad czym pracują w swoich bunkrach i jednostkach wojskowych???wszystkiego napewno nie ujawnią i nie pokażą.
Napisano
poprostu nie wierzę w propagandę tym bardziej ||| rzeszy.
pomyślcvie racjonalnie , jaki pojazd wytrzymał by takie przyspieszenia i przeciąrzenia zbudowany 65 lat temu i jeszcze o takiej budowie .
Napisano
<<Z reguły natura ludzi jest taka, że jak nie zobaczy to nie uwierzy"...>>

Akurat w przypadku 'nazistowskich UFO' jest dokładnie odwrotnie - zbyt wielu w nie wierzy, mimo że nikt nigdy nie widział nawet najmniejszego sensownego dowodu na ich istnienie.

Pzdr

Grzesiu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie