Skocz do zawartości

co robicie jak znajdziecie niewypał

Rekomendowane odpowiedzi

ja ma pomysł niech ktoś zrobi wątek pt. JAK ROZBROIĆ I NIE WYLECIEĆ" chętnie bym się czegoś nowego dowiedział, np jak ciąć kątówką żeby iskry nie leciały. A tak na poważnie nie ruszać gówna, bo jak ktoś mi powiedział diabeł tam siedzi"
Był taki jeden u mnie w gminie co rozbrajał i tylko syfu narobił rodzinie i roboty kopidołowi.

• Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
pytanie jest calkiem powazne,co robic?czy narazic sie wladzom zglaszajac fakt( czyli murowany wpis do ewidencji:()czy tez miec pozniej na sumieniu poczatkujacego poszukiwacza ktory calkiem chcaca rabnol saperka o artefakt.to przestaje byc zabawne,wybor nalezy do was

To może ja skożystam puki jeszcze wątek istnieje
-Jaką tarczę użyć do tej kątówki ?
-i jak obliczyć wielkość ogniska w stosunku do wkładu"
Pozdrawiam...
I przypominam o jednej z zasad
NIE ZBLIŻAJ SIĘ DO ŻADNEGO OGNISKA JEŻELI NIKT PRZY NIM NIE SIEDZI"

Ja w samochodzie wożę palnik acetylenowy i od razu na gorąco odkręcam zapalniczek, czasami trzeba przecinakiem i młotkiem uwalić główki od śrub, jak się mocno zapieka albo wybić sworzeń. Z instalacji gazowej w aucie zrobiłem wyjściówkę na palnik gazowy, do tego duży gar i woda (wożę w karnisterku po płynie do spryskiwaczy) - gotuję w tym granaty i trotyl wypływa, wciskam go do tekturowych pudełek po mydle Dove i potem można nim palić w parniku, znajomy chłop go ode mnie kupuje. Najgorsze są ebonitowe zapalniki w ruskich moździeżówkach, bo topią się od palnika i śmierdzą. To chyba tyle.

ew. zawsze można troszkę podłubać dłutkiem przy spodniej części pocisku. Jest tam taki mały okrągły odbezpiecznik-tzw. spłonka, po wbiciu dłutka następuje odbezpieczenie(nie da się z powrotem zabezpieczyć).
Kątówką też można, ale trzeba założyć specjalną tarczę wodną, niepowodującą powstawania iskier, ew. jesli takowej nie mamy, można zastosować tzw. sączek- odsysa iskry z obudowy.

:P

OOOOOOO W mordę to juz chyba lekka przesada,przeciez to czytają setki idiotów którzy biorą te wypowiedzi jako profesjonalne porady doświadczonych saperów i już lecą do lasu grzebać.
Zastanawiam się dlaczego to jeszcze nie zostało usunięte,pewnie zniknie jak w gazetach będziemy czytać,że kogos podrzuciło.

moim zdaniem większość odpowiedzi jest żałosna robicie sobie żarty z ludzi jesli ktos to potraktuje powarznie to żarty się zakończą,fakt zapytałem co robicie z niewypałami?? chodziło mi o stronę prawną czy zgłaszacie czy zakopujecie głębiej.ze strony dośiadczonych kopaczy oczekiwałem mądrych odpowiedzi a nie cyrku i wysmiewania.Nie myslcie sobie ze wiecie wszystko najlepiej.stare przysłowie mówi że najlepszy pływak najszybciej tonie.

Przyszedł piotr777. Nie pofatygował się przeczytać forum nawet od stron 1 do 3, pomijając pozostałe 777 i pyta co robicie. Nie ruszamy, nie zbieramy, interesujemy się normalnymi rzeczami takimi jak znaczki pocztowe, motyle, hodowla rybek itp. Za chwilę zapytasz co robimy z polmosami albo gwoździami. Oprócz pytań, to jeszcze zalecałbym koledze myślenie, bo pisze kolega dawno zakopane" a za chwile daje kolejne fotki. Powagi trochę powagi. Dochodzę do wniosku, że to sport nie dla mas i powinno się ludziom robić psychotesty jak w przypadku pozwolenia na broń :)))

A tak na poważnie-jak zgłosisz że znalazłeś niewypał-to musisz się dokładnie wytłumaczyć
Jak znalazłeś i zostawiłeś -to juz podlega pod paragraf-porzucenie niewybuchu...
Więc tak źle,a tak niedobrze...najlepiej siedzieć w chacie i nic nie robić...Pozdrawiam

Gdy znajdziesz ale w miejscu na tyle odludnym ze wykopek nie wymaga zabezpieczenia:
1) wykrywacz zanies do domu
2) ubierz normalne ciuchy
3) najlepiej wez dziewczyne / zone / syna
4) dzwon po saperow
5) jak pytaja to udawaj wariata ze jestes na spacerze i takie cos zauwazyles

Oczywiscie to jeden z miliona sposobow :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie