Skocz do zawartości

Lato 2008

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 285
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Dam zbliżenie później, jak bedę miał czas zrobić fotkę na macro. Na medaliku jest napis KOPIA CUDOWNEGO WIZERUNKU M.B. KĘBELSKIEJ 1928, na odwrocie Chrystus i napis chyba jakoś tak: MEDALIK - SZKAPLERZ SZEŚCIORAKI. Połówka blaszki niestety niewybita. Ciekawostką jest przestrzelone polskie przedwojenne 20gr.
Napisano
Ano jakoś nie mam farta do polskich nieśmiertelników - trafiam tylko czyste, ale mam nadzieję, że kiedyś doczekam się znalezienia wybitego, to takie moje małe marzenie. Klamerka jest mosiężna, ale trudno powiedzieć czyja. Polskie były nieco masywniejsze i staranniej wykonane. Stawiam raczej na radziecką, teren był co prawda wrześniowy", ale z dużą nakładką 1944 roku.
Napisano
A nie wiesz, od kiedy mniej więcej są bite medaliki z M.B. Kodeńską? Mam jeden dość stary medalik, oceniany na przełom XVII/XVIII w. i jest na nim bardzo podobna postać. Wstawię fotkę przy okazji.
Napisano
Najstarszy Kodeński,który widziałem był z początku XVIII wieku,i może to najwcześniejszy bo obraz Matki Boskiej, wizerunek której jest na medaliku w Kodniu pojawił się w 1631 roku.
Kodeńskie trafiają się nie za często,bo to sanktuarium miało zasięg lokalny.
W tym medaliku który pokazujesz nietypowy jest kształt,może wybito ich iewiele",wg mnie stylistyka wskazuje na czas około I wojny.
Napisano

Chodzi o ten medalik. Foto może nienajlepsze, ale nie chce mi się go odpinać z gablotki. Co do kontekstu regionalnego, to akurat twoje okolice, Kopijnik:-)

Napisano

Na zdjęciu które zapodałeś na pewno nie jest medalik z Kodnia.Postać dzieciątka nie po tej stronie,a charakterystyczna wysokość postaci i układ szat,do tego inne proporcje korony do owalu twarzy przemawia przeciw uznaniu medalika za Kodeński.Czasami w biciu tych medalików były pewne stylistyczne uproszczenia,ale nigdy tak duże różnice.
Również kompletuję swą gablotę z medalikami,i prawdę powiedziawszy-w mojej kolorowej drobnicy to ulubione trafienia.

Napisano
U mmie medaliki to kolekcja poboczna", która sama się stworzyła przy okazji borsuczenia po polach za mundurową galanterią. Tym starszym i ciekawszym wyznaczyłem kącik w gablotce, na aluminiaki mam kilka stron w albumie na monetki. A co do tego starego medalika, to na 100% nie jest M.B. Kodeńska. Na rewersie jest Św.Nepomucen.
Napisano

Z ciekawszych fancików z Jury, carski guziczek produkcji Siergieja Junkina w Moskwie, pierwszy raz spotykam się z takim przetłoczeniem.

Napisano

I reszta takich tam trafień, ogólnie jurajska operacja Biała Dama zakończona sukcesami na każdym froncie ;) pozdro dla Was ;)

Napisano
Klamerka wkrótce pójdzie na id tylko nieco przeczyszczę, we wrześniu naturalnie powtórka trzeba znaleźć coś tam coś tam, czerwień w słoiku została na następną przygodę więc nie można jej tak zostawić samej bidulki ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie