Skocz do zawartości

Porady dla początkującego

epek22

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
zacząłem swoją przygodę z wykrywaczem,
jakieś porady co mam przeczytac, na co uważac,
co zbierac czego nie
Pozdrawiam, Jakub
Napisano
Przez swoje hobby nie niszcz miejsc spoczynku tych co odeszli. Kimkolwiek by nie byli.
W/g mnie to jedna z najważniejszych spraw.
Pozdrawiam.
Napisano
panowie , koledze chyba chodzi o wskazowki praktyczne a nie kurs moralnosci...
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
-nie laz pod liniami wysokiego napiecia, bo wykrywka swiruje
-miej w kieszeni komplet zapasowych baterii, zebys nie zostal z wyladowana piszczala w srodku lasu
-zawsze miej przy sobie noz i troche tasmy izolacyjnej do prowizorycznych napraw
-owijaj panel folia czy czymkolwiek wodoszczelnym, jak sie zaliczysz glebe w kaluzy, masz wieksza szanse ze nie zmoczysz w srodku
Napisano
co z pociskami? zbierać czy nie? (małe, broń boże artuleryjskie itp.) bo niektórzy mówili że nie a u niektórych widziałem w zbiorach
Napisano
Za niezbitą spłonkę w pustej łusce możesz dostać wyrok, czyli odpowiedź jest chyba oczywista-lepiej niech zostaną w ziemi, co do min i tym podobnych urwiłapek-powiadom odpowiednie służby, mają obowiązek zabezpieczyć to.

W żadnym wypadku NIE próbuj rozbierać niewybuchów, choćby były ze złota :), to jest moim zdaniem najważniejsza reguła (całego) poszukiwacza. Nowe ręce już Ci nie wyrosną w razie kuku...
Napisano
Postaraj się o kontakt z kimś kto już jakiś czas chodzi , wiem że większość z nas ma swoje ekipy i swoje tajemnice ,lecz dobrze jest jeśli ktoś z większą praktyką wprowadzi cię w te arkana, najlepiej w terenie ,a po za tym w kupie raźniej .Pozdro...
Napisano
Lepiej samemu nie chodzic do lasu, bo nie daj Boże złamiesz nogę(a zasięgu w lesie niema, telefon jest zbędny). Chyba nocowac w lesie byś nie chciał.
Napisano
Uśmiech na twarzy, dużo cierpliwości, nie załamuj się jak nic nie znajdziesz.Napisz z kąt jesteś to może się na wykopki ustawimy.
Napisano
Z rad dla początkujacego:
dobrze miec przy sobie nóż, w lesie mozna spotkac wsciekle psy, i inne nieprzyjaźnie nastawione zwierzęta, przydaje się także do ucinania korzeni.
Pamietaj jednak że z niektorych noży trzeba się tlumaczyc lub zostana skonfiskowane.
pozdro!

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Bocian 00:28 22-04-2008
Napisano
Wedle panującego prawa, można posiadać przy sobie broń białą (czytaj -> nóż) długości całkowitej do 15cm. Dłuższe wymagają już zezwolenia. Tyczy się to noży sztywnych (nieskładanych).
Tyle teorii.
Plątanie się z maczetą jest może i praktyczne (gęste krzaki, tudzież męczące maliny/jeżyny), ale można się narazić leśniczemu za samo jej noszenie, a schowanie w spodnie może okazać się wyczynem ponad wytrzymałość tychże tudzież co delikatniejszych członków ciała ;)
  • 2 weeks later...
Napisano
ja pierdykam :)) zamnką mi zone za posiadanie nielegalnej broni kuchennej :))))))
chyba sam ja podkabluje jak jeszcze raz mi odpyskuje ze browca nie poda :):)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie