leszek84pp Napisano 24 Czerwiec 2008 Autor Napisano 24 Czerwiec 2008 Witam,przedmiot który widać na załączonej fotce znajdywał się na leśnej drodze,interesuje mnie czy to wytwór leśników ,czy ktoś indywidualnie tak zabezpiecz swój las?Przyznam że mało sympatyczne ,pytanie kieruje głównie do pracowników LP"
leszek84pp Napisano 24 Czerwiec 2008 Autor Napisano 24 Czerwiec 2008 nie trudno wpakować się na taką niespodziankę,na moje szczęście cewka wykrywki mnie wyprzedza :)
piotr777 Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 To znane na lesnych drogach zastawiają takie kolczatki i lesnicy w okolicach szkółek lesnych tam gdzie młode świerki rosną i prywatni własciciele leśni przeciwko złodziejom drewna.Jak widać rozstaw szpilek jest spory bo to jest kolczatka na duże samochody ciężarowe a nie na osobowe auta.
leszek84pp Napisano 24 Czerwiec 2008 Autor Napisano 24 Czerwiec 2008 kolczatka jest ta sama,długie szpilki były wbite w ziemię,nie mam pewności czy to jest humanitarne ,a czy legalne ?
piotr777 Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Jasne że nie przecież dzike zwierzęta tez biegają po lesie i ludzie chodzą wiec coś takiego jest nielegalne.
kopacz18 Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 ...wątpię żeby była to robota leśników - chociaż niech sami się wypowiedzą - ja osobiście kiedyś spotkałem się z czymś podobnym - mianowicie do korzeni rosnących w poprzek drogi ktoś nawbijał gwozdzi i ściął łebki - było to na absolutnym odludziu - jak nadziałbym się na to samochodem to nawet nie potrafiłbym przez telefon wytłumaczyć komuś jak dotrzeć do mnie z nowymi oponami. pozdrawiam!
acer Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Pracownik LP odpowiada :W prywatnym lesie, właściciel może rozkładać na ziemii co mu się rzewnie podoba - jego prawo własności. Być może w tamtym miejscu odnotowano nasilenie kradzieży drewna - więc nie mogąc upilnować, zaminowano w taki sposób - to samo praktykuje się w Lasach Państwowych w wypadkach również bardzo nasilonej penetracji i defraudacji.
leszek84pp Napisano 24 Czerwiec 2008 Autor Napisano 24 Czerwiec 2008 całe szczęście że nie Alkaida :)
Trooper85 Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Opona rzecz nabyta, przebicie co najwyżej grozi dłuższym czy krótszym wymuszonym spacerem. Ale nawet nie chcę sobie wyobrażać wejścia na coś takiego, nie mówąc już o upadku na tego typu niespodzianke.ZGROZA Panie i Panowie!!!
leszek84pp Napisano 24 Czerwiec 2008 Autor Napisano 24 Czerwiec 2008 acer-czy zwierzakom to nie zagraża ?serce się kraje jak pomyślę że taki ambi"wpadnie w środek wojny leśników i złodziei
acer Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Spokojnie, bambi czeka na mamę -Kolce zresztą ustawia się (jezeli już zachodzi konieczność zrobienia czegoś takiego) głównie nie w środku lasu między drzewami a na drodze przy drewnie itp.Bywa to oczywiście broń obosieczna - ale dla amatora darmowego drewna bywa to wystarczająca nauczka.Sam mam również taką pułapkę odczułem na własnej skórze - przebiłem stopę w gumofilcu.
borowiki Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Witam.Acer! Bój się Boga!!! Co Ty za brednie wypisujesz! W żadnym wypadku nie wolno zakładać kolczatek nigdzie w lesie!! No chyba, że na Białrusi :-)))) Jako pracownik leśny powinieneś to wiedzieć. Właścicielom lasów prywatnych też nie wolno tego robić. Takie numery z kolczatkami są poniżej pasa i zagrażają zdrowiu i życiu nie tylko ludzi ale i zwierząt.Pozdrawiam. Borowiki
acer Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Borowiki, brednie to zostaw dla siebie - nie znasz pewnych poszczególnych metod pracy SL i służby leśnej - nie znasz prawa - więc nie wypowiadaj się. Prywatny właściciel może sobie nawet ogrodzić swój swój las - bo ma takie prawo. Po drugie przypominam, że prawo stanowi, iż drogi leśne nie są ogólnodostępne, i ci którzy tam się nie poruszają, nie narażają się na niebezpieczeństwo przebicia kół - są stosowne tablice zakazujące wjazdu do lasu.W wypadkach walki ze szkodnictwem leśnym ani myślimy cackać się i przebierać w środkach, żeby oszczędzać jakiegoś cwaniaka. Rozległość obszarów leśnych i niemozność bycia stale i wszędzie, wymusza czasami konieczność stosowania rozwiązań radykalnych. Tu litości nie ma i nie będzie.
acer Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Mówię to świadomie jako pracownik LP, a twoje bredzenia o bajaniu" skończą się jak zapłacisz 500,- tytułem popełnionego wykroczenia - tu możesz pisać bezpiecznie, inaczej byś gadał oko w oko z SL.
