danieloff Napisano 18 Sierpień 2008 Share Napisano 18 Sierpień 2008 Drobiazgi z soboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 18 Sierpień 2008 Share Napisano 18 Sierpień 2008 Ciekawy ten medalik,daj bliżej i verte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 19 Sierpień 2008 Share Napisano 19 Sierpień 2008 Dam zbliżenie później, jak bedę miał czas zrobić fotkę na macro. Na medaliku jest napis KOPIA CUDOWNEGO WIZERUNKU M.B. KĘBELSKIEJ 1928, na odwrocie Chrystus i napis chyba jakoś tak: MEDALIK - SZKAPLERZ SZEŚCIORAKI. Połówka blaszki niestety niewybita. Ciekawostką jest przestrzelone polskie przedwojenne 20gr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 19 Sierpień 2008 Share Napisano 19 Sierpień 2008 a ta klamerka to nie czasem od przedwojennego pasa WP ?Nieśmiertelnik znów niewybity wyszedł ?gratsy!zdrów!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 19 Sierpień 2008 Share Napisano 19 Sierpień 2008 Ano jakoś nie mam farta do polskich nieśmiertelników - trafiam tylko czyste, ale mam nadzieję, że kiedyś doczekam się znalezienia wybitego, to takie moje małe marzenie. Klamerka jest mosiężna, ale trudno powiedzieć czyja. Polskie były nieco masywniejsze i staranniej wykonane. Stawiam raczej na radziecką, teren był co prawda wrześniowy", ale z dużą nakładką 1944 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 19 Sierpień 2008 Share Napisano 19 Sierpień 2008 Latający Holendrze - obiecane zbliżenie medalika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 19 Sierpień 2008 Share Napisano 19 Sierpień 2008 I odwrotka - napisy nieco inne niż podałem wcześniej, ale pisałem z pamięci".Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 20 Sierpień 2008 Share Napisano 20 Sierpień 2008 dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 20 Sierpień 2008 Share Napisano 20 Sierpień 2008 Do Kodnia mam nie za daleko,ale jeszcze taki mi się nie trafił.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 20 Sierpień 2008 Share Napisano 20 Sierpień 2008 A nie wiesz, od kiedy mniej więcej są bite medaliki z M.B. Kodeńską? Mam jeden dość stary medalik, oceniany na przełom XVII/XVIII w. i jest na nim bardzo podobna postać. Wstawię fotkę przy okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 20 Sierpień 2008 Share Napisano 20 Sierpień 2008 Najstarszy Kodeński,który widziałem był z początku XVIII wieku,i może to najwcześniejszy bo obraz Matki Boskiej, wizerunek której jest na medaliku w Kodniu pojawił się w 1631 roku.Kodeńskie trafiają się nie za często,bo to sanktuarium miało zasięg lokalny.W tym medaliku który pokazujesz nietypowy jest kształt,może wybito ich iewiele",wg mnie stylistyka wskazuje na czas około I wojny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 20 Sierpień 2008 Share Napisano 20 Sierpień 2008 Chodzi o ten medalik. Foto może nienajlepsze, ale nie chce mi się go odpinać z gablotki. Co do kontekstu regionalnego, to akurat twoje okolice, Kopijnik:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 20 Sierpień 2008 Share Napisano 20 Sierpień 2008 Może tu lepiej widać. Podejrzewałem, że to M.B. Kodeńska, ale teraz nie mam już pewności... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 20 Sierpień 2008 Share Napisano 20 Sierpień 2008 Na zdjęciu które zapodałeś na pewno nie jest medalik z Kodnia.Postać dzieciątka nie po tej stronie,a charakterystyczna wysokość postaci i układ szat,do tego inne proporcje korony do owalu twarzy przemawia przeciw uznaniu medalika za Kodeński.Czasami w biciu tych medalików były pewne stylistyczne uproszczenia,ale nigdy tak duże różnice.Również kompletuję swą gablotę z medalikami,i prawdę powiedziawszy-w mojej kolorowej drobnicy to ulubione trafienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 21 Sierpień 2008 Share Napisano 21 Sierpień 2008 U mmie medaliki to kolekcja poboczna", która sama się stworzyła przy okazji borsuczenia po polach za mundurową galanterią. Tym starszym i ciekawszym wyznaczyłem kącik w gablotce, na aluminiaki mam kilka stron w albumie na monetki. A co do tego starego medalika, to na 100% nie jest M.B. Kodeńska. Na rewersie jest Św.Nepomucen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 22 Sierpień 2008 Share Napisano 22 Sierpień 2008 wg. mnie prezentowany medalik pochodzi Końca XVIIw.zdrów!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Sierpień 2008 Share Napisano 23 Sierpień 2008 Licznyj...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Sierpień 2008 Share Napisano 23 Sierpień 2008 ...niestety nie, ale ciśnienie podskoczyło, tym bardziej że trafiona na rosyjskiej strzelnicy ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 23 Sierpień 2008 Share Napisano 23 Sierpień 2008 Dzisiejsze 3 godzinki.Łuska od ił'a , pepeszka jakiś złom i dwie monetki czechosłowackie z 1953 roku znalezione obok siebie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 25 Sierpień 2008 Share Napisano 25 Sierpień 2008 Z ciekawszych fancików z Jury, carski guziczek produkcji Siergieja Junkina w Moskwie, pierwszy raz spotykam się z takim przetłoczeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 25 Sierpień 2008 Share Napisano 25 Sierpień 2008 Najładniejszy z medalików, Benediktinix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 25 Sierpień 2008 Share Napisano 25 Sierpień 2008 10 groszy Rzeczpospolitej Krakowskiej 1835, szkoda że taki stan ale Franciszek Józef IX go wyczyści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 25 Sierpień 2008 Share Napisano 25 Sierpień 2008 I reszta takich tam trafień, ogólnie jurajska operacja Biała Dama zakończona sukcesami na każdym froncie ;) pozdro dla Was ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 25 Sierpień 2008 Share Napisano 25 Sierpień 2008 Borsuk :)a jak z ta klamerka od pasa , zidentyfikowales ? :)We Wrześniu powtórka z rozrywki?Magia osiemdziesięciu kilometrów :Dzdrów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 25 Sierpień 2008 Share Napisano 25 Sierpień 2008 Klamerka wkrótce pójdzie na id tylko nieco przeczyszczę, we wrześniu naturalnie powtórka trzeba znaleźć coś tam coś tam, czerwień w słoiku została na następną przygodę więc nie można jej tak zostawić samej bidulki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.