SYLSTER Napisano 11 Czerwiec 2008 Autor Napisano 11 Czerwiec 2008 Czy ktos znalazł meteoryt wykrywaczem?Pozdrawiam wszystkich.
SYLSTER Napisano 11 Czerwiec 2008 Autor Napisano 11 Czerwiec 2008 Chodząc z wykrywka,często tłumaczymy sie ,ze szukamy meteorytów,ciekawi mnie czy są tego jakies efekty.
regers Napisano 11 Czerwiec 2008 Napisano 11 Czerwiec 2008 pare sztuk się kiedyś znalazło! a ogólnie to ludzie znajdują nawet kiedyś był program na ten temat, klijęci szukali z wykrywaczami i ze skutkiem!
YARD Napisano 11 Czerwiec 2008 Napisano 11 Czerwiec 2008 Witam , kto szuka ten trafi .... :http://www.tutej.pl/cms.php?i=17461Uwaga teren rezerwatu, jakby kogoś kusiło :)
YARD Napisano 11 Czerwiec 2008 Napisano 11 Czerwiec 2008 I to też Morahttp://www.tutej.pl/cms.php?i=19551sko :
woytas Napisano 11 Czerwiec 2008 Napisano 11 Czerwiec 2008 ja szukalem pierscionka z kawalkiem meteorytu - pol dnia na plazy i nic :(a potem okazalo sie, ze lezal sobie spokojnie na telewizorku wlascicielki :>
pulkownikt Napisano 11 Czerwiec 2008 Napisano 11 Czerwiec 2008 Kiedys wydawało mi się, że trafiłem. Nawet konsultowałem się ze szpecami chyba z Torunia. Kazali przeciąć aby sprawdzić jak wygląda, czy są chondry. Niestety nie było :(
shadowunit Napisano 11 Czerwiec 2008 Napisano 11 Czerwiec 2008 Ja noszę przy sobie kawałek strasznie zmaltretowanej szrapnelówki, wyglądającej jak kamień :-). Czasami w celu zwiększenia wiarygodności wersji o meteorytach nawet prezentuje ;-)Zwykle następuje:- oooooooo !Wtedy człowiekowi staja łzy w oczach z powodu niemożności roześmiania się na głos ... ;-)Pozdr.
SYLSTER Napisano 12 Czerwiec 2008 Autor Napisano 12 Czerwiec 2008 No wlasnie przeciez szukamy" meteorytów,ja tez w podobny sposób wychodze z opresji i zaspokajam ciekawskich.A moze ktos wie lub słyszał czy na mazowszu spadł gdzies kiedys meteoryt?
valdeck2 Napisano 12 Czerwiec 2008 Napisano 12 Czerwiec 2008 pozdrawiamz meteorytami to nie jest taka prosta sprawa, ponieważ większość znalezisk podejrzanych o pochodzenie kosmiczne nimi nie jest. Żeby być pewnym trzeba taki kamyk nadciąć, wypolerować do glansu mały fragment, sprawdzić strukturę a i tak jeszcze do końca nie ma pewności że jest to cudo z kosmosu. Ale wytłuamczenie jest super i warto przy sobie nosić nawek kawałek hutniczego odpadu, prawie nikt na tym się nie zna, a w przypadku nadmiernego zaciekawienia, można poopowiadać, że tu w tym terenie to napewno... i tak dalej i taka dalej + kilka fachowych terminów i mamy spokój. A co do meteorytów to na innym portalu branżowym jest całe forum i można się trochę podszkolić z tej branży.pozdrawiamvaldeck2
SYLSTER Napisano 12 Czerwiec 2008 Autor Napisano 12 Czerwiec 2008 Zasadnicze pytanie,czy to moze byc meteorytem?,ładnie pod swiadlem błyszczą sie jakby krysztalki,kolor aluminium,a waga przekraczajaca wagę ołowiu.
