wczorajszego ( zdaje się, zę udanego ) dnia zauważyłem na kostce jednego z kolesi w mojej szkole Żelazny Krzyż. Po nawiązaniu rozmowy dowiedziałem się, że jest on ponoć orginalny. Jego dziadek walczący w polskiej brygadzie pancernej kolekcjonował" krzyże zabitych niemców, które dziś znajdują się u niego. Od niechcenia zapytałem ile by za niego chciał, gdy usłyszałem
o z 5 zyla", nie zastanawiałem się długo :D Obecnie znajduje się ten krzyż u mnie. Niestety moja wiedza dotycząca
iemieckich żelaznych krzyży" jest nikła :/ prosił bym o jakieś info. Opis: - wstązka ma szerokość 3 centymetrów - w środku przecina ją czarny pasek o szerokośći 1,5 centymetra, a po zewnętrznej stronie dwa 0,5 centymetrowe białe paski. Brakujące 0,5 centymetra zabierają dwa 2,5 milimetrowe czarne paski po bokach. - Sam krzyż ma 4,3 centymetra szerokości. Rewers: W górnej odnodze widać korone ( chyba cesarską ) oraz duże litery FW" ( czyżby inicjały tego, który odznaczenie ustanowił, czyli Fryderyka Wilhelma? ). W środku znajdują się liście dębowe, są trzy skierowane w trzy strony: góra, prawo, lewo. W dolnej odnodze widneje data 1813 ( o ile wiem data ustanowienia odznaczenia ). Awers: W górnej odnodze również znajduje się korona - mimo, ze bardzo podobna właśnie zauważyłem, że jednak troche się rózni od tej, która znajduje się po drugiej stronie (Głównie malutkim krzyżem umieszczonym na szczycie). W środku, na skrzyżowaniu ramion widnieje duża litera W" (imię ówczesnego cesarza?), a w dolnej odnodze data 1914 ( rok przyznania odznacznia?).
Tyle opisu, pozatym chciałbym się dowiedzić czy on faktycznie jest autentyczny. Da się to gdzieś sprawdzić? Jakby co to jestem z Poznania.
Pytanie
Gość
Opis:
- wstązka ma szerokość 3 centymetrów - w środku przecina ją czarny pasek o szerokośći 1,5 centymetra, a po zewnętrznej stronie dwa 0,5 centymetrowe białe paski. Brakujące 0,5 centymetra zabierają dwa 2,5 milimetrowe czarne paski po bokach.
- Sam krzyż ma 4,3 centymetra szerokości.
Rewers:
W górnej odnodze widać korone ( chyba cesarską ) oraz duże litery FW" ( czyżby inicjały tego, który odznaczenie ustanowił, czyli Fryderyka Wilhelma? ). W środku znajdują się liście dębowe, są trzy skierowane w trzy strony: góra, prawo, lewo. W dolnej odnodze widneje data 1813 ( o ile wiem data ustanowienia odznaczenia ).
Awers:
W górnej odnodze również znajduje się korona - mimo, ze bardzo podobna właśnie zauważyłem, że jednak troche się rózni od tej, która znajduje się po drugiej stronie (Głównie malutkim krzyżem umieszczonym na szczycie). W środku, na skrzyżowaniu ramion widnieje duża litera W" (imię ówczesnego cesarza?), a w dolnej odnodze data 1914 ( rok przyznania odznacznia?).
Tyle opisu, pozatym chciałbym się dowiedzić czy on faktycznie jest autentyczny. Da się to gdzieś sprawdzić? Jakby co to jestem z Poznania.
Z góry dzięki.
35 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.