coriolan Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Oczywiście,że zakładanie w lasach niebezpiecznych urządzeń typu kolce/kolczatka jest niedozwolone.Z dróg leśnych dla swoich potrzeb mogą korzystać np. policja i straż pożarna.Łatwo sobie wyobrazić reakcję d-cy radiowozu,któremu w lesie kolce przebiły opony.A zwierzęta leśne?Skrupulatni moga sie upewnić w Wydziale Ochrony Lasu DGLP - jest także kontakt mailowy
borowiki Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Acer! Mylisz się okropnie co do kolczatek i jeszcze raz Ci powtórzę, abyś zapamiętał, że robić tego nie wolno!! A co do wypowiedzi na forum, to bezkarnie też tutaj nie można opowiadać i pokazywać głupot. Martwi mnie, że pracownik LP wypisuje tutaj takie rzeczy...
herbstnebel Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 echh Polska - 38 mln specjalistów od wszystkiego.Acer, smacznego!! :))
MrSmith Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Po drugie przypominam, że prawo stanowi, iż drogi leśne nie są ogólnodostępne, i ci którzy tam się nie poruszają, nie narażają się na niebezpieczeństwo przebicia kół - są stosowne tablice zakazujące wjazdu do lasu."A rowerem można jeździć po drogach leśnych?Czy może to też jest zabronione?
acer Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Coriolan, popisałeś się że znasz e-maila do Wydziału Ochrony Lasu ? - to zły adres niestety dałeśA o specjalistach ds. ochrony mienia zapomniałeś ? Nie będę dyskutował z laikami, którzy z lasu korzystają zbierając płody runa leśnego, korzystając rekreacyjnie i to wszystko.Stawianie kolczatek w pewnych miejscach jest jedną z metod walki ze szkodnictwem leśnym i ochrony mienia leśnego, podobnie jak wiele innych metod, bardziej restrykcyjnych. Administracja LP odpowiedzialna materialnie, SL stosuje i stosowac będzie różne metody celem zabezpieczania mienia., Proszę tu nie mieszać spraw Straży Pożarnej, Policji i Wojska - instytucje te nie zajmują łamaniem prawa, próbami i defraudowaniem majątku skarbu państwa - i nie ma potrzeby stosować wobec nich na obszarze leśnym specjalnych utrudnień.Powtarzam po raz kolejny - proszę zajrzeć do ustawy o lasach z dnia 28 września 1991 r., oraz Kodeksu Wykroczeń.Tam jest jasno sprecyzowane czym to można i komu poruszać się w lesie - nieznajomość prawa nie chroni przed skutkami jego naruszenia.Natomiast niektórym tu się wydaje, że można wjechać w sam środek lasu (bo zbudowana droga) wbrew prawu, postawić gdzieś tam pod drewnem nie wiadomo po co, złapać kapcia, a napotkanemu pracownikowi SL zrobić awanturę co za drogi macie, co to za jakieś niespodzianki".W takim wypadku reakcja będzie krótka i bardzo brutalna a próby filozofywania tylko pogorszą sytuację.
arek-strazak Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Powiem tylko tyle,otóż zaciekawil mnie ten temat i postanowilem zapytac o wszystko mojego przyjaciela Tomasza M.ornitologa,leśniczegooraz pracownika sluzby lesnej w nadlesnictwie Rybnik lesnictwo SZczotki.Otóz prawo zabrania stosowania tego typu metod (zakladania kolczatek i innych pulapek na drogach leśnych)Ten co pisze tutaj iz pracuje w sluznach lesnuch powinien sie najpierw zastanowuic nad ty czy rzeczywiscuie tam pracuje czy tutaj pali glupa na forum.jezeli jest pracownikiem ww sluzb to Boże uchowaj ludzi od takich i miej w opiece lasy panstwowe i prywatne!!!Czlowieku czy ty wyobrazni nie masz?Wiesz ile zwierzyny chodzi po drogach leśnych?Wiesz jakie sa zagrozenia pozarowe w lasach?A co jak wjade wozem bojowym na takie cos?CZy ma zginac wtedy cala moja sekcja bo taki baran jak ty kolczatki zaklada?Ty nsie lecz czlowieku bos mnie teraz niezle wkurzyl.
traper6 Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 ....Proszę tu nie mieszać spraw Straży Pożarnej, Policji i Wojska - instytucje te nie zajmują łamaniem prawa, próbami i defraudowaniem majątku skarbu państwa - i nie ma potrzeby stosować wobec nich na obszarze leśnym specjalnych utrudnień."O.K. Rozumiem. Ale jeżeli w/w jednostki znajdują się w akcji.Straż pędząca leśnymi drogami do gaszenia pożaru powierzchni leśnej.Mentownia w pościgu za groźnym bandytą kluczącym po leśnych drogach w celu zgubienia ich.A tu taki suprajs....Ktoś by chyba za to beknął..
coriolan Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Nie tylko taki przykład.Drogami leśnymi mogą się poruszać także inwalidzi w pojazdach przystosowanych" .No i takiego nieboraka w Velorexie wywaliło na kolcztce do góry nogami...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.