valdeck2 Napisano 12 Czerwiec 2008 Napisano 12 Czerwiec 2008 pozdrawiamwygląda ciekawie, szczególnie drugie zdjęcie, ale to jeszcze o niczym nie swiadczy, może to być np. magnetyt. Musisz upiłować kawałek tak ok. 1 cm kwadratowy, tylko nie gumówką, najlepiej pilnikiem, następnie wypolerować jak najdrobniejszym papierem ściernym i obejrzeć strukturę, jeżeli pojawią się takie żyłki na powierzchni to jest tzw. charakterystyczna struktura w postaci figur Widmanstattena. Zajrzyj też na stronę o meteorytach np. http://jba1.republika.pl/ jest tam poradnik nt tego jak je rozpoznawać. Oprócz tego sprawdź czy przyciąga magnes - powinien.Jeżeli chcesz wiecej szczegółów to w necie jest mnóstwo stron na ten temat i na konkurencyjnym formu też jest zakładka minerały i skamieniałości" tam się dużo dowiesz, w każdym bądź razie więcej niż odemnie.pozdrawiamvaldeck2
SYLSTER Napisano 12 Czerwiec 2008 Autor Napisano 12 Czerwiec 2008 Dzieki valdeck2,juz poczynilem pierwsze kroki.Pozdrawiam
kondzio4 Napisano 12 Czerwiec 2008 Napisano 12 Czerwiec 2008 Wybacz sylster - ale jak to przekracza wagę ołowiu? Meteoryt z metali ciężkich???
SYLSTER Napisano 12 Czerwiec 2008 Autor Napisano 12 Czerwiec 2008 Wybacz kondzio4 nie znam sie na meteorytach,ten kawałeczek wazy 53,782 g,moze przesadzilem z tym olowiem ,ale jest niespotykanie ciezki.Wyslałem juz probke do instytutu ,gdzie badaja takie rzeczy,trzeba pomóc nauce w badaniu wrzechswiata(no chyba ,ze sie myle),to i tak ten kawałek niewiadomoczego ozdobi moja kolekcje.Pozdrawiam.
Swiety82 Napisano 13 Czerwiec 2008 Napisano 13 Czerwiec 2008 Rolnik wykopał jeden z największych meteorytów w EuropieW niewielkiej osadzie Kitkiojarvi na północy Szwecji rolnik wykopał na swym polu największy znaleziony w Skandynawii i jeden z największych w Europie meteorytów.Meteoryt waży 1185 kg. Ma kształt zbliżony do jaja o metrowej długości i 70 cm średnicy.Miejsce odkrycia nie jest przypadkowe. W rejonie tym znajdowano już wcześniej mniejsze meteoryty, będące pozostałością po katastrofie sprzed 800 tys. lat. W atmosferę ziemską wszedł wtedy jakiś ogromny meteoryt, który rozpadł się na kawałki.Na rynku kolekcjonerskim wartość najnowszego znaleziska z północy Szwecji może dojść do 700 tys. euro. Zawiadomieni o odkryciu naukowcy z Uniwersytetu Technicznego w Lulea chcą pozyskać meteoryt dla zbiorów uczelni. Natomiast znalazca Thomas Osterberg powiedział szwedzkiemu radiu Norrbotten, że zaoferuje kupno meteorytu sztokholmskiemu Muzeum Historii Naturalnej (Riksmuseet). "
SYLSTER Napisano 13 Czerwiec 2008 Autor Napisano 13 Czerwiec 2008 Ciekawe czy ten rolnik chodzil z wykrywka?No i 800 tys lat lezal w ziemi,he he.Pozdrawiam
kondzio4 Napisano 15 Czerwiec 2008 Napisano 15 Czerwiec 2008 Sylster napisz proszę gdzie wysłałeś i jak to w praktyce wygląda. Mam na myśli koszty, czy zwracają całość czy fragment meteorytu, ile to trwa? Pozdro.
hubciu93 Napisano 10 Lipiec 2009 Napisano 10 Lipiec 2009 WitamWiem, że to wątek z zeszłego roku, ale nie chciałem zakładać nowego. Mam takie pytanie odnośnie meteorytów. A mianowicie.Czy można znaleźć meteoryt w miejscu gdzie raczej nie słyszano o upadku większego obiektu z kosmosu?
mowglyn Napisano 10 Lipiec 2009 Napisano 10 Lipiec 2009 Nie, jeszcze nie znalazłem. Jednak, gdy w terenie ktoś z mundurowych mnie pyta czego szukam, to właśnie odpowiadam, że meteorytów...
Kasjan2000 Napisano 11 Lipiec 2009 Napisano 11 Lipiec 2009 Panie Sylster czy poczynione przez Pana kroki w sprawie identyfikacji znaleziska, przyniosły jakieś efekty. Czy to meteoryt czy nie?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.